dit-waren-de-5-meest-opvallende-shows-van-amsterdam-fashion-week-221721
©Team Peter Stigter

Amsterdam Fashion Week is weer van start en toont voor een paar dagen het beste van het Nederlandse modetalent. Van bijzondere experiences zoals een intieme theeceremonie bij modelabel Rohé Frames tot een modieuze fietstocht met Viktor & Rolf door de straten van de Amsterdamse Jordaan langs verschillende pop-ups. Wandler vierde haar vijfjarig bestaan met een groot modefeest waar de Nederlandse fashion crowd tot in de late uurtjes danste onder Wandler-groen neonlicht. Naast deze events waren er ook talloze shows van de grootste modenamen.

De 5 meest opvallende shows van AFW

Van debuutshows van Francon Editions en 1OFF/Paris tot unieke presentaties en bijzondere shows van Martan, Claes Iversen en Duran Lantink. De Amsterdamse modeweek zat ook deze editie vol met inspirerende shows die Nederlandse mode op de kaart zetten. Dit waren de 5 meest opvallende shows van Amsterdam Fashion Week.

1: Martan

Modehuis Martan opende de Amsterdamse modeweek met een bijzondere show in het historische Grand Hotel Amrâth. Geen standaard runway-concept, maar een unieke verhalende show waarbij aanwezigen door het gebouw liepen en onderweg modellen tegenkwamen. De volledig duurzame collectie is gemaakt van Amrâths upcycled hotel-linnen en zit vol visuele verwijzingen naar de architectuur en historie van het pand – ook bekend als het Scheepvaarthuis. Voor de show werd een speciale MARTAN-editie gecreëerd van de duurzame kofferlijn van premium travel label Nortvi. Martans Diek Pothoven, Douwe de Boer en Eugénie Haitsma Mulier bewezen dat een normaal gesproken traditionele show vernieuwend en enerverend kan zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MARTAN (@martan.official)

2: 1/OFF Paris

1/OFF Paris presenteerde voor het eerst haar collectie tijdens Amsterdam Fashion Week. Het duurzame label staat bekend om haar innoverende upcycling-collecties, waarbij kledingrestanten van high-end modelabels worden samengevoegd tot unieke ontwerpen. De show vond plaats in een pakhuis in Amsterdam Noord, waar vier verschillende minicollecties voorbijkwamen met elk een eigen styling, playlist en choreografie. “Deze collectie is gebaseerd op vier soorten vintage. Per soort tonen we de enorme verscheidenheid aan mogelijkheden om eenzelfde stuk in nieuwe vormen te transformeren. De collectie laat zien dat het basisproduct en haar veelzijdigheid centraal staat in ons ontwerpconcept. Zo zijn bijvoorbeeld alle denimstijlen van broeken gemaakt, zowel de jassen als de rokken. Daarmee laten we zien hoe divers het materiaal is. Het is evolutie in actie”, aldus oprichter Renée van Wijngaarden.

3: Claes Iversen

Befaamde couturier Claes Iversen presenteerde zijn couture 2022-collectie in het hartje van de stad. De collectie genaamd Play is gebaseerd op het gevoel van onbevangenheid en speelsheid. Dit gegeven kwam terug in de vernieuwende vormen die we spotten op de catwalk; van volumineuze jurken gemaakt van veren tot fonkelende broekpakken met verschillende motieven. Een uitbundige mix van materialen en prints kwamen tot stand uit een combinatie van zelfontwikkelde stoffen en vintage materialen. Kortom: een waar feest voor het oog. “Ik heb mezelf de vrijheid gegeven om plezier te hebben bij het ontwerpen van de collectie zonder alle outfits te veel te benaderen vanuit een geheel. Daarom komen bijna alle stoffen en prints maar één keer voor. Uiteindelijk zijn alle looks gaandeweg vanzelf een collectie geworden”, aldus Claes Iversen.

4: Francon Editions

Voor de show van Francon Editions verplaatste de voltallige Amsterdamse fashion crowd zich voor één avond naar Rotterdam. In het recent geopende Kunstdepot van het Boijmans van Beuningen Museum vond de show van de nieuwe collectie van het Rotterdamse label plaats. Het enorme spiegelgebouw met daarin de meest kostbare kunst van het museum, diende als achtergrond voor de minimalistische en tegelijk moderne ontwerpen van het label. We zagen zwierige zijden pantalons gecombineerd met lange tops en fonkelende strassjurken in het gangenlabyrinth van het depot, onder een live-performance van Annelinde Bruijs. Oprichter en creative director May Kaan en head of design Fira Rietveld presenteerden in deze collectie zowel moderne als tijdloze mode in de vorm van draagbare ontwerpen die je aandacht blijven vasthouden.

5: Duran Lantink x Steve Madden

De Nederlandse ontwerper Duran Lantink sloeg voor deze AFW-editie de handen ineen met schoenlabel Steve Madden. Lantink staat bekend om zijn gedurfde en creatieve visie en zijn ‘out of the box’-denken. Dezelfde waarden waar ook Steve Madden voor staat. Voor hun gezamenlijke collectie werd het publiek ondergedompeld in een bijzondere show, die plaatsvond in het beroemde Amsterdamse sekstheater Moulin Rouge. Middels performances van onder meer Berat Bebek en Virgen Maria werd de unieke Steve Madden-collectie op een opzwepende manier gepresenteerd aan het publiek tijdens een avond om nooit te vergeten.  

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fiona Hering (@fionahering_____)