riccardo-tisci-ontwerpt-eerste-solowerk-voor-michaela-coel-229950
©Scott Garfitt/Invision/AP

Michaela Coel voelt zich tijdens de première van Black Panther: Wakanda Forever in London als een “sexy vamp wachtend bij het water om een haai te vangen en te verslinden voor het avondeten.” Haar woorden, niet die van ons. Voor de duidelijkheid; haar look bestaat uit een zwarte stretch-zijden bodysuit en het is het eerste ontwerp dat Riccardo Tisci maakte sinds hij Burberry verliet. Ook is het zijn eerste ontwerp onder zijn gelijknamige label in 17 jaar.

Riccardo Tisci en Michaela Coel

Coel en Tisci ontmoetten elkaar voor het eerst kort in Cannes, maar leerden elkaar beter kennen tijdens een lunch in Soho House, die Coel crashte. Hoewel ze zich aanvankelijk een soort alien voelde, bleef ze toch hangen. Ze viel voor Tisci’s verhaal en vroeg hem haar Wakanda Forever-look te ontwerpen als vriend, niet als een creatieveling van wereldklasse middenin een carrièreswitch.

“Het was beautifully naïef”, zegt Riccardo, die samenwerkte met Coel’s moeder, Kwenua Osborne. Zij maakte eerder veel looks voor haar dochter, voordat de Tisci’s van deze wereld in beeld kwamen. Tijdens de samenwerking wisselde het trio ervaringen uit die onder andere elementen uit Coel’s Ghanese erfgoed opriepen. Het herinnerde Tisci aan zijn eigen relaties met sterke vrouwen in z’n leven: zijn moeder, die onlangs is overleden, en zijn acht zussen.

Gaat Tisci door onder eigen label?

De stad (Londen) waar Tisci nu zijn eerste solowerk laat zien is bijzonder voor hem. Hij ontplooide hier zijn talent dankzij een beurs van Central Saint Martins. Ook was het vijf jaar lang zijn basis in de tijd bij Burberry. “Deze look is een feest, het gaat niet om zaken, het gaat om een ​​concept”, stelt Tisci. Hiermee verwerpt hij de hoop van modefans dat Riccardo Tisci, het label, na deze avond weer back in business is. De ontwerper neemt momenteel een pauze van de industrie om te chillen.

Wel genoot hij tijdens het ontwerpen van deze look van de kinderlijke vrijheid die hij had zonder de beperkingen van een merklabel. “Toen ik bij Givenchy kwam, was ik een jongen – 28! – en punker. Ik gaf niet om mode en sloot me aan bij Givenchy om mijn familie te helpen”, vertelt hij. Coel liet hem dromen en teruggaan naar zijn gothic roots. Zodat hij zijn vroegere ideeën en inspiraties met een nieuwe volwassenheid kon aanpakken. En dat was emotioneel.

Look voor ‘Wakanda Forever’

Aan Coel’s couture-achtige uitstraling is een stukje romantiek toegevoegd, nadat Tisci haar pushte een meer sensuele kant van zichzelf te laten zien. “Mijn moeder zegt altijd dat ik de wat rok hoger en de bovenkant wat lager moet doen. Schattig. Ze kregen hun zin”, grapte Coel. “Riccardo houdt ervan dat ik zowel iets mannelijks als vrouwelijks in mij heb. Dus wilde hij dat ik geen van beide kanten uit de weg ging.”

Over de film zegt Coel: “Wakanda Forever is de perfecte versie van een vervolg. Het was prachtig om te zien hoe Ryan Coogler en Joe Cole hun verdriet, om Chadwick Boseman en de Black Panther, verwerkten. Dit heeft geleid tot een film die je echt raakt. Van begin tot eind was de Black Panther-reis voor iedereen een emotionele rit.”