deze-gevreesde-maar-chique-schoenen-gaan-we-deze-herfst-overal-zien-265852
©Spotlight

Je hebt vast weleens gehoord van de ‘wrong-shoe theory‘: een nonchalante outfit-truc geïntroduceerd door styliste Allison Bornstein, waarbij je slippers combineert met tailoring en bikerboots met tennisjurkjes. Maar wat als de schoen zélf wrong is? Ik heb het over de peeptoe-schoen, de Frankenstein onder de schoenen, die dit najaar in al zijn glorie terugkeert dankzij Miuccia Prada en Miu Miu’s briljante herfst/winter 2023-show. Wij voorspellen: dit wordt een van de grootste schoenentrends deze herfst.

Peeptoe-schoen

De bovengenoemde Miu Miu-collectie, waarmee het modehuis in maart Paris Fashion Week afsloot, liet een tegengeluid horen in een tijd waarin het uitputtende perfectionisme van de clean girl-esthetiek overheerst. Het haar van modellen, die gehaast over de catwalk liepen, was opzettelijk warrig, en functionele witte onderbroeken staken zichtbaar boven satijnen rokken uit. Wat ook uitstak – uit zakelijke, beige pumps welteverstaan – waren tenen. Maar een klein beetje, maar genoeg om de front row zachtjes te horen fluisteren: “Ew! Maar het heeft ook wel iets”. Dit is tenslotte hetzelfde modehuis dat afgelopen zomer de teenslipperlaars uitbracht (waar de meningen ook sterk over verdeeld waren), en in 2022 de alomtegenwoordige ballerina (die vandaag de dag nog steeds een inspiratiebron is voor merken die het balletschoen-achtige ontwerp namaken).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Blote tenen

Waarom trekt het internet dan zo graag zijn wenkbrauwen op om een teen in een schoen? Ik heb geen idee. Google vertelt ons dat voetfetisjisme de meest voorkomende fetisj in het Verenigd Koninkrijk is, wat de vraag oproept: zijn we niet opgewonden, geprikkeld zelfs, om meer tenen op straat te zien? Misschien hebben tenen gewoon een imagoprobleem, simpelweg omdat ze niet extreem fotogeniek zijn.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Miu Miu peeptoe
©Spotlight

Je kan een pedicure boeken of wat nagellak opdoen, maar voeten kan je slechts tot op zekere hoogte opfluffen; voeten zijn en blijven voeten. In het vroege voorjaar nam ik een close-up van de mijne in Miu Miu-laarzen met blote tenen. Toen ik inzoomde, spotte ik wezens die 4000 meter diep in de zee leven, wat mijn tenen bleken te zijn. Het is even wennen om ze uit een laars te zien komen, al helemaal omdat laarzen doorgaans juist tenen dienen te verbergen. Maar de modewereld vraagt je continu om op je tenen te lopen. En dit najaar doen we dat klaarblijkelijk allemaal in peeptoe-schoenen.

Shop onze favoriete exemplaren hieronder.

COS-laars

COS laars
©COS

Laars met open teen, € 250

Miu Miu-laars

Miu Miu laars
©Miu Miu

Laars met teenslipper-detail, € 1.550

Peeptoe-schoen van Toteme

Toteme peep-toe schoen
©Toteme

Platte schoen, € 460

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.