is-de-ballerina-ook-de-nieuwste-schoenentrend-voor-mannen-249042
©Style Du Monde

Een van dé lente/zomer 2023-trends? De ballerina, die mede dankzij Balletcore massaal in het straatbeeld verschijnt. Maar wie denkt dat deze schoenentrend alleen voor vrouwen is weggelegd, heeft het mis: ook de ballerina voor mannen – geïntroduceerd door Balenciaga, in de lente/zomer 2023-show van het modehuis – is hier.

Het is tijd om aan ballerina’s te denken

De tijd van genderspecifieke schoenen is voorbij. De eerste stap? Merken en ontwerpers die mannen schoenen met hakken lieten dragen (Rick Owens maakte er bijvoorbeeld zijn signatuur van). Maar nu is het de beurt aan de ballerina. Dat hebben we vooral te danken aan Balletcore, geïntroduceerd door huizen als Dior, die voor de lente/zomer 2023-collectie inspiratie putten uit de danswereld. Maar ook Miu Miu en Margiela lanceerden hun variant van de stadsballerina in hun recente collecties. Een trend die onder anderen wordt omarmd door model Bella Hadid, die enkele maanden geleden al voor de ballerina koos.

Bella Hadid draagt Balenciaga Ballerina's als streetstylelook
©Getty Images

De ballerina voor mannen

Terwijl ballerina’s tot nu toe voorbehouden waren aan vrouwen, durfde Balenciaga het aan om een model exclusief voor mannen te introduceren. Dit deden ze tijdens de lente/zomer 2023-show in Villepinte, een voorstad van Parijs. De nieuwe, in Italië gemaakte schoenen – die de naam ‘Leopold’ hebben gekregen – worden aangeboden in drie kleuren: zwart, turquoise blauw en beige. Het is echter niet de eerste keer dat het Franse modehuis, dat in november nog onder vuur kwam te liggen, de grenzen tussen verschillende genders doorbreekt: in december 2021 verhief Demna de crop top voor mannen tot een essentieel onderdeel van de mannelijke garderobe. Dus, durf jij je sneakers te dumpen ten gunste van ballerina’s?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.