de-vier-hoogtepunten-van-schiaparellis-poetische-en-surrealistische-coutureshow-in-parijs-215776
©ANP /JULIEN DE ROSA / AFP

Vandaag gaat de coutureweek officieel van start in de Franse hoofdstad. Het internationale mode-event ter viering van de haute couture kon niet beter beginnen dan met de betoverende show van modehuis Schiaparelli. Creative director Daniel Roseberry creëert een collectie vol surrealisme en poëtische elementen, waarin kunst en mode samenkomen. Van de mono-bh tot sculpturale sieraden gedragen als kleding: dit zijn de vier hoogtepunten van de Schiaparelli-coutureshow.

1. Dramatische, theatrale silhouetten overheersen op de catwalk

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Schiaparelli (@schiaparelli)

De collectie van Roseberry zit vol met theatrale en dramatische silhouetten. Van oversized puff sleeves tot fluwelen rokken met glinsterende tops. Een collectie die synoniem staat met het idee van couture; een plek waar dromen en schoonheid samenkomen. De coutureshow van het modehuis vindt plaats in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Op deze locatie wordt vandaag tevens de modetentoonstelling Shocking! The Surreal World of Elsa Schiaparelli geopend. Een expo die de surrealistische wereld toont van de oorspronkelijke ontwerper Elsa Schiaparelli. Enkele items uit de nieuwe couturecollectie zullen tevens te zien zijn in de expositie.

2. Oversized, sculpturale sieraden gedragen als kleding

Schiaparelli
©ANP

Sinds zijn aantreden bij het modehuis in 2019 staan de collecties van Roseberry voor Schiaparelli onder meer bekend om de uitbundige sieraden. De oversized accessoires zijn inmiddels een ware signature van het modehuis. Iets dat ook in deze collectie veelvuldig terugkomt, hoewel ditmaal nóg meer geïntegreerd met de ontwerpen zelf. Diepe decolletés worden verborgen door enorme sieraden en bloemen in de vorm van juwelen komen als sculpturen uit de kledingstukken. Ook zijn er oorbellen zó groot dat ze tot aan de borst rijken en zo de bh volledig vervangen.

3. De ‘naked dress’ 2.0

Schiaparelli
©ANP

De afgelopen periode zien we veel doorschijnende jurken gemaakt van transparante stoffen – zo ook in deze collectie. Een weerspiegeling van de huidige naked dress-trend. Roseberry brengt deze populaire trend echter naar een volgend level door transparante jurken te tonen, gemaakt van lange kralenkettingen die als kledingstuk én als sieraad dienen. Naked dress but make it couture, moet Roseberry gedacht hebben.

4. De mono-bh

Schiaparelli
©ANP

Na de mono-oorbel is er nu ook de mono-bh, en ook deze opvallende look lijkt meer een sieraad dan een kledingstuk. Het ontwerp is geïnspireerd op de anatomie van het hart, een symbool dat centraal staat in de ontwerpen van het modehuis. Zo zul je de mono-bh ook enkel zien over de linkerborst, op de plek van het hart. Een klein kunstwerk gedragen als kledingstuk – precies zoals Elsa Schiaparelli ooit mode benaderde. Een nieuwe trend?