13-steengoede-true-crime-series-voor-je-volgende-avond-op-de-bank-282004
©HBO

Ben je de romcoms zat en wil je op een andere manier je hart sneller laten kloppen? Dan is true crime misschien wel wat je zoekt. Kijk verder dan Criminal Minds of Law & Order en je staat op de drempel van waargebeurde misdaadseries zoals Ted Bundy: Falling for a Killer en The Keepers. Hier zijn 13 true crime-series voor je volgende avond op de bank.

13 true crime-series die je wil zien

Baby Reindeer (2024)

Hobby-komiek Donny Dunn probeert al jaren een carrière als komiek op te bouwen. Helaas zonder succes. Om de maand door te komen werkt hij daarom ook als barman in een Engelse pub. Hier ontmoet hij Martha, een eigenaardige vrouw die geen geld te besteden heeft voor een glas thee, maar aan de bar wel de wildste verhalen vertelt over haar baan als advocaat. Uit barmhartigheid biedt Donny haar een kopje thee aan. Dit zet Martha’s obsessie voor Donny in gang, die uitmondt in jarenlange stalking en het ophalen van vele traumatische herinneringen uit Donny’s leven. Uniek aan de waargebeurde Netflix-miniserie is dat Donny, in het echte leven Richard Gadd, de auteur én hoofdrolspeler is van dit verhaal dat hem zelf is overkomen.

The Staircase (2022)

Nadat de vrouw van Michael Peterson, Kathleen, dood wordt aangetroffen onderaan de trap in hun huis, wordt Peterson, een misdaadromanschrijver, beschuldigd van haar moord. Deze HBO-miniserie, gebaseerd op de gelijknamige waargebeurde misdaadserie uit 2004 met in de hoofdrollen onder andere Colin Firth, Toni Collette en Michael Stuhlbarg, volgt zijn proces om de eeuwenoude vraag te beantwoorden: is het altijd de echtgenoot?

American Crime Story (2016)

De met een Emmy bekroonde bloemlezing-serie behandelt elk seizoen een andere misdaad. Van het proces tegen O. J. Simpson in 1995 tot de moord op Gianni Versace in 1997 en – het meest recent – het Clinton-Lewinsky-schandaal in 1998-1999. In het laatste seizoen speelde Beanie Feldstein de jonge stagiaire in het Witte Huis, Sarah Paulson de rol van Linda Tripp en Clive Owen en Edie Falco de rol van de president en first lady.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer (2021)

Night Stalker is een documentaireserie over Richard Ramirez, een seriemoordenaar en zedendelinquent die midden jaren tachtig Los Angeles verwoestte. Een detective en een onderzoeker werken samen om de moordenaar op te sporen en voor het gerecht te brengen.

The Dropout (2022)

Hulu’s The Dropout is gebaseerd op de gelijknamige podcast en volgt het bedrog (en de zelfvernietiging) van Elizabeth Holmes’ bedrijf Theranos. Nadat ze op haar negentiende stopte met studeren aan Stanford, vertelden Holmes’ investeerders op beruchte wijze dat Theranos, dat beweerde honderden ziektes op te sporen met slechts een speldenprikje bloed, een revolutie teweeg zou brengen in de biotechnologie. Maar de ondernemer (hier vertolkt door Amanda Seyfried in een Emmy-winnende rol) werd later betrapt op fraude – en de te mooi om waar te zijn-technologie van Theranos was precies dat.

Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

Het eerste seizoen van Netflix’ waargebeurde anthologieserie volgt de reeks gruwelijke moorden in Ohio en Wisconsin. De moorden maakte Jeffrey Dahmer een van de meest beruchte seriemoordenaars en kannibalen van Amerika. Evan Peters (American Horror Story; Mare of Easttown) speelt de hoofdrol.

Ted Bundy: Falling for a Killer (2020)

Deze aangrijpende vijfdelige docuserie verlegt de focus van Ted Bundy naar zijn slachtoffers. Ook plaatst het zijn daden in de context van de feministische beweging van de jaren zeventig én onderstreept het Bundy’s extreme vrouwenhaat. (Beschouw het als een tegenhanger van het meer glamoureuze Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, met Zac Efron en Lily Collins in de hoofdrollen).

The Keepers (2017)

The Keepers onderzoekt de onopgeloste moord op zuster Cathy Cesnik. Een katholieke non en lerares op een middelbare school in Baltimore die in 1969 werd vermist en twee maanden later dood werd teruggevonden. Zeker de moeite waard.

Love & Death (2023)

Deze Max-serie met Elizabeth Olsen, Lily Rabe en Jesse Plemons volgt het waargebeurde verhaal van Candy Montgomery. Een Texaanse huisvrouw die ervan wordt beschuldigd haar buurvrouw Betty Gore te hebben vermoord nadat ze een affaire had met de man van Betty.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (2015)

De New Yorkse vastgoederfgenaam Robert Durst wordt omringd door de dood. Eerst wordt zijn vrouw vermist in de jaren tachtig, dan wordt zijn vriend vermoord en vervolgens zijn buurman. Eén ding hebben ze gemeen, namelijk Robert. De zesdelige serie is het hoogtepunt van tien jaar onderzoek. Het bevat politiedossiers, voorheen verborgen documenten, archiefmateriaal en zelfs een interview met de veroordeelde moordenaar zelf.

Under the Banner of Heaven (2022)

Deze psychologische thriller is gebaseerd op het boek van Jon Krakauer uit 2003 en ontrafelt het ijzingwekkende waargebeurde verhaal achter de dubbele moord op een moeder en haar baby in de Salt Lake Valley in 1984. Terwijl onderzoekers – waaronder detective Jeb Pyre (Andrew Garfield) – gerechtigheid nastreven, werpen ze een licht op religieus extremisme binnen de mormoonse gemeenschap.

Rest in Power: The Trayvon Martin Story (2018)

Trayvon Martin was 17 jaar oud toen hij in 2012 werd doodgeschoten door George Zimmerman. Zimmerman beweerde dat hij uit zelfverdediging handelde en werd later onschuldig bevonden aan tweedegraads moord, wat leidde tot een golf van protesten tegen zowel het vonnis als het Amerikaanse rechtssysteem in het algemeen. Deze serie verkent de raakvlakken van racisme, wapengeweld en politiek in de Verenigde Staten en eert het leven van Martin met een ontroerend portret voor zijn tragische dood.

Don’t F**K with Cats: Hunting an Internet Killer (2019)

Deze driedelige docuserie volgt de online klopjacht op Luka Magnotta. Magnotta is een voormalig pornoacteur die in 2010 een video plaatste waarin hij twee kittens vermoordde voordat hij hoofdverdachte werd in de moord op Jun Lin, een Chinese internationale student. De serie verkent de donkere kant van het internet en de jacht op gerechtigheid door een groep internetspeurneuzen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.US.