dit-is-de-partyjurk-van-2022-234490
©Getty Images

Naast trends heb je soms ook één specifiek item dat het straatbeeld domineert. Zo doopten we laatst de Adidas Samba-sneaker om als dé sneaker van het moment. Dat er ook in de categorie ‘feestjurken’ één razendpopulair ontwerp bestaat, verwacht je niet zo snel, maar toch is dat dit jaar het geval. We hebben het over de Solaria van 16Arlington. Het is dé partyjurk van 2022, en daarvan zijn de vele sterren die de jurk al droegen – van Jodie Turner-Smith tot Hailey Bieber – het bewijs.

Dit is de partyjurk van 2022

Het zeemeerminachtige exemplaar met pailletten, cut-out aan de voorkant en delicate zijsplitten zit precies tussen klassieke feestkleding en moderne glamour in: hij is niet zo doorschijnend als de naked dress, maar hij komt ook niet in de buurt van formele avondmode. “Het is spannend om te zien dat de jurk door zoveel onvergetelijke vrouwen wordt gedragen”, zegt Marco Capaldo, oprichter van 16Arlington en maker van de Solaria. Hij heeft het over onder anderen Jodie Turner-Smith, Paloma Elsesser, Alva Claire, Olivia Wilde en Hailey Bieber. “Er zit een moeiteloosheid in die echt de kern raakt van wat wij doen; glamour hoeft geen moeizame inspanning te zijn. Het kan zo simpel zijn als een goed gesneden jurk die je bij elke gelegenheid kunt aantrekken zonder er twee keer over na te hoeven denken.”

Turner-Smith wurmde zich in haar custom versie van de sensuele look, die Capaldo creëerde voor haar optreden als host tijdens de British Fashion Awards 2022. De actrice prees de stijlgoden voor het feit dat “haar borsten heel hard hadden gewerkt om op hun plaats te blijven”, en liet zien dat Capaldo’s probleemloze benadering van een verfijnde stijl de moeite waard is. Weinig jurken lijken zo goed te werken als de Solaria.

Investeringsstuk

De Solaria kost meer dan 1.500 euro en is – toegegeven – geen snelle oplossing voor het kerstfeest op kantoor, maar een investeringsstuk. Toen Capaldo’s levens- en werkpartner Kikka Cavenati vorig jaar overleed, besloot de medeoprichter een doordachte, holistische merkvisie te schetsen: een balans tussen minimalisme en maximalisme. Het is een understatement om te zeggen dat zijn frisse kijk op ‘vrouwelijkheid’ lovend is ontvangen.

Capaldo maakt deel uit van een nieuwe golf van Londense ontwerpers (net als Nensi Dojaka) die feestkleding herdefiniëren voor een generatie vrouwen die zo nu en dan een beetje va va voom aan hun look willen toevoegen. Beter dan de gemiddelde paillettenjurk, denken wij zo.