vogues-ultieme-gids-voor-een-duurzamere-garderobe-222253
©Kwabena Appiah-Nti, Vogue Nederland, juni 2022

In de modewereld is het een van de belangrijkste woorden van dit moment én van de toekomst: duurzaamheid. De term wordt steeds vaker gebruikt – al gebeurt dat niet altijd op de juiste manier. Desondanks laat het zien dat we ons steeds meer bewust worden van de ernstige gevolgen van de mode-industrie op het milieu, die elk jaar verantwoordelijk is voor 4 tot 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Maar: hoe zorg je voor een duurzamere garderobe?

Tips voor een duurzamere garderobe

Als we het over duurzaamheid in de mode hebben, doelen we op kleding en mode-items die gemaakt en geconsumeerd worden op een manier die het milieu en de mensen die bij de productie betrokken zijn, beschermt. Er zijn nog altijd te weinig merken die dit doen, en zelfs bij de merken die het wél doen, is er ruimte voor verbetering. Om te werken aan een duurzamere garderobe is het belangrijk om niet alleen op de waarden van het merk te letten, maar ook je eigen shopgewoontes onder de loep te nemen.

Om je te helpen bij het creëren van een zo duurzaam mogelijke garderobe, delen we onze ultieme tips.

Koop minder en koop beter

Het klinkt vanzelfsprekend, maar een duurzamere kledingkast begint bij het minimaliseren van je aankopen. Vraag je altijd af wat je koopt en waarom je het koopt. Wat daarbij goed werkt, is jezelf één belangrijke vraag stellen: ga je het item minstens dertig keer dragen? Is het antwoord nee, dan kun je het beter aan je voorbij laten gaan.

Investeer in duurzame merken

Het is niet alleen cruciaal om minder te kopen, maar ook beter. Dat betekent: kleding en items van merken die zo duurzaam mogelijk produceren, gerecyclede of geupcyclede materialen gebruiken en de volledige controle hebben over het productieproces. Let daarbij op voor greenwashing, de term voor het gebruik van vage, misleidende of valse claims om te suggereren dat een merk milieuvriendelijk is. Check het beleid omtrent duurzame praktijken van het merk: kunnen ze hun claims daadwerkelijk onderbouwen?

Ook kun je ervoor kiezen te shoppen bij outlets die overtollige stock verkopen. Jaarlijks blijven er namelijk miljarden mode-items onverkocht, die uiteindelijk op stortplaatsen terechtkomen. Deze outlets brengen daar verandering in. Neem bijvoorbeeld webshop Otrium, die zich focust op het verminderen van overschotten in de kledingindustrie. Hier kunnen (designer)merken hun oudere collecties kwijt, terwijl de klant er een royale korting aan overhoudt.

Check altijd het label

Kennis van materialen is essentieel bij het verduurzamen van je garderobe. Daarbij is het van belang dat je niet alleen het label van kledingstukken bestudeert, maar ook weet wat de impact van de stoffen op het milieu is. Vermijd puur synthetische stoffen, zoals polyester. Deze worden gewonnen uit fossiele brandstoffen en het duurt jaren om ze af te breken. Maar ook natuurlijke materialen zijn niet altijd duurzaam. Bij biologisch katoen wordt er bijvoorbeeld aanzienlijk minder water en schadelijke pesticiden gebruikt dan bij regulier katoen.

Let op bepaalde milieucertificeringen, zodat je zeker weet dat de materialen een lagere impact op de planeet hebben. Met de Global Organic Textile Standard (voor katoen en wol), Leather Working Group (voor leer) en Forest Stewardship Council (voor viscose) zit je altijd goed.

Ga voor tweedehands en vintage

Er is een heuse vintage-trend gaande in de modewereld, en die lijkt voorlopig nergens naartoe te gaan. A-listers als Rihanna, Miley Cyrus en Kim Kardashian worden regelmatig in vintage designerlooks gespot. Maar natuurlijk hoeven pre-loved items niet van designers afkomstig te zijn. Ook in tweedehands winkels en webshops, zoals Vinted en Vestiaire Collective, kun je de mooiste stukken vinden. Je verlengt zo niet alleen de levensduur van kleding, maar je kunt ook unieke parels op de kop tikken die niemand anders heeft.

Huur je outfit

Heb je een bruiloft? Of een andere bijzondere gelegenheid waarvoor je een nieuwe outfit zoekt? Overweeg dan om je look te huren. Tegenwoordig zijn er een heleboel rental services waarbij je gemakkelijk een prachtige jurk of statement pak kunt lenen. Dat kan bijvoorbeeld bij H&M, die kledingverhuur aanbiedt in hun winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam. Daar vind je kleding, schoenen, tassen en accessoires uit speciale H&M-collecties en archiefstukken in alle maten.

Vermijd vervuiling door microplastics

Het is voor je watergebruik beter om niet te vaak de wasmachine aan te zetten, maar die liters zijn niet het enige milieuonvriendelijke aan een wasbeurt. De microplastics die loskomen bij het wassen van synthetische stoffen zijn namelijk nóg vervuilender. Die belanden in het water en in de zee, wat schadelijk is voor zeedieren die de minuscule deeltjes binnenkrijgen. Het is echter lastig om deze materialen compleet te vermijden (nylon en elastaan worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor stretch in kleding). Gelukkig is er een simpele oplossing: investeer in een filter voor microplastics, zoals een speciaal waszakje waarin je de synthetische kledingstukken kunt stoppen.

Zorg voor je kleding en geef ze een tweede (of derde) leven

Probeer de levensduur van de kleding die je hebt te verlengen. Laat kapotte kleding maken, zoek naar nieuwe manieren om ze te dragen (door bijvoorbeeld inspiratie op te doen uit streetstyle-beelden) of geef ze een tweede (of derde) leven. Dat kun je doen door ze te doneren aan goede doelen of te verkopen op platforms als Vinted, Marktplaats of Vestiaire Collective. Of vind een nieuwe eigenaar voor items op een fysieke markt, zoals de IJhallen in Amsterdam.