de-mondkapjesplicht-vervalt-dit-is-wat-je-met-overgebleven-mondkapjes-kunt-doen-207970
©Acielle / StyleDuMonde

De mondkapjesplicht in openbare ruimtes vervalt per 23 maart. Wat niet vanzelf weggaat, zijn de mondkapjes zelf. Sterker nog: ze breken heel langzaam af tot microplastics en dit kan tot wel – schrik niet – duizend jaar duren. De WHO waarschuwt voor enorme corona-afvalbergen.

Deze afgedankte mondkapjes creëren een enorm zwerfafval probleem, dus we kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt wat je met je overgebleven mondkapjes kunt doen. Hieronder vind je inspiratie over hoe je het mondkapje na de coronapandemie een nieuw en duurzaam kunt geven.

Van fashion naar ’trashion’

Er is een overproductie aan mondkapjes. De term upcycle, een ongebruikt product verwerken tot een nieuw product, kan daarom veel voor post-pandemie mode betekenen. Zo heeft de 23-jarige Hannah Conradt, student aan F.I.T. (Fashion Institute of Technology) in New York een trouwjurk gemaakt van maskers. Niet fashion is de norm, maar trashion.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hannah Conradt (@hannahconradt)

Upcycle je interieur

Het houdt niet op bij mode (of trashion). Mondkapjes zijn er in diverse kleuren en stoffen en je kunt er zelfs een mooi interieur mee maken. Het bewijs? Clarisse Merlet, architecte en C.E.O. van het Parijse bedrijf FabBRICK. Zij vond een manier om mondkapjes te upcyclen tot kleurrijke meubels, lampen en scheidingswanden. “Ik had nooit gedacht dat ik maskers in mijn ontwerpen zou gebruiken”, aldus Merlet.

Voor eco-liefhebbers is niets zo treurig als mondkapjes terugvinden in de natuur. De Canadese digitaal ontwerper Isaac besloot daar op een creatieve manier tegen in actie te komen. ‘Ik heb een tote bag gemaakt van gebruikte wegwerpmaskers. De riemen zijn gemaakt van de oorlussen. De tas is verrassend duurzaam, waterafstotend en eerlijk gezegd best modieus’, schrijft hij op Instagram.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door isaac (@canoopsy)

Wil je écht niets meer met je gebruikte mondkapjes te maken willen hebben, dan mogen ze in de restafvalbak. De enige juiste afvalbak voor mondmaskers.