koningin-mary-van-denemarken-draagt-prachtige-witte-jurk-van-deze-deense-ontwerper-tijdens-kroning-282183
©Getty Images

Op zondag 14 januari was kroonprinses Mary in een autocolonne onderweg naar haar kroning in Paleis Christiansborg in Kopenhagen, Denemarken. Door het raampje van haar auto glimlachte ze naar de menigte in een witte jurk, waarvan de onberispelijke pasvorm zichtbaar was door het glas. Om iets na 14:00 uur plaatselijke tijd werd ze gekroond tot koningin aan de zijde van haar man, de nieuwe koning Frederik van Denemarken. Het was een historisch moment, waarvoor ze een historische outfit droeg van de Deense ontwerper Soeren Le Schmidt. ‘Buitengewoon dankbaar’, schreef hij op Instagram. ‘Bedankt dat je mij hebt gekozen.’

Kroning koningin Mary van Denemarken

De nieuwe koningin is al lang fan van de Deense ontwerper: afgelopen mei droeg ze nog een ontwerp van Le Schmidt bij de kroning van koning Charles. De designer staat bekend om zijn klassieke tailoring en zijn gebruik van geverfde satijnen zijde – ontwerpen die een groep stijlvolle, modieuze vrouwen hebben aangetrokken. Voor zijn lente/zomer 2024-show liep de voormalige Deense premier Helle Thorning-Schmidt zelfs op de catwalk.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zijn jurk voor de kroning van koningin Mary van Denemarken was vorstelijk en toch modern. Met lange mouwen en een kraaghals voelde het traditioneel genoeg voor de gelegenheid, maar met een rok met riem en zilveren gesp had het ontwerp ook net genoeg flair. Nog dynamischer? De witte sjerp die over haar schouder werd geworpen – een high fashion-interpretatie van het koninklijke accessoire dat zoveel formele outfits siert. De keuze voor wit is ook veelzeggend: het is niet alleen onderdeel van de Deense vlag, maar symboliseert ook integriteit en moraliteit.

Terwijl ze glimlachte en zwaaide naar de menigte op het balkon van het paleis, leek de nieuwe koningin op haar gemak in Le Schmidts creatie en begroette ze de geschatte menigte van 100.000 mensen die zich in de straten van Kopenhagen hadden verzameld – velen met de Deense vlag in de hand. Het was een perfect voorbeeld van zelfvertrouwen uitgedrukt door middel van mode.

Koning Frederik en koningin Mary tijdens de kroning
©Getty Images
Koning Frederik en koningin Mary van Denemarken kussen elkaar op het balkon van paleis Christiansborg in Kopenhagen, Denemarken op 14 januari 2024.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.