deze-nostalgische-schoen-belooft-de-schoen-van-de-zomer-te-worden-maar-of-we-m-ook-willen-dragen-300187
©The Row

Modetrends kunnen soms sterk de stijlgrenzen opzoeken. Denk aan de no pants-look of de volledig transparante naked dress. Ook wat betreft schoenen zijn we, op zijn zachtst gezegd, bijzondere trends gewend, van Balenciaga Crocs tot de terugkeer van de peeptoe. De nieuwste schoen die we aan dat rijtje kunnen toevoegen, roept een nostalgisch gevoel op, en is daarom misschien wel een schot in de roos: plastic flats. Denk aan de waterschoenen die je als kind van je ouders móést dragen als je de zee in ging, maar dan met een high fashion-sausje erover. Het merk dat de schoen in kwestie zo populair weet te maken? The Row. En als we één ding hebben geleerd in het (mode)verleden, dan is het wel dat alles wat The Row aanraakt, in goud verandert – of in dit geval: plastic.

De waterschoen als modestatement

De kans is groot dat je ooit in je leven een waterschoen hebt aangehad. Maar dan waarschijnlijk níet als onderdeel van je dagelijkse look. Waren ze praktisch? Zeker. Comfortabel? Enigszins. Maar stijlvol? Nee, daar zou je dit type schoen niet bepaald mee associëren. Maar als we iets hebben geleerd van de Gorpcore-trend, waarin outdoorkleding centraal staat, is het dat zelfs de minst aantrekkelijke Teva’s stijlvol kunnen zijn – mits goed gecombineerd (iets waar Mary-Kate sowieso een held in is). Juist door hun onverwachtse en tegendraadse stijl maken ze je outfit interessant.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hetzelfde geldt nu voor de waterschoen. Misschien geen Gorpcore-ontwerp, maar wellicht wel een schoen die een trend introduceert die je zou kunnen omschrijven als Beachcore; het blijkt dat we deze praktische schoen wel degelijk stijlvol kunnen maken. Althans, dat beoogt The Row.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mara-flats van The Row, die lijken op de waterschoen uit je jeugd
©The Row

De viral Mara-flats van The Row

The Row (opgericht door Mary-Kate en Ashley Olsen) staat bekend om zijn minimalistische en elegante ontwerpen. Tijdens de presentatie van hun pre-fall 2024-collectie afgelopen september zagen we iets opvallends aan de voeten van de modellen, waaronder de Nederlandse Rianne van Rompaey: een knalrode schoen die we niet anders kunnen omschrijven dan een chique versie van je oldschool waterschoen.

Fast forward naar het begin dit voorjaar, toen de zogeheten Mara-flats uitkwamen op de markt. Verrassend genoeg gingen de schoenen – met een prijs van 990 euro – als warme broodjes over de toonbank. Inmiddels is de schoen overal uitverkocht en worden ze op resale-sites verkocht voor astronomische bedragen.

Jellies for the win

Wat maakt de schoen zo begeerlijk? De Mara-flats combineren de praktische aspecten van waterschoenen met de esthetische verfijning die we van The Row gewend zijn. Het design is simplistisch maar chic, met strakke lijnen en subtiele details die de schoen een moderne uitstraling geven. Bovendien is de schoen – geheel in lijn met je oldschool waterschoen – verkrijgbaar in een reeks tinten, van wit en lichtroze tot enkele opvallende kleuren, zoals felrood en -blauw.

Je kunt ervan vinden wat je wil, maar de jellies zijn een verademing in een modewereld waarin vaak (onnodig) naar perfectie wordt gestreefd. Tegelijkertijd brengt het ontwerp een welkome dosis zelfspot met zich mee, als je het mij vraagt. Want wie zou er nou uit zichzelf een waterschoen combineren met een chique rok? Natuurlijk, you either love it or hate it, maar een vernieuwende schoen die iets onverwachts weet toe te voegen aan elke outfit is het zeker. Dus laat dit een reminder zijn voor het feit dat we alles kunnen dragen wat we willen, hoe gek of ongewoon ook.

Ancient Greek Sandals flats
©Ancient Greek Sandals

Iro-ballerina, € 95

Mango

Mango plastic schoen
©Mango

Glitterballerina, € 49,99

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.