deze-3-ontwerpers-vielen-op-tijdens-tokyo-fashion-week-herfst-winter-2023-246716
©Courtesy of Chika Kisada

Na de grote modeweken in New York, Londen, Milaan en Parijs is het de beurt aan Tokio. Tijdens Tokyo Fashion Week presenteren Japans beste ontwerpers en jonge talenten hun visie voor het herfst/winter 2023-seizoen. Naast de kleurrijke streetstyle in de Aziatische stad zijn ook de shows opvallend en inspirerend. Van uitgesproken looks tot draagbare items: de modeweek zit steevast vol fantasievolle shows. We zetten onze favoriete momenten voor je op een rij.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Tokyo Fashion Week herfst/winter 2023

Maskers en fantasiefiguren bij Khoki

Khoki is een geruchtmakend merk dat bestaat uit een groep jonge talentvolle ontwerpers. Tijdens interviews weigeren ze hun gezicht te laten zien. Waarom? “Voor ons heeft het weinig zin om onze gezichten te laten zien. Het leidt af van onze ontwerpen en we willen dat daar de focus op ligt.” Deze boodschap schemert ook door in hun collecties van kleding met maskers. Het masker is volgens de ontwerpers voor jonge mensen in Japan van belang, omdat zo hun uiterlijk geen invloed op hun prestaties. Wie kan het ze kwalijk nemen in de huidige online cultuur?

De herfst/winter 2023-show tijdens Tokyo Fashion Week opende met een oversized toga die de visie van de ontwerpers bekrachtigt. Ook zien we leren jacks versierd met kleurrijke patches en hoofddeksels versierd met hoornen – een soort figuren die monsters uit een sprookje zouden kunnen zijn. Want volgens de ontwerpers “voelt de wereld de laatste tijd als een fantasie”.

Item uit de collectie van Khoki tijdens Tokio Fashion Week
©Courtesy of Khoki
Opening uit de collectie van de Khoki collectie
©Courtesy of Khoki

Liefde voor het vakmanschap bij Irenisa

Het merk Irenisa is totaal het tegenovergestelde en vind draagbaarheid juist erg belangrijk in hun ontwerpen. Het merk maakt nu al drie jaar baan in de Japanse minimalistische modescène. Wat volgens de ontwerpers – Yu Kobayashi en Yuji Abe – centraal staat, is de liefde voor het vakmanschap. Dit zie je terug in het gebruik van luxe stoffen, uitzonderlijke patronen en kwalitatieve constructies. Zo werkten ze voor deze collectie samen met een kunstenaar uit Kyoto om zo hun kleding op traditioneel Japanse manier te verven.

Met hun herfst/winter 2023-show presenteert het merk hun collectie voor de eerste keer fysiek. Wat opvalt tijdens de show, is de universele uitstraling van de collectie. Zo lopen lopen modellen met diverse uitstralingen de show. Irenisa is oorspronkelijk een mannenmodemerk, maar de ontwerpers willen overduidelijk laten zien dat hun kleding door iedereen gedragen kan worden. Bij Irenisa gaat het erom ‘het sarcasme in het chique te vangen’, als een poging om elegante kleding te maken met behoud van gevoel voor humor. Het prachtig geverfde ribfluweel, bijvoorbeeld, is misschien geen tijd- of kosteneffectieve manier om het eindresultaat te bereiken, maar het voelt speciaal, en dat is tenslotte het gewenste effect.

vrouw in formele collectie van Irenise
©Courtesy of Irenisa
collectie item uit show van Irenisa
©Courtesy of Irenisa

Het magische Chika Kisada

We sluiten af met het theatrale Chika Kisada. De collecties van het label halen inspiratie uit de balletachtergrond van Kisada zelf – het oorspronkelijke beroep van de ontwerper. De overtuigendste en draagbare stukken waren MA-1 jasjes versiert met chiffon, wat de jasjes een theatraal effect geeft. De jasjes vormden een evenwicht tussen de vrouwelijke en mannelijke aspecten die voor Kisada centraal staan. Van origine ontwerpt Kisada namelijk met vrouwelijkheid in het achterhoofd. Maar het was haar samenwerking met balletdanser Harou Niyama, waar ze hem kleedde voor een balletoptreden, die haar perspectief veranderde. Ze merkte op dat haar kleding minder draagbaar was voor mannen, in tegenstelling tot vrouwelijkere dansers.

Daarom gooide Kisada haar collectie over een andere boeg. “Tot nu toe was ik erg gefixeerd op het werken met sterke vrouwelijke elegantie, maar mijn tijd met Niyama deed me zulke onderwerpen anders inzien, en de nuances van mijn manier van denken veranderde”, zo vertelde ze na de show.

Chika Kisada is een van de jonge talenten tijdens Tokio Fashion Week
©Spotlight
Kisada F23 007
Een tulle jurk uit de collectie van Chika Kisada tijdens Tokio Fashion Week
©Spotlight
Kisada F23 019