broches-zijn-sinds-kort-mijn-nieuwe-obsessie-en-dit-zijn-mijn-favoriete-exemplaren-286335
©Spotlight

Broches zijn van die accessoires waarvan je nooit wist dat je ze ‘nodig’ had, tot je ze als trend plots overal om je heen spot. In mijn geval: tijdens afgelopen Copenhagen Fashion Week. Sindsdien zie ik ook op social media overal prachtige broches opduiken (al kan dat ook mijn telefoon zijn die mijn gedachtes kan lezen, maar dat is een ander verhaal). Mocht jij dezelfde obsessie delen, dan hierbij mijn tips.

De nieuwe broche-trend

Deze tussenkop behoeft meteen al een kanttekening, want echt nieuw is de broche-trend natuurlijk niet – als er überhaupt ooit een trend heeft bestaan die compleet nieuw is. Maar broches zijn typische sieraden waarvan iedereen denkt: die heeft mijn oma nog wel ergens liggen. En mocht dat inderdaad het geval zijn: bless haar sieradendoos – en daarmee die van jou.

Het allermooiste is het namelijk, vind ik, als een sieraad een geschiedenis heeft en dus een verhaal. Dus als er nog broches in jouw familie of vriendenkring rondzwerven, leen ze vooral. En anders is het een goed idee om op zoek te gaan op tweedehands platformen als Vinted, Vestiaire Collective en Catawiki. Al moet daarbij wel opgemerkt worden dat broches, net als andere sieraden, op esthetisch gebied nogal golfbewegingen hebben gekend.

Zo zagen we in de jaren tachtig van de vorige eeuw grote broches, die we nu misschien ook wel als kitsch zouden omschrijven. Daarnaast zijn er zowel online als op antiek- en vlooienmarkten behoorlijk veel exemplaren te vinden in de vorm van katten, paarden en honden – en dat is misschien niet helemaal wat je zoekt. Tegelijkertijd zijn slangen, vogels en reptielen misschien juist wel weer leuk. (Ook in dierenvormen zijn ’trends’ te ontwaren.)

Gouden en zilveren broches

Qua vormentaal zou ik dan ook zeggen dat de broches anno 2024 vooral architectonische en abstracte vormen hebben. Denk aan organisch gevormde schijven, druppels, rondjes en een soort geabstraheerde bladvormen. Ook nieuw is dat de broche meer is geworden dan enkel decoratie; de sieraden, die natuurlijk een pin of klem achterop hebben, worden nu ook ingezet als hulpmiddel om bijvoorbeeld een sjaal vast te zetten rondom de hals.

Dit zagen we bij Kinraden, die de zilveren broches in de show van Skall maakte tijdens Copenhagen Fashion Week, maar ook bij veel streetstyle-sterren. Ook worden broches tegenwoordig gebruikt om tops en blouses nieuwe vormen aan te laten nemen, door stof ‘gerimpeld’ vast te zetten. Coperni deed dit bijvoorbeeld vorig seizoen al, met broches in de vorm van handen die stof bij elkaar lijken te ‘knijpen’ met de vingers. Ook leuk, en een tip: broches die niet alleen ‘klassiek’ op de borst worden gepind, maar op allerlei verschillende plekken op het lichaam, zoals op de buik, boord of schouder.

Dan het materiaal. Vergeet bronskleurige katjes met gekleurde diamantjes als ogen: de trendy broches anno nu zijn gemaakt van goud of verguld materiaal, en uiteraard van zilver. Eerder spotten we al dat zilver als materiaal opnieuw weer trendy wordt. Nog een gespotte trend is om goud met zilver te combineren. Ook in één sieraad, of dus in één broche. Tot slot is het vele gebruik van parels opvallend.

Merken met broches in de collectie

Hieronder ter inspiratie verschillende sieraden- en modemerken die mooie broches in hun collectie hebben. Denk aan designermerken als Schiaparelli, die geniaal zijn op het gebied van absurdistische, gedecoreerde broches, en Loewe en Dior voor mooie logo-broches. Andere tips zijn het sieradenmerk Wouters & Hendriks, en het eerder genoemde Kinraden. En vergeet vooral ook niet de eerder genoemde antiekwinkels, vlooienmarkten, online tweedehands platforms en natuurlijk je oma’s collectie te raadplegen, als je op zoek bent naar een broche.

Broche van Loewe

Loewe broche
©Loewe

Anagram-broche van Loewe, € 250

Coperni-trui met broche

Coperni trui met broche
©de Bijenkorf

Fijngebreide pullover van scheerwol met broche van Coperni, nu € 195

Broche van Dior

Wouters & Hendrix-broche

Wouters & Hendrix broche
©Wouters & Hendrix

Kleine broche in de vorm van lippen met een steentje, € 220

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dorka S. Jewelry (@dorkasjewelry)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door coperni (@coperni)