actrice-soumaya-ahouaoui-straalt-in-benchellal-bij-premiere-van-marokkaanse-bruiloft-213137
©Wendelien Daan

Op de première van een film die Marokkaanse Bruiloft heet, kan de dresscode niets anders zijn dan ‘flink uitpakken’. Als iemand die boodschap heeft begrepen, dan is het Soumaya Ahouaoui wel. De actrice, die de hoofdrol speelt in de nieuwe productie, maakt een betoverende verschijning op de rode loper in Koninklijk Theater Tuschinski. Dat doet ze in een droom van tule, een ontwerp van de Nederlandse couturier Mo Benchellal. “Ik voelde me de hele avond een prinses.”

Soumaya Ahouaoui bij première Marokkaanse Bruiloft

Soumaya kiest doorgaans het liefst voor pakken en kleedt zich normaliter vrij androgyne. Het idee was dan ook eerst om een smoking te dragen naar de première van Marokkaanse Bruiloft. Voor de speciale gelegenheid wilde Ahouaoui echter groots uitpakken. Dat doet de Marokkaans-Nederlandse actrice nog altijd in een smoking, maar dan met een tule rok in XL-formaat in plaats van een pantalon. Typisch Benchellal, die graag speelt met elementen van herenkleding.

“Ik heb nog niet eerder zoiets gedragen”, zegt Ahouaoui over haar look, gestyled door Vogue’s Esmeralda Schipper-Zijp. “Het was perfect: de bovenkant van een smoking, de onderkant van een prinsessenjurk. Een combinatie van chic en kracht, daar voel ik mij het beste bij.”

Soumaya Ahouaoui in Benchellal
©Wendelien Daan

Het dromerige witte ontwerp komt uit de archieven van het modehuis. “De ’tuxedo-shirt ballgown’ past perfect bij de persoonlijkheid van Soumaya”, vertelt Mo Benchellal. Zo wordt “het herkenbare tuxedo-shirt omgedoopt in tijdloze, vrouwelijke elegantie door de enorme lagen tule.” Ahouaoui combineert de feestelijke jurk met een paar strappy sandalen van Kamali Heels en oorbellen van Ti Sento.

Marokkaans met een moderne twist

De keuze voor Benchellal ligt voor de hand. De ontwerper deelt dezelfde achtergrond als Soumaya. Beiden zijn een kind van Marokkaanse ouders en opgegroeid in Nederland. Soumaya’s jurk is een reflectie daarvan: Marokkaans met een moderne twist. Daarbij komt het bombastische uit de Marokkaanse cultuur, waar het gebruikelijk is om groots uit te pakken bij feesten, zoals een bruiloft. “Marokkanen doen graag alles in overdaad”, aldus Benchellal. Dat beaamt Ahouaoui: “Een Marokkaanse bruiloft is een duidelijk geval van more is more.”

Soumaya Ahouaoui in Benchellal
©Wendelien Daan

Deels over-de-top, deels ingetogen. Daarmee sluit de look naadloos aan bij de film, waarin het personage van Ahouaoui precies met die tweedeling te maken heeft. “Ik speel de rol van Yasmin, een ambitieuze advocate die heel succesvol is op de Zuidas. Ze is opgegroeid tussen twee culturen: ze is Marokkaans én ze is Nederlands. Zo voelde ik me ook in deze jurk. Die was simpel in al zijn grootsheid.”