modeontwerper-paco-rabanne-is-op-88-jarige-leeftijd-overleden-241037
©ANP

Modeontwerper Paco Rabanne is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het gelijknamige modehuis – dat hij in de jaren 60 oprichtte, maar waar hij twee decennia geleden vertrok – zojuist bekend. Rabanne was een visionair in de modewereld en inspireerde een hele generatie ontwerpers. “Zijn rebellerende geest onderscheidde hem van andere ontwerpers”, laat het modehuis weten middels een verklaring. “Er is maar één Rabanne. Hij had een enorme invloed op tijdloze mode. En dat zal blijven voortleven in het modehuis dat zijn naam draagt.”

Paco Rabanne overleden

“Het Huis Paco Rabanne wil onze visionaire ontwerper en oprichter eren, die vandaag op 88-jarige leeftijd is overleden. Onder de meest baanbrekende modefiguren van de 20e eeuw, zal zijn nalatenschap een constante bron van inspiratie blijven. Wij zijn Monsieur Rabanne dankbaar dat hij ons avant-gardistisch erfgoed heeft gevestigd en een toekomst van onbegrensde mogelijkheden heeft gedefinieerd”, valt er verder te lezen in het bericht van het modehuis.

Paco Rabanne overleed in de Franse plaats Portsall, waar hij al woonde sinds zijn jeugd. Hij vluchtte met zijn ouders in 1936 naar Frankrijk toen de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. Hoewel hij een opleiding volgde tot architect, besloot hij de modewereld in te gaan. Rabanne werkte voor Christian Dior, Balenciaga en Givenchy voordat hij in 1966 zijn eigen modehuis oprichtte. Hij maakte faam door het verwerken van ongewone materialen in zijn ontwerpen, zoals metaal, papier en plastic. Daarmee onderscheidde hij zich van de toen gevestigde ontwerpers.

Een ontwerp van Paco Rabanne uit 1979.
©ANP
Een ontwerp van Paco Rabanne uit 1979.

Metallics en space-age

Rabanne stond bekend om zijn futuristische kijk op mode. Voor zijn ontwerpen liet hij zich regelmatig inspireren door de ruimtevaart. Zo gebruikte hij kleine metallic en zilveren plaatjes voor tassen, jurken en tops, wat al snel zijn handelsmerk werd. De ontwerper creëerde ook veel kostuums voor films, zoals voor William Kleins cultklassieker Qui êtes-vous, Polly Maggoo?, die de modewereld van de jaren 60 op de hak nam. Rabanne was ook verantwoordelijk voor de iconische kostuums voor Jane Fonda’s film Barbarella uit 1968.

In 1999 ging Rabanne met pensioen en werd het bedrijf voor een korte tijd gesloten, voordat het in 2011 weer herrees. Julien Dossena is er sinds 2013 creatief directeur.