de-eclectic-grandpa-trend-bewijst-dat-we-in-een-persoonlijke-stijlcrisis-zijn-beland-282520
©Getty Images

Het is nog maar januari, maar we hebben onze eerste microtrend van het jaar al te pakken: de eclectic grandpa-trend. De eclectische opa-trend – net als Cafécore bedacht door Pinterest als een van hun trendvoorspellingen voor 2024 – draait om kleurrijke gebreide kleding, tweed, loafers, broeken met patronen, ergonomische sneakers, baseballpetten en polshorloges (trefwoorden: retro, maatpakken en vintage). “Omdat de esthetiek van coastal grandma zó vorig jaar is”, zo valt te lezen op Pinterest.

De eclectic grandpa-trend

En dat is precies het probleem. Net zo snel als je kleden als een Nancy Meyers-personage een trend werd (denk aan Cameron Diaz in The Holiday, Meryl Streep in It’s Complicated en Diane Keaton in Something’s Gotta Give), werd dat weer passé – én werd het een trend om je te kleden als een oude man. Elke trend die komt en snél weer gaat wekt kan weerstand opwekken, maar de eclectic grandpa-rage al helemaal. Niet alleen is het ontzettend duur en onhoudbaar om je garderobe elke keer volledig om te gooien, ook zou dat in dit geval tegen alle kernwaardes van ‘de opa-stijl’ ingaan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het hele punt van die trend is namelijk om je te kleden als iemand die zijn hele leven kledingstukken en accessoires heeft samengesteld die bij hem passen. Maar zoals bij alle microtrends wordt verondersteld dat je deze items ook zomaar van de ene op de andere dag kunt verzamelen. De eclectic grandpa-trend is een trend die persoonlijke stijl wil commercialiseren – iets wat per definitie niet kan. De stijl van je opa staat erom bekend te vertrouwen op stukken – truien, loafers, horloges, hoeden, brillen – die tientallen jaren, zo niet een heel leven, meegaan.

De verslechterde kwaliteit van kleding

De reden dat ouderen zich op deze manier kleden, is omdat ze hebben geïnvesteerd in goederen van hoge kwaliteit, in plaats van goedkope kledingstukken die na een paar keer dragen op de vuilnisbelt belanden. Zoals Amanda Mull in The Atlantic opmerkte, is de kwaliteit van breiwerk in de loop der jaren dramatisch gedaald. “Breiwerk werd vroeger volledig gemaakt van natuurlijke vezels. Deze vezels waren meestal afkomstig van het scheren van schapen, geiten, alpaca’s en andere dieren. Soms werden plantaardige vezels, zoals katoen of linnen, erin gemengd. Nu is de overgrote meerderheid van het garen in gebreide kleding vermengd met een soort plastic. Meestal is dit polyester, polyamide of acryl.”

De veranderende samenstelling van onze gebreide kleding (naast andere kleding), samen met de slechte omstandigheden voor kledingarbeiders, betekent dat deze zware synthetische truien niet alleen slechter aanvoelen, maar ook ontworpen zijn om een kortere levensduur te hebben dan de trui die je opa droeg.

Een persoonlijke stijlcrisis

De verslechterde kwaliteit van kledingstukken staat haaks op de eclectic grandpa-trend. Maar, breder gezien, bereiken we ook een crisispunt als het gaat om persoonlijke stijl. Omdat we allemaal onze stijlinspiratie uit dezelfde paar bronnen halen, is er een tekort aan eigenheid in de mode. En door de algoritmen van social media blijven we consumeren – bewust of niet.

Zelfs bij degenen die niet actief deelnemen aan microtrends, kan het koopgedrag worden beïnvloed, schrijft Madeleine Schulz op Vogue Business. “Algoritmen promoten wat er online trending is.” Dus zelfs als social media-gebruikers niet actief op zoek zijn naar eclectic grandpa-content, kunnen ze nog steeds het doelwit zijn van foto’s van beroemdheden met een look in de stijl (denk aan Tyler, the Creator, Kendall Jenner, Gigi Hadid, Emma Chamberlain, Natalia Dyer en Charlie Heaton, die de look allemaal hebben toegepast). Op deze manier kun je je alsnog geïnspireerd voelen om de look in je eigen kast te verwerken.

Kendall jenner
©Getty Images

Een kast vol geliefde kledingstukken

Misschien is een meer oprechte en authentieke manier om inspiratie te putten uit eclectic grandpa-trend door je wintergewoontes aan te passen. In plaats van haastig een met polyamide doorzeefde spencer en een paar katoenen boxers te kopen, kunnen we een voorbeeld nemen aan onze voorouders door te onderzoeken wat we op de lange termijn willen, en zo geld uit te geven aan goed gemaakte kledingstukken die we van plan zijn de komende tientallen jaren te dragen.

Kortom, wat we echt van onze opa’s en oma’s kunnen leren, is niet hoe we hun looks (met behulp van minder kwalitatieve kledingstukken) kunnen kopiëren, maar hoe we een persoonlijke stijl kunnen creëren door middel van geliefde kledingstukken die een leven lang meegaan – hopelijk lang genoeg om op een dag door te geven aan je eigen kleinkinderen.

Tyler creator
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.