onverwachte-trend-dankzij-miu-miu-maken-bootschoenen-een-heuse-comeback-295647
©Spotlight

Soms voelt fashion als Groundhog Day, maar dan met betere outfits. Bootschoenen waren in de jaren 90 al een enorme trend onder de modeminnende mens. Je kon mij persoonlijk ook als volgt uittekenen: sjaal van Oilily, donkerblauwe nette pantalon, beige gebreide trui en een donkerbruine nautische loafer met veters, oftewel de bootschoen. Dankzij Miu Miu, die verschillende versies met een twist (lees: met een superdunne zool en logo in reliëf) over de catwalk in Parijs liet paraderen, is dit nu weer een gewild item. Jawel, bootschoenen zijn als trend bezig aan een heuse comeback. En dat past helemaal bij de preppy modetrend.

De bootschoen is ‘on trend’

Even een lesje (mode)geschiedenis. In de jaren 30 was er een bekende Amerikaanse zeiler, Paul Sperry, die een schoen ontwikkelde waardoor hij niet meer zou uitglijden op z’n zeilboot. Hij zag namelijk dat zijn hond, een cockerspaniël genaamd Prince, wél overeind bleef tijdens een zeiltocht vanwege de groeven in de pootjes. En dus ging hij op zoek naar een zool met dezelfde grip.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Et voilà: de inmiddels beroemde schoen met de herkenbare moc toe, inkepingen in de rubberen zool en ongelooide leren veters, werd geboren. De bootschoen werd al snel gezien als een statussymbool, omdat het de suggestie wekte dat je de bezitter was van een boot. Een verklaring waarom de rich college kids er fan van waren in de 90s. Anno nu staat de instapper weer in de spotlight en is het dankzij Miu Miu zelfs een wijdverbreide trend aan het worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Miu Miu (@miumiu)

Zo draag je bootschoenen

De traditionele bootschoen is makkelijk te combineren. Bijvoorbeeld onder een jeans (met opgerolde pijp) met een crispy wit overhemd, onder een pencil skirt of bij een pak met krijtstreep. Ook de bootschoen toevoegen aan je garderobe? Hieronder opties door de redactie geselecteerd.

Bootschoen van Weekend Max Mara

©Max Mara Weekend via Miinto

Leren mocassin met carrarmato zool, € 251

Bootschoen Timberland

©Timberland via Miinto

Noreen 3-Eye Lug Handsewn, € 200

De originele bootschoen van Sperry

©Sperry
sperry1

Authentic Original Boat Shoe Sperry, € 68,54

Zilveren bootschoen Portland Met Woman

 

©Sebago

Portland Met Woman, € 184,95

Bootschoen van Mango

©Mango

Leren bootschoenen Mango, € 99,99

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.