brengt-miu-miu-de-controversiele-skinny-jeans-nu-dan-echt-terug-288978
©Spotlight

De laatste dag van Paris Fashion Week was er een vol hoogtepunten, van Chanel en Louis Vuitton tot een surpriseshow van de mannenlijn van Saint Laurent en natuurlijk Miu Miu. In die laatste show toonde Miuccia Prada haar nieuwe visie voor het dochtermerk van Prada – een die zoals altijd vol zit met vernieuwende looks die de potentie hebben om zich te ontwikkelen tot nieuwe trends. Denk bijvoorbeeld aan de micro-rokjes van vorig jaar, of aan het bejewelede ondergoed van afgelopen seizoen, waarna de no pants-look doorbrak als trend.

Dinsdag, tijdens de herfst/winter 2024-show, bracht Miu Miu een van de controversieelste jeansontwerpen terug naar de catwalk: de skinny jeans. Het is al enige tijd een groot debat of de skinny jeans een terugkeer maakt of niet. Maar nu een trendgevoelig modehuis als Miu Miu zich eraan waagt, wordt die kans ineens aanzienlijk groter.

Brengt Miu Miu de skinny jeans terug?

You love it or you hate it: de skinny jeans is misschien wel het controversieelste kledingstuk van de afgelopen jaren. De kans is groot dat we hem allemaal ooit hebben gedragen, en dat het voor de meerderheid (letterlijk) een verademing was dat de wijdere jeans de nieuwe norm werd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat niemand meer de skinny jeans draagt; de strakke broekstijl is echt niet volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ook sommige beroemdheden blijven (al dan niet met plezier) de skinny jeans volop dragen. Denk aan Kate Moss en Victoria Beckham, en aan befaamde stylisten Carine Roitfeld en Emmanuelle Alt.

De controversiële jeans is dus weer onderdeel van de collectie van Miu Miu voor aankomend najaar. Op de catwalk werd het ontwerp gedragen door Nederlands topmodel Rianne Van Rompaey en – nog een keer – door topmodel Mica Arganaraz. De broek in kwestie heeft een diepblauwe wassing en een bijzonder ribdetail dat over het bovenbeen loopt. Dan volgt natuurlijk een strakke, slanke pijp die tot net boven de enkel loopt – een ware skinny jeans, dus. Beide keren werd de broek op de catwalk gestyled met een matching denim top, een brede riem en een donkere faux fur-jas (Prada is sinds 2020 volledig bontvrij).

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Miu Miu herfst/winter 2024
©Spotlight

Extreem low-rise

Maar daar blijft het niet bij. Het lijkt erop dat Miu Miu zich bewust is van het feit dat deze stijl controversieel is, en kiest ervoor om daarbovenop éxtra reuring te creëren – en wel door de specifieke fit van de broek. Alsof de skinny jeans nog niet genoeg is om mee te dealen, besloot Miuccia de broek tevens extreem low-rise te maken; de broek valt net op de heupen (volledig in lijn met de micro-rokjes). Dubbele controversie, dus. Maar daarom misschien ook dubbel zo interessant.

Want als we kijken naar de jaren negentig en de zeroes, het tijdperk dat heupbroeken hoogtij vierden, waren dit vrijwel altijd flared broeken, en geen skinny jeans. Pas jaren later, vanaf 2010, begonnen skinny jeans echt terrein te winnen, zonder inmenging van de low-rise-trend. Door deze twee elementen te combineren in één look, creëert Miuccia een soort mix tussen Christina Aguilera’s Dirrty en Keira Knightley op de rode loper rond 2003 (en Kate Moss en Alexa Chung rond 2010).

Nieuwe trend?

Combineer die twee stijlen en gooi er een Miu Miu-sausje anno 2024 overheen en je krijgt de nieuwe skinny jeans à la Miuccia Prada. Of dit ook écht de terugkeer van de skinny jeans betekent? Eén ding is in ieder geval zeker: cooler dan dit gaat de potentiële revival van de skinny jeans niet worden.