mesh-ballerinas-zijn-dit-voorjaar-de-nieuwe-favoriete-schoenen-van-iedereen-289461
©Christopher Esber

Is er een stijl schoenen die meer synoniem staat voor het voorjaar dan ballerina’s? Dit seizoen krijgt de klassieke ballerina een interessante upgrade, een die balanceert tussen een coole grungy look en de klassieke, traditionele stijl van de schoen. De mesh ballerina, een semi-transparante variant van de flats die, nadat ze vorig jaar de catwalk overnamen, zijn verplaatst naar het straatbeeld. En wat blijkt? Het is de perfecte schoen voor je lentelook.

Mesh ballerina’s

Ballerina’s worden elk voor- en najaar non-stop gedragen, waardoor ze amper een nieuwe trend zijn. Varianten op de klassieke ballerina zorgen er echter wel voor dat de schoen in een nieuw stijldaglicht komt te staan. Een voorbeeld dat leidt tot een van de grootste ballerina-trends van het moment is de mesh ballerina. Om te weten waar deze schoenstijl vandaan komt voordat-ie door iedereen werd omarmd, gaan we terug naar het begin. En dan moeten we het over twee modehuizen hebben: The Row en Alaïa.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Laten we beginnen met die laatste. Pieter Mulier nam in 2021 het roer over van het Franse modehuis en werd daardoor de eerste creative director sinds Alaïa zelf. In 2023 creëerde Mulier de befaamde mesh ballerina’s. De schoenen in kwestie zijn gemaakt van mesh en afgewerkt met lakleer en één riempje. De ballerina raakte vorige zomer in een mum van tijd uitverkocht en wordt gedragen door talloze vrouwen geroemd door hun stijl als Sofia Richie en Jennifer Lawrence. Inmiddels bestaat er naast de initiële klassieke zwarte versie ook een beige, witte, gouden en knalrode (onze nieuwe favoriet).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ALAÏA (@maisonalaia)

Blote voeten but make it fashion

Dan The Row. Mary-Kate en Ashley Olsen lanceerden al in hun herfst/winter 2019-collectie een mesh ballerina – lang voordat de schoen een trend was. Niet met een gaas-achtig materiaal zoals we zien bij Alaïa, maar in plaats daarvan semi-transparant nylon. Bij deze schoen wordt niet alleen het silhouet van je voet, maar ook daadwerkelijk je voet zichtbaar. Al is het wel op de meest chique manier.

Hoewel de schoen in 2019 nog niet zo populair was, bleef The Row ‘m uitbrengen. En op een of andere manier hebben we bepaald dat dit het moment is om deze versies van de naked shoe te omarmen. Want zowel de mesh ballerina van Alaïa als die van The Row worden om de haverklap gespot aan de voeten van stijlvolle individuen. En in de collecties van talloze andere merken. Zo maakt Christopher Esber prachtige varianten met strass-steentjes en lanceerde Proenza Schouler een levensechte mesh ballerina. Het is in ieder geval ten voeten uit een van onze meest favoriete trends van het moment.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Row Archive (@maisontherow)

Alaïa ballerina’s

Alaïa ballerina's
©Alaïa

‘Fishnet’ schoenen, € 690

Mango mesh ballerina’s

Mango mesh ballerina's
©Mango

Flats met strassdetails, € 49,99

Khaite ballerina

<yoastmark class=

Khaite ‘Maiden’ fishnet ballerina’s, € 690

The Row mesh slippers

The Row mesh flats
©The Row

Mesh slippers, € 670

Christopher Esber fishnet schoenen

Christopher Esber fishnet ballerina's
©Christopher Esber

Mesh flats met kristalletjes, € 733

Dear Frances ballerina

Dear Frances mesh ballerina
©Dear Frances

Rode ballerina, € 410

Proenza Schouler ballerina

Proenza Schouler ballerina
©Proenza Schouler

Lichtroze ballerina, € 450

Mango ballerina’s met gaas

Mango ballerina's
©Mango

Mesh ballerina met enkelbandje, € 49,99

Le Monde Beryl ballerina

Le Monde Beryl mesh ballerina
©Le Monde Beryl

Luna slipper, € 380