amsterdam-fashion-week-part-2-deze-shows-zijn-ons-het-meest-bijgebleven-221798
©Peter Stigter

Amsterdam Fashion Week 2022 is tot een einde gekomen. Van woensdag 31 augustus tot zaterdag 3 september stond de stad volledig in het teken van Nederlands modetalent. Waar we je gedurende de modeweek al op de hoogte brachten van de meeste opvallende shows, delen we nu de laatste drie hoogtepunten met je.

De laatste shows van Amsterdam Fashion Week 2022

Zo was daar de show van Lichting, waar veelbelovende jonge graduates zich presenteren aan de modewereld. Daarna volgde de performance van Atelier Reservé, die voor een compleet nieuwe showervaring zorgde. De afsluiter op zaterdag? Dat was het modehuis Natan – de grote favoriet van koningin Máxima. Bekijk hieronder de hoogtepunten van de laatste dagen Amsterdam Fashion Week 2022.

Lichting 2022

Op vrijdag 2 september was het tijd voor Lichting 2022, ook wel het debutantenbal voor aanstormend modetalent genoemd. Tijdens de show presenteren de tien beste graduates van de Nederlandse modeacademies zichzelf aan een internationaal vakpubliek. Na een bonte show met uiteenlopende looks en concepten werd Ruben Jurriën, afgestudeerd aan AMFI, door een panel van modeprofessionals verkozen tot het meest veelbelovende talent van Nederland. Met zijn collectie Pak van Mijn Hart! breekt Ruben los van alle regels en standaarden die in de maatschappij gelden voor kleding. Zo werkt de ontwerper met one size fits all stukken en slechts twee maten voor broeken, verstelbaar van XXS tot XXXL.

Ruben Jurriën is de winnaar van Lichting 2022
©Peter Stigter
Ruben Jurriën is de winnaar van Lichting 2022.

Atelier Reservé

De performance van het Amsterdamse Atelier Reservé stond op de planning voor vrijdagavond. De twee ‘reserve boys’ achter het label, Alljan Moehamad en Deyrinio Fraenk, gebruiken enkel oude stock, gebruikte materialen en vintage stukken voor hun collecties, die vaak refereren aan tattoo art en de Japanse cultuur. Voor hun performance tijdens Amsterdam Fashion Week creëerde het duo een bijzondere setting. Zo zagen we modellen aan tafel zitten in de one-of-a-kind ontwerpen van het label. Ook bevonden de modellen zich tussen het publiek op de eerste rij, die van het ene op het andere moment konden opstaan en begonnen te dansen.

Natan

Op zaterdag 3 september showde ontwerper Edouard Vermeulen zijn nieuwste collectie voor modehuis Natan. Inspiratie voor de collectie komt uit de natuur en de technologie, waarbij couture zich vertaalde naar digitale kleuren en prints en natuurlijke stoffen gecombineerd werden met technische materialen. Hoe dat eruitzag op de catwalk? Er kwamen vervaagde bloemen, overgepixeleerde patronen en tijdloze, minimalistische ontwerpen voorbij. Onze favoriet was de volumineuze lavendelblauwe strapless jurk, die over de grond leek te zweven.

De show van Natan op de laatste dag van Amsterdam Fashion Week
©Peter Stigter
De show van Natan op de laatste dag van Amsterdam Fashion Week.