free-the-leg-de-no-pants-look-neemt-dit-seizoen-de-catwalk-over-maar-ook-de-straten-247380

Als je de afgelopen tijd de verschillende fashion weeks een beetje hebt gevolgd, en in de gaten hebt gehouden wat beroemdheden dragen, dan zal het je niet zijn ontgaan dat blote benen de catwalks en Instagram lijken te domineren. Niet omdat er zoveel korte rokjes of jurkjes voorbij komen (we zitten tenslotte in de herfst/winter-presentaties) maar door de afwezigheid van elke soort broek of rok. Het resultaat? Modellen in letterlijk hun onderbroek of hotpants, met hooguit hier en daar een panty. De no pants-look is een trend op de catwalk, dus laat je broek maar thuis. Of toch niet?

De no pants-look tijdens fashion week

We begonnen deze fashion month traditiegetrouw in New York. En New York zou New York niet zijn als er niet een tikkeltje bizarreness zichtbaar was op de catwalk. Dat vertaalde zich, je raadt het al, in de no pants-look (denk: modellen met blote benen in enkel blazers, truien en tops). De Amerikaanse modeweek was duidelijk: broeken zijn anno 2023 overrated.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Hetzelfde gold vervolgens voor de modeweken in Londen, Milaan en Parijs, waar modehuizen als Valentino, Alaïa en Ferragamo looks presenteerden waar geen broek aan te pas kwam. De broekloze craze kwam tot een hoogtepunt tijdens de Miu Miu-show, waar modellen zoals acteur Emma Corrin met een zekere nonchalance de catwalk bewandelden in bejewelede onderbroeken. Wel voorzien van een bril, handtas en hakken liepen de modellen door de ruimte alsof ze dachten: ‘Move over, ik ben een drukke, intelligente vrouw en ik draag een bedazzlede onderbroek. Don’t mess with me.’

No pants-look
©Spotlight
1/1
Native Share

Onderbroek, ‘but make it fashion’

Ook tastemakers en verschillende beroemdheden lijken inmiddels duidelijk de voorkeur te geven aan een look-zonder-broek. Het devies? Draag je onderbroek, but make it fashion. Hoe absurd het ook klinkt, it-girls besloten de afgelopen maanden massaal hun broek thuis te laten: van Kylie Jenner in een Loewe variant en Bella Hadid in een Miu Miu-look, tot Kendall Jenner in een zwarte hotpants met idem panty van Bottega Veneta en Hailey Bieber in een soortgelijke outfit. Hoewel lingerie als outerwear al een tijd trending is, voelt volledig broekloos de deur uit gaan toch net iets meer, nou ja, (b)roekeloos.

‘Free the leg’?

Hoewel de meesten van ons niet snel het huis zullen verlaten zonder broek aan te trekken, is de no pants-look wat dat betreft vergelijkbaar met de micro-roktrend en de naked dress-trend. Het heeft alles te maken met het feit dat we niet ‘gewend’ zijn om het lichaam op een subtiele manier te laten zien (al dan niet door kleding heen). Maar de mode die we zien als ‘sociaal geaccepteerd’ wordt steeds verder uitgedaagd. Het lijkt erop dat we van free the nipple (iets wat gelukkig steeds ‘normaler’ wordt) nu naar free the leg gaan. Bevrijding door mode, daar gaat toch niks boven?

De mode van nu is aan de ene kant heel comforting met oversized silhouetten, maar aan de andere kant onthullend – wat de indruk geeft dat we de behoefte hebben om ons lichaam meer te laten zien. En heel eerlijk: hoewel het concept van de no pants-look vrij radicaal en bloot klinkt, bewijzen deze looks dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Ik was verrast om te zien hoe stijlvol het kan zijn wanneer je een zwart hotpants-achtige broekje combineert met een panty. 

De no pants-look is onpraktische maar vernieuwende mode op zijn best; een modieuze power-move waarin je zelf bepaalt wat je draagt en op welke manier. Of we het massaal gaan dragen, is nog maar de vraag, maar ik droom nu net iets vaker van een bejewelede onderbroek dan eerst.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Miu Miu (@miumiu)