amsterdam-fashion-week-onthult-eerste-namen-voor-aankomende-editie-215823
©Peter Stigter

Hoewel Parijs zich op dit moment nog onderdompelt in haute couture – Schiaparelli beet maandag tijdens de start van de coutureweek het spits af – staan ook de womenswear shows alweer voor de deur. Ook in ons land: van 31 augustus tot en met 3 september vindt Amsterdam Fashion Week plaats – en de eerste namen zijn inmiddels bekendgemaakt.

Eerste namen Amsterdam Fashion Week

Wat kunnen we verwachten? Het internationaal gevierd modemerk Wandler keert onder meer terug op de openingsavond. Ook presenteren grote namen Claes Iversen en Ronald van der Kemp hun collecties.

Verder staat het door koningin Maxima geliefde Belgische modehuis NATAN op het programma. Kunnen we de koningin front row verwachten? Dat zou niet de eerste keer zijn: tien jaar geleden woonde ze tijdens Amsterdam Fashion Week de finale van The Green Fashion Competition bij, een internationale wedstrijd die gericht is op het maken van duurzame mode.

Viktor&Rolf

Verder maakt het iconische designerduo Viktor&Rolf dit jaar voor het eerst écht onderdeel uit van het programma. Het duo staat erom bekend Paris Fashion Week te verkiezen boven de modeweek op Nederlandse bodem, maar dit jaar doorbreken de twee ontwerpers die traditie. Al is hun presentatie niet helemáál een primeur: in 2016 stelde het duo al eenmalig een ontwerp beschikbaar als afsluiter van een overzichtsshow van bekende Nederlandse ontwerpers tijdens Amsterdam Fashion Week.

In groot contrast tot die exclusieve vertoning zes jaar geleden, pakken ze dit jaar groots uit met een ‘unieke merkbeleving’. De show is naar verluidt gebaseerd op verschillende collecties en hun parfumlijn.

Programma

Een nieuwkomer dit jaar is Róhe Frames, dat overigens al wel eerder een show presenteerde, maar dan onder een andere naam: Les Coyotes de Paris. Het merk wil tijdens de modeweek het publiek prikkelen met een visuele en tactiele kunstinstallatie, handgemaakt door de Nederlandse design artist Fransje Gimbrere.

Verder op het programma: een veiling georganiseerd door schoenenmerk Jan Jansen Amsterdam en shows van Atelier Reservé, Stieglitz en Martan, die een collectie zal presenteren gemaakt van afgekeurde hotellinnen en restauranttafelkleden. Darwin Winklaar (NIÑO DIVINO) toont zijn werk ‘AMEMOIA’, gebaseerd op dromen uit zijn kindertijd, en Roxane Mbanga presenteert middels een installatie ‘Histoires de femmes’. Voor de show van het onlangs opgerichte womenswear label Francon wijkt het modepubliek kort uit naar het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Tot slot staan de winnaars van Lichting 2020 en 2021 op het programma. Lichting 2022 vindt op vrijdagavond 2 september plaats: de beste afstudeerstudenten van zeven Nederlandse modeacademies van dit jaar zullen dan hun werk presenteren.

“Komende editie gaat over verbinding, unieke locaties en een diversiteit aan Hollands beste ontwerpers”, aldus Danie Bles, eigenaresse Amsterdam Fashion Week.