cristobal-balenciagas-favoriete-model-danielle-slavik-over-haar-terugkeer-in-zijn-en-haar-lievelingsjurk-261141
©Balenciaga

Vorige week onthulde Demna in Parijs zijn derde Balenciaga-couturecollectie in de reconstructie van de originele couturesalon van het huis. Alsof de ruimte nog niet genoeg was om terug te keren naar de gouden dagen van de Balenciaga-couture – toen de oprichter Cristóbal Balenciaga nog leefde en zijn legendarische couturebedrijf runde – vroeg Demna ook een van de favoriete modellen van de meester om in zijn show te figureren. Danielle Slavik, die met Balenciaga werkte van 1964 tot hij zijn salon voorgoed sloot in 1968, opende de presentatie in een replica van een jurk die ze voor het eerst droeg in 1966.

Danielle Slavik voor Balenciaga

“Couture gaat voor mij specifiek over kleding”, zei Demna backstage na de show, zoals gemeld door Sarah Mower van Vogue Runway. “Er was een verhaal dat op de een of andere manier vanzelf ontstond. Het was een soort brug slaan tussen het verleden en het heden, en dat is de reden waarom ik het vanaf het begin wilde doen.” Danielle Slavik is hier de duidelijke brug tussen het verleden en het heden. Ze is een levende belichaming van – en een waardevolle schat herinneringen aan – Balenciaga als couturier. Niet alleen voor het huidige ontwerpteam van het modehuis, maar ook voor iedereen van buitenaf.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maar een ontwerp van meer dan 50 jaar geleden tot leven brengen, is geen gemakkelijke taak. “Het was heel complex”, zegt Peter Copping, de voormalige Nina Ricci- en Oscar de la Renta-ontwerper die nu hoofd speciale projecten en VIP-dressing is bij Balenciaga, in een nieuwe video over de look die exclusief hier is uitgebracht. “We hadden beelden uit ons eigen archief, maar dat was de enige referentie die we hadden”, aldus de ontwerper, die uitlegt dat, aangezien het huis geen patronen had van deze specifieke japon, ze moesten vertrouwen op Slaviks herinneringen aan het stuk.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Danielle Slavik voor Balenciaga in 1966
©Balenciaga
Danielle Slavik in de originele jurk in 1966.

Jurk uit 1966

Slavik droeg de zwarte fluwelen jurk, waarvan ze zei dat het haar favoriete jurk is uit haar carrière als model (ze werkte ook voor Chanel en Hubert de Givenchy), voor het eerst toen Cristóbal Balenciaga hem net zelf had gemaakt. De creatie werd vervolgens besteld door niemand minder dan Grace Kelly voor The Scorpion Ball in 1969, haar 40e verjaardagsfeest met astrologiethema. Ze droeg de jurk zonder de dubbele parelketting die zowel op het origineel als op de recreatie te zien is.

“Ik heb misschien een of twee kleine dingen gezegd”, zei Slavik over het maken van de jurk, “zoals de bloemen misschien zo of zo, maar nee, het klopte en ze hebben het precies hetzelfde gemaakt.” Vorig jaar, toen Demna Slavik uitnodigde om een pauze te nemen van haar pensioen om in zijn coutureshow te lopen, gaf hij haar een replica van de jurk. Datzelfde stuk droeg Slavik om de show te openen. Hoe bijzonder is het niet om een couturejurk van Balenciaga niet één, maar twee keer in je leven speciaal voor jou te laten maken?

“Toen de jurk uit het atelier kwam met dezelfde bloemen, identiek aan voorheen”, herinnerde Slavik zich ontroerend over de fluwelen rozen gemaakt door het gerenommeerde Maison Lemarié, “vroeg ik me even af in welk tijdperk ik me bevond.”

Grace Kelly in de jurk voor haar 40e verjaardag
©Getty Images
Grace Kelly droeg de jurk op haar 40e verjaardagsfeest.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.