thom-browne-wint-rechtszaak-van-adidas-hij-mag-zijn-strepen-houden-238434
©Vianney Le Caer/Invision/AP

Thom Browne mag zijn strepen behouden. Dit oordeelde een jury na een rechtszaak van negen dagen. Adidas klaagde het New Yorkse luxemerk aan met het argument dat Browne de strepen van het sportmerk imiteert.

Thom Browne versus Adidas

Adidas vroeg bijna acht miljoen dollar aan schadevergoeding en winst nadat Thom Browne verscheen met gestreepte kledingstukken. Dit was volgens het sportmerk in strijd met hun Three-Stripe-handelsmerk: de drie strepen waar Adidas patent op heeft. Volgens Adidas zouden de ontwerpen van Thom Browne verwarring veroorzaken bij het grote publiek. Nadat het de twee merken niet lukte tot een schikking te komen, verschenen ze op 3 januari voor de rechter.

De advocaat van Thom Browne, Robert T. Maldonado, verdedigde de zaak met als argument dat de sportkledinggigant strepen niet bezit. De Amerikaanse ontwerper kwam in de rechtszaak ook zelf aan het woord. In zijn getuigenis sprak hij over zijn liefde voor sport en de oprichting van zijn merk. Ook zou hij in 2007 met de toenmalige CEO van Adidas hebben gesproken over het gebruik van drie strepen in zijn ontwerpen. Na hun telefoongesprek schakelde de ontwerper naar eigen zeggen over naar ontwerpen met vier strepen. “Het laatste wat ik wilde was ruzie krijgen met een groot bedrijf als Adidas”, getuigde hij.

Strepen blijven gebruiken

Na een zaak van negen dagen, slechts enkele uren na het slotargument, oordeelde de jury in het voordeel van Thom Browne. Het luxemerk werd niet aansprakelijk bevonden voor schade of winst gemaakt uit de verkoop van zijn producten met vier strepen.

Een woordvoerder van Thom Browne laat in een verklaring weten: ‘We zijn blij dat de jury heeft vastgesteld dat Thom Browne, Inc. op geen enkel moment inbreuk heeft gemaakt op een van de handelsmerken van Adidas. Al meer dan twintig jaar is Thom Browne een pionier op het gebied van luxe mode, met een geheel unieke en onderscheidende designesthetiek die klassiek maatwerk combineert met een Amerikaans sportief gevoel. We kijken ernaar uit om door te gaan met het ontwerpen en leveren van de creatieve producten die het kenmerk van het Thom Browne-label zijn geworden.’