ballerinas-maken-een-comeback-en-dit-zijn-onze-favorieten-224189

Na Uggs maakt nu nog een millennial paar schoenen zijn terugkeer in het modebeeld: ballerina’s. We spotten ze op straat, aan de voeten van onze favoriete stijliconen én op de catwalk. Maar, moeten we deze comeback wel willen?

Truttig of juist (grungy) chic?

Tijdens de redactievergadering zijn de meningen over de ballerina verdeeld. De platte schoen is ’truttig’, ‘doet denken aan het skinny jeanstijdperk’ en ook belangrijk, ‘lopen ze überhaupt wel lekker?’ De ballerina is dan ook het type schoen dat niet op zichzelf staat. Draag je de platte schoen inderdaad met een skinny jeans, dan neig je al gauw naar een truttige millennial look waar Gen Z van gruwelt.

Maar combineer je ballet flats met een oversized gewaad, een grote tote bag en dito zonnebril, dan heb je een elegante, minimalistische look te pakken die doet denken aan de Olsen Twins. Of wat dacht je van ballerina’s bij een grungy look? Mode-iconen Alexa Chung en Kate Moss deden dit al in het Indie Sleaze-tijdperk. En laat nu net deze partystijl uit midden jaren 2000 ook een comeback maken.

Ballerina’s maken comeback

Zo zie je, we kunnen met ballerina’s vele kanten op. Gelukkig maar, want de makkelijke stappers bestormen de runway en het straatbeeld. We spotten de schoenen al eerder in de lente/zomercollecties 2022 van Molly Goddard en Giorgio Armani. En voor de lente/zomercollectie van 2023 werkte het Deense modelabel The Garment samen met het Spaanse schoenenmerk Augusta. Resultaat: modellen liepen tijdens Copenhagen Fashion Week in verschillende ballerina’s over de runway; met en zonder Mary-Jane-bandje. Ook Miu Miu gaat al een langere tijd met de dansschoenen aan de haal: het Italiaanse modehuis versiert zoet gekleurde ballet flats met linten, riempjes en strikken.

Wanneer we door streetstylebeelden van de modeweken bladeren zien we ook dat veel gasten zijn gezwicht voor de flats – een verademing tijdens het rennen en vliegen tussen de shows. En beroemdheden als Zoë Kravitz, Jennifer Lopez en Katie Holmes dragen de ballerina’s alsof ze nooit zijn weggeweest.

Onze favoriete shopopties

Wil jij je ook wagen aan de platte stappers – of kun je ze wel gebruiken als elegante back-upschoenen tijdens een avondje uit? Dit zijn onze favoriete stijlen ballerina’s.

Klassieke ballerina’s met band

Deze ballerina’s van Mango lijken zo uit de repetitieruimte van Het Nationale Ballet gelopen. Deze schoenen van Mango zijn ideaal om op een grungy manier te stijlen, gecombineerd met geruite sokken bijvoorbeeld.

mango ballerina met bandjes
©Mango
1/5
Native Share

Mango elastische satijnen ballerina, € 39,99

Minimalistische ballerina’s

Voor een moderne en elegante look die in het straatje van Mary-Kate en Ashley Olsen past, wil je kijken naar minimalistische ballerina’s. Dit paar van Camper heeft een tijdloos ontwerp met een ietwat langwerpige vorm.

camper ballerina
©Camper
2/5
Native Share

Camper zwarte leren damesballerina’s, € 130

Metallic ballerina’s

Met deze ballerina’s sla je twee vliegen – of trends – in één klap: niet alleen zijn de stappers helemaal balletcore, ook passen ze perfect bij de zilvertrend die we volop zien. De schoenen zijn perfect voor een comfortabele avond uit, maar fleuren ook je dagelijkse kantoorlook op.

vagabond metallic ballerina
©De Bijenkorf
3/5
Native Share

Vagabond Jolin ballerina van geitenleer, € 110

Ballerina’s met touwtjes

Deze Sienna Khaki-ballerina’s van het Spaanse merk Augusta the Brand hebben niet alleen de klassieke strik aan de voorkant, ook hebben de schoenen touwtjes die je om je enkels kunt knopen. Dit detail maakt de ballerina’s perfect voor onder een rok tijdens zacht zomerweer. Wil je de schoenen met een lange broek combineren? Experimenteer dan eens door de touwtjes om je pantalon of jeans te knopen.

augusta brand ballerina ballet flats met bandjes
©Augusta the Brand
4/5
Native Share

Sienna Khaki ballerina’s van Augusta the Brand, € 185

Miu Miu ballerina’s

Uiteraard kan een paar ballerina’s van Miu Miu niet aan dit lijstje ontbreken. Ballet flats zijn onderhand niet weg te denken uit de collecties het Italiaanse modehuis. Het merk ging zelfs zo balletcore op in, door de schoenen te combineren met beenwarmers in hun herfst/wintercollectie van 2022-2023.

miu miu ballerina
©MyTheresa
5/5
Native Share

Satijnen ballet flats met logo, € 700

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.