boek-van-overleden-virgil-abloh-wordt-alsnog-uitgegeven-verhalen-van-een-visionair-214816
©ANP

One World, onderdeel van uitgeverij Penguin Random House, gaat Work in Progress van Virgil Abloh uitbrengen. De ontwerper schreef het boek voor zijn overlijden in 2021, zo maakt de uitgever exclusief bekend aan Vogue. Anja Aronowsky Cronberg (hoofdredacteur van het academisch tijdschrift Vestoj) is co-auteur. Er is nog geen publicatiedatum, maar verwacht “hybride werk dat cultuurkritiek, theorie, kunst en het persoonlijke verhaal combineert”, aldus de uitgever. Dit is wat we tot nu toe weten.

‘Work in Progress’

“In de laatste paar jaar voor zijn overlijden zocht Abloh zijn toevlucht in intellectuele en fantasierijke gesprekken met Aronowsky Cronberg over zijn werk”, laat One World aan Vogue weten. “Work in Progress is het hoogtepunt van hun dialoog. Een boek dat de ideeën achter Abloh’s verbazingwekkende proces en praktijk belicht.” Nicole Counts, redacteur bij Oneworld, noemt het boek “een perfecte mix van getextureerde en levendige verhalen met een meditatieve en fantasierijke blik in de geest en filosofieën van een visionair.”

Aronowsky Cronberg en Abloh begonnen enkele jaren geleden met het boek. “We baseerden het op de gesprekken die we voerden: zowel persoonlijk als via de telefoon, e-mails en berichten. Het boek gaat over Virgil’s proces, logica en ideeën die centraal staan in zijn werk. Ironie, ernst, hybriditeit, de waarde van originaliteit en goede smaak.

We daagden elkaar uit en leerden van elkaar. Door deze voortdurende dialoog en vriendschap werd het idee voor Work in Progress geboren.” Het doel was, en is, om grote ideeën op een informele manier over te brengen, maar ook om mode te (her)framen. Als kunst, industrie en als dagelijkse praktijk.”

Opgenomen gesprekken

Na Abloh’s dood putte Aronowsky Cronberg uit opgenomen gesprekken met de ontwerper om ‘Work in Progress’ te voltooien. Met de volledige steun van Abloh’s vrouw, Shannon Abloh, kreeg ze toegang tot zijn archieven. Ook de meest vertrouwde creatieve medewerkers en vrienden van Abloh werkten mee aan het bijzondere project.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.