vogues-insider-guide-voor-het-vinden-van-de-perfecte-vintage-trouwjurk-211157

Nu we op weg zijn naar een groenere modetoekomst, kiezen veel bruiden voor een vintage trouwjurk. Toen er foto’s verschenen van de besloten ceremonie van prinses Beatrice in 2020 – waarvoor haar something borrowed haar Norman Hartnell-bruidsjurk was, geleend van de koningin – schoot het aantal zoekopdrachten op het internet naar de term ‘vintage trouwjurk’ omhoog. Het wereldwijde modezoekplatform Lyst meldde een piek van 297 procent in de 48 uur die volgden op haar intieme zomerbruiloft.

Fast forward naar nu, twee jaar later, en vintage mode is alleen maar populairder geworden. Wist je dat het vinden van een pre-loved bruidsjurk om zelf te dragen – en door te geven aan toekomstige generaties – nog nooit zo eenvoudig is geweest?

Zo vind je jouw vintage trouwjurk

“Mensen zijn zich bewust geworden van het duurzame aspect van vintage”, vertelt Lily Kaizer, eigenaresse van de in Los Angeles gevestigde vintage bruidsboetiek Happy Isles, aan Vogue. “Dat heeft invloed gehad op de bruidsmarkt. Mensen willen niet alleen een unieke jurk, maar ook zonder schuldgevoel iets heel speciaals kopen.”

Van adresjes om nu te shoppen tot de meest gewilde pre-loved designermerken – dit is jouw expertgids voor het shoppen van een vintage trouwjurk.

Vintage trouwjurk
©Getty Images
1/5
Native Share

Doe research

Door in een vroeg stadium de stijl die je zoekt te bepalen, wordt de zoektocht naar de perfecte vintage trouwjurk eenvoudiger. “Bepaal wat voor soort look je wil. Doe inspiratie op om vast te stellen welke decennia je inspireren”, zegt Kaizer, die voorstelt om te kijken op sites als 1stdibs.com, evenals het doorbladeren van de hashtag #vintagebridal op Instagram.

Net zoals bij elke nieuwe jurk, is het silhouet je uitgangspunt. Op dit moment zijn jurken uit de late jaren 50 en 60 bijzonder populair onder bruiden. “De Marilyn Monroe-stijl jurken worden populairder”, vertelt Kaizer. Door Covid-beperkingen hebben vrouwen meer interesse in ontspannen bruidslooks, voor intiemere bruiloften, geeft ze aan. “Mensen gaan voor het ontspannen silhouet in jaren 70-stijl. Ook hebben we veel verzoeken gehad voor minimalistische stijlen uit de jaren 90.”

John Galliano bruidsjurk uit 1995
©Getty Images
2/5
Native Share

Ga op zoek naar de designersterren van je favoriete tijdperk

Als je online zoekt, is het handig om een paar merken in gedachten te hebben. Dat helpt je om precies te vinden wat je zoekt. “Ik ben vooral dol op Gene Shelley voor de late jaren 50 en vroege jaren 60”, merkt Kaizer op. Andere namen om in de gaten te houden, zijn couturiers James Galanos en Pauline Trigère.

Houd je ogen open voor ontwerpers als Ossie Clark en Halston voor een jaren 70-stijl. Maar als je op zoek bent naar een meer relaxte, minimale look, probeer dan eens Jil Sander, Max Mara en Armani. “De Max Mara jaren 90 strappy stijl met een vierkante halslijn is echt populair”, vult Clare Lewis, de in Londen gevestigde oprichter van online boetiek Retold Vintage, aan. “Ik heb absoluut de neiging om voor die eenvoudigere silhouetten te gaan.”

Vintage bruidslook
©Getty Images
3/5
Native Share

Stel een budget vast

Bepaal in een vroeg stadium je budget, want dat helpt ook om je zoektocht te beperken. Meer casual (designer)jurken of kortere feestjurken kun je gemakkelijk vinden voor minder dan 1.000 euro. Vintage jurken van grote labels van vroeger, bijvoorbeeld een Gene Shelley-jurk uit de jaren 60, kosten rond de 2.000 euro. Dan is er ook nog een duurdere categorie van formele stukken van grote designermerken, zoals Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent, Azzedine Alaïa.

Bruidsjurk op de catwalk
©Getty Images
4/5
Native Share

Vind een goede kleermaker

Het helpt om een open geest te hebben, want de meeste vintage trouwjurken moeten worden aangepast om een perfecte pasvorm te krijgen. “Misschien is hij een paar maten te groot, maar je bent erdoor geobsedeerd en er is er maar één in de hele wereld”, zegt Kaizer. “Het is de moeite waard om een beetje fantasie te hebben over wat iets zou kunnen worden”, voegt Lewis eraan toe. Als voorbeeld haalt ze de mouwen aan die prinses Beatrice aan haar vintage bruidsjurk toevoegde. “Dat verbreedt de mogelijkheden.”

Vintage bruid
©Getty Images
5/5
Native Share

Let op de materialen

Als je fysiek gaat winkelen, is het gemakkelijk om de kwaliteit van de stof en de constructie van de jurk te zien. Maar dat is veel moeilijker wanneer je online koopt. Dat betekent dat het belangrijk is om zoveel mogelijk informatie te krijgen. “Vaak wordt er gezegd dat het organza of chiffon is, maar dan is het eigenlijk polyester. Ik zou met de verkoper bevestigen dat het zijdechiffon is en geen polyesterchiffon. Dat maakt een enorm verschil”, legt Kaizer uit. “Ik zou ook vragen naar de voering en wat voor soort stof dat is.”

De beste adressen voor een vintage bruidsjurk

1st Dips

Hier delen ’s werelds beste handelaars hun zeldzame vondsten. Hoogtepunten zijn onder andere een trouwjurk van John Galliano uit circa 1995 en een haute couture bruidsjurk van Dior uit 1987. Je vindt er ook originele zijden onderjurken uit de jaren 20 – de inspiratiebron voor vele huidige bruidslooks.

Vestiaire Collective

Er komen dagelijks nieuwe stukken binnen op dit wereldwijde platform voor tweedehands designerkleding. Ze hebben een brede selectie van trouwjurken om uit te kiezen. Let op eventuele gebreken voordat je koopt om teleurstelling te voorkomen.

Nama Nama

Alle jurken in deze winkel worden persoonlijk uitgezocht door eigenaresse Nathalie. Ze laat zich daarbij graag inspireren door boeken en illustraties uit het begin van de 19e eeuw. Verwacht dus veel klassieke vormen en kleuren.

Laura Dols

Deze bekende vintagewinkel in Amsterdam heeft een uitgebreide bruidsmode-afdeling. Daar vind je vooral parels uit de jaren 50, inclusief schoenen, hoedjes, tassen en andere accessoires.

Vinted

De app biedt meer dan 13.000 pre-loved trouwjurken, 77.000 avondjurken en er zijn ruim 40.000 artikelen in de categorie ’trouwpakken’ te vinden. Daarnaast is Vinted de perfecte plek om one-of-a-kind accessoires te vinden die passen bij de traditie van something old, something new, something borrowed en something blue.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.