vogues-gids-voor-koningsdag-de-beste-tips-om-tweedehands-parels-te-scoren-op-de-vrijmarkt-251564
©Marc de Groot, Vogue Nederland, januari/februari 2023

Voor veel mensen betekent Koningsdag twee dingen: feest en gezelligheid. Duurzame modeliefhebbers voegen daar nog wat aan toe: het zoeken van tweedehands pareltjes. Gezien de talloze vrijmarkten in het land, is de kans groot dat je die perfecte jas, pumps of fluffy bucket hat vindt. Maar, hoe vind je die mooie items op de vrijmarkt tijdens Koningsdag?

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Winkelen voor vintage kleding op rommelmarkten is een geweldige manier om unieke stukken te vinden, maar dan moet je wel weten hoe. Er gaat een wereld voor je open als je ontdekt waar en vooral hoe je moet zoeken. “Koningsdag is dé dag om iets wat je al het hele jaar wilt hebben te scoren”, vertelt Michelle Amo uit Amsterdam. Ze is fervent modeliefhebber met een kledingkast die voor zo’n 70 procent uit circulaire mode bestaat. “Ik koop met name dingen die al een leven hebben gehad. Vooral op Koningsdag kun je, zonder de aarde te veel te belasten, slim shoppen.”

Zo scoor je op de vrijmarkt tijdens Koningsdag

Hoe? Dat lees je hier. Dus, without further ado, hierbij de beste tips om tweedehands parels te vinden op de vrijmarkt tijdens Koningsdag volgens circulair modefanaat Michelle Amo

Voorbereiding is het halve werk

Om te beginnen, kun je eigenlijk het beste nog even snel een moodboard maken of een lijstje opstellen. Maak ‘m zo uitgebreid mogelijk. Visualiseer wat je wilt kopen, bewaar inspiratiebeelden en sla alle informatie op in je telefoon. Ben je al minimaal een jaar opzoek naar een trendy zonnebril? Wees dan concreet en schrijf op welke. Een zilveren? Eentje van Chanel? Als je vooraf goed weet waar je naar zoekt, voorkom je miskopen én weet je sneller waar je moet zoeken.

Zet een tijdslimiet

Search fatigue – moe worden van het zoeken – is echt een ding. Vooral tijdens Koningsdag als het overal druk is en je hard op zoek bent naar tweedehands parels. Een tip om moeheid te voorkomen: blijf niet te lang op een plek. Er is veel te ontdekken, dus geen tijd te verspillen. Wat je niet wilt, is uren bij een kraam staan en met lege handen weglopen. Om dit te voorkomen stel ik voor een tijdslimiet in te stellen per regio, markt of zelfs kraam. Zo weet je zeker dat je het beste uit je tijd haalt.

Meten is weten

Neem een meetlint mee, zodat je de items kunt opmeten. De kans is namelijk groot dat er op vrijmarkten geen pasruimtes zijn. Is er toch een mogelijkheid om jouw favoriete item te passen, pak die dan. Schroom niet om te passen wat je leuk vindt. En ga liever voor te groot, zodat je het kunt innemen, dan te klein. De maten van verschillende merken lopen sterk uiteen, vooral als het om vintage kleding gaat. In het verleden vielen de maten kleiner uit en bovendien kunnen stukken door het wassen krimpen. 

Koop niet meer dan je nodig hebt

Neem één tas mee en houd het daarbij. Is de tas vol? Stop dan. 

Afdingen

Doe het. Vooral op Koningsdag is het totaal geaccepteerd om minder dan de gevraagde prijs voor te stellen. Laat de verkoper nooit weten wat je budget is of wat je voor iets zou willen betalen. In het normale leven is het goed om zo eerlijk mogelijk te zijn, maar tijdens afdingen wil je niet meteen het achterste van je tong laten zien. Of, in dit geval, het achterste van je portemonnee.