nicola-brognano-die-de-y2k-esthetiek-weer-op-de-kaart-zette-stopt-als-creatief-directeur-bij-blumarine-272436
©ANP

Nicola Brognano verlaat Blumarine na vier jaar als creatief directeur. Dit laat het Italiaanse merk in een verklaring weten. De reden voor zijn vertrek is niet bekend, wel laat Blumarine weten dat het einde van de samenwerking in onderling overleg is besloten.

Nicola Brognano voor Blumarine

Brognano laat het Italiaanse modemerk allesbehalve met lege handen achter. De ontwerper blies Blumarine volledig nieuw leven in, nadat het merk rond 2010 in een dal belandde. Nicolas Brognano presteerde het met zijn eerste debuutcollectie voor Blumarine viraal te gaan. Dit deed hij door de Y2K-esthetiek van het merk terug te brengen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat bleek: de explosie aan vlindermotieven, blingbling en lage broeken kwam precies op het juiste moment. Hierna werden zijn shows een grote prioriteit voor de modegasten tijdens Milan Fashion Week.

 “Nicola heeft het DNA van Blumarine met succes geïnterpreteerd, het in een originele en eigentijdse toon gepresenteerd en zo de belangstelling nieuw leven ingeblazen”, verwoordt Marco Marchi het in de verklaring. Marchi is oprichter van Eccellenze Italiane, de holdingmaatschappij die Blumarine-moederbedrijf Blufin Group in 2019 overnam. 

Brognano voegt toe dat zijn werk als creatief directeur van Blumarine een “grote verrijking is geweest op professioneel, creatief en persoonlijk niveau.” De ontwerper had voordat hij bij het modehuis begon een eigen modelabel, waarmee hij in 2016 de Who is on Next-wedstrijd van Vogue Italia en Altaroma won. Dit label zette hij op pauze toen hij aan de slag ging om Blumarine nieuw leven in te blazen. “Het was een unieke en opwindende ervaring om het merk opnieuw in de schijnwerpers te zetten”, zegt Brognano hierover. 

Opvolger

Blumarine werd in 1977 opgericht door Anna Molinari en Gianpaolo Tarabini Castellani. Het Italiaanse modehuis staat met name bekend om zijn vrouwelijke ontwerpen en gebruik van prints, bloemenmotieven en het combineren van materialen als kant en zijde. In de vroege jaren 2000, tijdens het hoogtepunt van de Y2K-stijl, omarmde Blumarine de jeugdige en uitdagende mode van die tijd, met nadruk op glinsterende stoffen en sprankelende versieringen.

Wie de opvolger van Blumarine wordt, is nog niet bekend. Wel staat de nieuwe creatief directeur een grote uitdaging te wachten. Niet alleen omdat Brognano zijn stempel heeft gedrukt, maar ook omdat de Y2K-storm grotendeels lijkt overgewaaid.

blumarine Nicola brognano
©Spotlight