stella-mccartneys-nieuwe-lente-zomer-2023-collectie-is-haar-meest-duurzame-tot-nu-toe-225975
©Acielle/Style Du Monde

Verander de geschiedenis! Zo klinkt de ambitieuze slogan van Stella McCartney lente/zomer 2023, ontleend aan het briljante werk van de Japanse kunstenaar Yoshitomo Nara (een capsulecollectie komt in december). Het zette de toon voor een rebelse collectie die gepresenteerd werd op het voorplein van het Centre Pompidou. De driekleurige catwalk kwam overeen met het kleurenschema van het museum voor hedendaagse kunst, waar de Britse ontwerper ons uitnodigde om de geschiedenis te veranderen met mode die geëngageerd, duurzaam en (vooral) begeerlijk is.

Stella McCartney lente/zomer 2023

Stella McCartney gaat met deze collectie nog een stap verder in haar milieuvriendelijke aanpak en heeft een minimale en sensuele prêt-à-porterlijn ontworpen die voor 87 procent uit duurzame materialen bestaat waaronder Mylo, een materiaal gemaakt van paddenstoelen. Ook iets om bij stil te staan: de koolstofuitstoot van de modeshow werd tot een minimum beperkt. Al met al is het Stella McCartney’s meest duurzame collectie tot nu toe. Kortom: de groene revolutie is onderweg.

Van office- tot partywear

Stella’s officewear drukt iets meer zijn stempel op de modetrends van komend voorjaar. McCartney opende de show met oversized blazers in beige, grijs en – gewaagder – citroengeel, mintgroen en hemelsblauw. De jongensachtige jumpsuit speelde met de stijlfiguren, soms sportief, soms elegant, of met veel volume. De herenblazer wordt op de huid gedragen, met een lage taille.

Bij Stella McCartney is het (heel) gemakkelijk om een kantooroutfit in te ruilen voor een party girl look. Neem bijvoorbeeld een gouden ketting op een witte tanktop, een opvallende beha onder een XXL-blazer of een nietsverhullende broek ingelegd met kristallen (hallo Bella Hadid!). Daarnaast krijgt de jeans een ultramoderne facelift: van wijd met scheuren tot gigantische vegan leren patches. Een minimale garderobe, ja, maar allesbehalve saai.

©Gorunway.com
©Gorunway.com
©Gorunway.com
©Gorunway.com
©Gorunway.com
©Gorunway.com

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.