vivian-hoorn-als-ik-maar-een-vrouw-kan-inspireren-meer-van-zichzelf-te-houden-ben-ik-al-blij-207802
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, april 2022

“Ik sta gewoon met m’n blote kont in Vogue. Ik kan het graf in!” Ook in een af en toe haperend Zoom-gesprek spat Vivian Hoorn van het scherm af. De 29-jarige met zo’n half miljoen volgers op Instagram combineert daar de mooiste modelooks met nuchtere, Brabantse humor en zelfspot. Binnen de online body positivity-beweging is ze een bekend gezicht – al heeft ze het liever over body confidence.

Inspiratiebron

Vivian is fotograaf, artdirector en runt samen met haar agent haar eigen talent agency: Scala Management. Ook heeft ze een populair YouTube-kanaal, waar ze samen met haar vriend, model en muzikant Rien Welsink, hun dagelijks leven deelt. Voor veel vrouwen vormt Vivian een inspiratie. “Ik hoop dat ik een sprankje positiviteit en zelfliefde ben tussen al die zogenaamd perfecte lijven op social media. Als ik maar één vrouw kan inspireren meer van zichzelf te houden, ben ik al blij.”

Ze groeit op in een klein plaatsje vlak bij Den Bosch en wil van jongs af aan model worden. Vivian is bereid heel hard te werken om haar doel te bereiken. Op haar zestiende tekent ze een contract bij een Amsterdams modellenbureau. “Toen was de norm dat je heupbreedte niet meer dan 90 centimeter mocht zijn, nu is dat bij de meeste bureaus gelukkig niet meer zo”, vertelt ze. “Om af te vallen, ging ik drie keer in de week vanuit Brabant naar Amsterdam om daar twee uur met een personal trainer te sporten.”

Vivian Hoorn voor Vogue Nederland april 2022
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, april 2022

Tomatensoep zeven en huilen op de wc

“Ook sloeg ik door qua gezond eten”, gaat ze verder. “Ik had geen eetprobleem, maar het werd wel obsessief. Als ik uit eten ging met vriendinnen vroeg ik bijvoorbeeld of ze mijn tomatensoep konden zeven. Daar dronk ik dan een kop thee en een glas water bij, terwijl mijn vriendinnen lekker stokbroodjes met kruidenboter aten. Ondanks mijn harde werk bleef mijn heupbreedte altijd op 92 centimeter steken, want dat was gewoon mijn bouw. En als ik dan een keer iets lekkers nam, werd ik daarna heel boos op mezelf, ik was echt een beetje gehersenspoeld.”

“Het keerpunt kwam toen ik iets was aangekomen en een tante tegen me zei: ‘O, ik zie eindelijk de oude Viv weer.’ Dat was een openbaring voor mij. In de modellenwereld zat ik regelmatig op de wc te huilen, omdat mijn bureau weer eens boos was geworden dat mijn maten niet goed waren. Maar als ik de kroeg inliep in Den Bosch, liep ik nog net niet naast m’n schoenen, straalde ik en vonden mensen me leuk om wie ik was als persoon. Niet lang daarna ben ik met modellenwerk gestopt en gaan studeren.”

Lees het volledige interview met Vivian Hoorn in het nieuwe aprilnummer van Vogue Nederland, dat vanaf 17 maart in de winkels ligt en hier online te bestellen is.