van-flaphoeden-tot-tassen-in-snoeptinten-accessoires-stelen-de-show-op-de-chanel-catwalk-288789

Het is fashion’s blockbuster day, ofwel de afsluitende dag van Paris Fashion Week waarop traditiegetrouw Chanel, Miu Miu en Louis Vuitton hun collecties presenteren. Vanochtend trapte Chanel af, waar creative director Virginie Viard haar interpretatie van het herfst/winter 2024-seizoen toonde. Na een korte film van Inez & Vinoodh met Penélope Cruz en Brad Pitt in de hoofdrollen en Nederlands topmodel Rianne van Rompaey als serveerster, liep het eerste model de catwalk op. Het was Van Rompaey – deze keer niet als serveerster, maar als ultiem fris Chanel-meisje met dijhoge suède laarzen en een gigantische flaphoed.

Geïnspireerd op Deauville

De openingslook van Chanel herfst/winter 2024 zet de toon voor de rest van de collectie, waarbij voornamelijk de accessoires in het oog springen. We zien nog veel meer flaphoeden in tinten variërend van pastelroze tot zwart. De link met Chanels favoriete kustplaats is dan ook gauw gemaakt: de collectie is geïnspireerd op Deauville, de plek waar alles begon voor het iconische Franse modehuis. Daar opende Gabrielle Chanel in 1912 haar eerste boetiek. Op gigantische schermen is de promenade van Deauville nagebootst, met silhouetten die van zonsopgang tot zonsondergang in het licht wandelen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De collectie bestaat uit tweed pakken, mantels en grove breisels met de landschappen van Deauville, afgewisseld met zijden blouses, visgraatprints, laag uitgesneden tops met volants, jumpsuits en negligés. We zien de kleuren van de lucht op warme zomerdagen, van roze en oranje pasteltinten tot mauve en lichtblauw. Prints met bioscoopkaartjes verwijzen naar de connectie van de plaats met het American Film Festival en Claude Lelouchs A Man and a Woman, waar de eerdergenoemde korte film een eerbetoon aan is.

“Het is een zeer warme collectie, met lagen van materialen, kleuren en volumes. Een eerbetoon aan Deauville, de legendarische plek waar het lot van Gabrielle Chanel voor altijd veranderde”, aldus Viard.

Accessoires van Chanel herfst/winter 2024

Even terug naar de accessoires, want die zijn er in overvloed op de catwalk van Chanel. De eerdergenoemde flaphoed steelt de show, met varianten in lichtroze, mauve, lichtgrijs, okergeel en zwart, hier en daar versierd met een broche. Natuurlijk is er ook altijd een glansrol weggelegd voor de tassen. We zien klassieke modellen in snoeptinten als barbieroze en perzik, maar ook gigantische exemplaren waarin al je essentials voor een dag aan de Deauville-promenade in passen.

Welke accessoires nog meer opvallen? De dijhoge suède plateaulaarzen, camellia’s in het haar en de ‘opapet’ die de grandpa-trend lijkt te raken, maar voornamelijk doet denken aan Andy in The Devil Wears Prada (waar ze de hare droeg met Chanel-parels, nota bene). Bekijk hieronder de opmerkelijkste accessoires van Chanel herfst/winter 2024.

Enorme flaphoeden

Rianne van Rompaey op de catwalk bij de Chanel-show
©Spotlight
1/6
Native Share
Een grote camellia in het haar van een model bij de Chanel-show
©Spotlight
3/6
Native Share

Plateaulaarzen

Chanel herfst/winter 2024
©Spotlight
4/6
Native Share

Opapet

Chanel herfst/winter 2024
©Spotlight
5/6
Native Share

De tas waar alles in past

Chanel herfst/winter 2024
©Spotlight
6/6
Native Share