donyale-luna-sierde-als-eerste-zwarte-vrouw-ooit-de-cover-van-vogue-wie-was-zij-208172
©Shutterstock

In de categorie gone too soon: Amerikaans model Peggy Ann Freeman, professioneel bekend als Donyale Luna. Wie zij was, en waarom haar verhaal het (door)vertellen waard is, lees je hier.

Wie was Donyale Luna?

Donyale Luna wordt geboren in Detroit, Michigan en groeit op met haar ouders, Peggy en Nathaniel Freeman. Haar jeugd is zeer tragisch; Luna’s moeder vermoordt haar vader, die haar misbruikt, als Luna 18 jaar oud is. Hoewel moeder Peggy wil dat ze verpleegster wordt, wordt ze topmodel. Na haar ‘ontdekking’ door fotograaf David McCabe verhuist ze vlak daarna van Detroit naar The Big Apple, New York, waar haar ​​carrière als model echt start. 

Donyale Luna op de Britse Vogue

Op 20-jarige leeftijd siert Luna de maart-cover van de Britse Vogue in 1966. Ze wordt meteen een sensatie in de modewereld. In overleg met The New York Times staat ze aan het begin van haar carrière voor een periode van een jaar onder exclusief contract met fotograaf Richard Avedon. Daarna tekent ze een contract met de Engelse top fotograaf David Bailey. In 1967 creëert modelfabriek Adel Rootstein een model naar het beeld van Luna. Luna verschijnt naakt op een foto in de Playboy, uitgave van april 1975 . De fotograaf is Luigi Cazzaniga.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @donyalelaluna

Andy Warhol’s muze

Van eind jaren ’60 tot begin jaren ’70 speelt ze in verschillende films. De Frans film Qui Êtes-Vous, Polly Maggoo? van William Klein, bijvoorbeeld. Ook verschijnt ze in een handvol Andy Warhol-films, waaronder Camp of Andy Warhol en de gelijknamige kleurenfilm Donyale Luna. Cultuurcriticus Wayne Koestenbaum beschrijft Luna als ‘een pure diva, met een heerlijke overdaad aan maniërisme.’

Sleutelpositie

Als een New Yorkse journalist vraagt ​​of haar aanwezigheid in Hollywood-producties voordeel kan opleveren voor zwarte actrices, antwoordt Luna: ‘Als dit banen creëert voor Mexicanen, Aziaten, Amerikaanse Indianen, Afrikanen, des te beter. Het kan goed zijn, het kan slecht zijn. Het kan me niet schelen.’ In het Londense Sunday Times Magazine noemt Harold Carlton haar ‘een geheel nieuw beeld van de zwarte vrouw’. Hij voegt eraan toe: ‘de modewereld bevindt zich in een sleutelpositie om de geschiedenis te veranderen. Zij het een beetje, omdat alles wat zij is kan leiden tot gevoelens van eerbied, aanbidding, zelfs afgoderij voor zwarte mensen.’

De tekst gaat verder onder de afbeelding

©Getty Images

Een triest einde

Luna’s einde is tragisch. Ze overlijdt door een overdosis drugs en blaast haar laatste adem uit in een kliniek in Rome. Ze werd 33 jaar en liet een dochter achter van twee jaar oud, Dream Cazzaniga.

Waarom Donyale Luna’s verhaal het doorvertellen waard is

Om vooruit te denken moeten we soms naar de geschiedenis kijken. Luna strijde voor alles waar de modewereld nu nog voor strijdt: jezelf mogen zijn. Haar eigenzinnige kijk op de wereld is er een waar iedere modeliefhebber, liefhebber van schoonheid, eigenlijk iedereen kracht uit kan halen. Er valt veel over haar te zeggen, maar wat we nooit mogen vergeten is dat Donyale Luna de naam is van een iconisch Afro-Amerikaans model die een belangrijke rol had bij de viering van zwarte schoonheid in de modewereld.