cameron-diaz-in-the-holiday-is-mijn-ultieme-stijlinspiratie-voor-de-winter-276048
©ANP

Heb je The Holiday van Nancy Meyers onlangs (alweer) gezien? Zo niet, dan is dit het beste moment om de klassieke romcom uit 2006 opnieuw te kijken. Voor wie de geniale (kerst)film nog nooit heeft gezien: Cameron Diaz en Kate Winslet spelen de hoofdrollen, als twee single vrouwen die tijdens de kerstvakantie van huis wisselen. Hollywood-editor Amanda (Diaz) verhuist naar het Engelse platteland, en journalist Iris (Winslet) strijkt neer in Los Angeles. Beiden ontmoeten mannen – Jude Law en Jack Black – en worden verliefd. Hoewel ik ook altijd kan lachen om The Holiday, ben ik vooral onder de indruk van iets anders: de ongelooflijk chique garderobe van Cameron Diaz in de film, het werk van kostuumdesigner Marlene Stewart.

Cameron Diaz in The Holiday

The Holiday’s Amanda heeft een drukke baan in Hollywood én een elegante garderobe die je in één woord kunt omschrijven: duur. In de hele film draagt het personage van Cameron Diaz bijna uitsluitend wit, zwart en crème. (Die laatste boterachtige tint is een handtekening van Nancy Meyers.) Hoewel Amanda’s ensembles ver wegblijven van felle kleuren, prints en logo’s, kun je zien dat alle kleding luxueus is – alles is gemaakt van zware wol en kasjmier, twee knusse materialen die een en al kerstsfeer ademen. Het is eigenlijk The Row voordat The Row echt bestond.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Mijn favoriete Amanda-look komt aan het begin van de film, als haar chauffeur haar afzet bij haar vakantiehuis in Groot-Brittannië. Ze draagt een fantastische bruine shearling jas, compleet met witte coltrui, zwarte skinny-fit broek en torenhoge stiletto’s (die ze in de sneeuw draagt). Vervolgens sleept ze haar drie enorme koffers – waarschijnlijk gevuld met nog meer fantastische kleding – door het besneeuwde terrein naar het huis.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Cameron Diaz in The Holiday
©ANP

Naarmate de film vordert, houdt Amanda vast aan haar moeiteloos chique stijl. Tijdens haar eerste avond in het gezellige huisje drinkt ze rode wijn terwijl ze rondhangt in een dikke crèmekleurige kabeltrui, een grijze joggingbroek en een lila muts, met een bijpassende sjaal moeiteloos om haar schouder. (Je moet haar dronken Mr. Brightside zien zingen.) Ik ben helemaal geïnspireerd om haar luxueuze benadering van stijl te kopiëren deze feestdagen.

Pleidooi voor tijdloze stukken

Cameron Diaz draagt in The Holiday ook een paar spetterende avondlooks, mocht je inspiratie nodig hebben voor de feestjes die komen gaan. Als ze op bezoek gaat bij Jude Law thuis, komt ze aan in een geweldige crèmekleurige jas over een zwarte top en een crèmekleurige kokerrok, gecombineerd met een brede riem met kristallen gespen. “Ik weet het, ik ben een beetje overdressed“, grapt ze. “Je ziet eruit als mijn Barbie”, zegt Laws dochter.

Amanda’s benadering van kleding is uitgesproken formeel, strak en sober. Haar kast is eigenlijk een pleidooi voor tijdloze investeringsstukken: met een eenvoudig maar goed gesneden silhouet kun je duidelijk nog steeds de aandacht trekken. Dus deze feestdagen zul je mij ook in mijn beste Nancy Meyers-tinten aantreffen. Wellicht thuis, dronken, nummers van The Killers zingend.

De winterse stijl van Diaz in The Holiday
©ANP

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.