de-comeback-van-de-geek-chique-bril-is-hier-maak-kennis-met-de-bayonetta-bril-284437
©Miu Miu

Iedereen die een bril draagt, weet hoe moeilijk het is om het juiste montuur te vinden. Voor velen, zoals voor Iris Apfel en Jenna Lyons, is een bril een cruciaal onderdeel van hun stijl – en dus net zo belangrijk voor hun artistieke visie als voor hun zicht. Er is echter één specifiek montuur dat we op dit moment overal voorbij zien komen: varianten die ons voor even mee terugnemen naar circa 2004. Inderdaad, we hebben het over die superdunne brilletjes van toen – maar dan wel met de stijlvolle twist van nu. Maak kennis met de Bayonetta-bril.

De Bayonetta-bril

Ook brillen ontkomen niet aan trends; we hebben brillentrends zien komen en gaan door de decennia heen, van de cat-eye-monturen in de jaren vijftig tot de hipster wayfarers in de jaren 2010. Een lange tijd leek er niet één bepalende stijl te overheersen in het straatbeeld (hoewel kleine brillen onlangs een momentum hadden). De laatste tijd lijken we echter een nieuw brillentijdperk tegemoet te gaan, en wel een die ons heel bekend voorkomt: een geek-chique variant (denk: slanke brillen met dunne randen).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dit montuur floreerde ook al aan het begin van de zeroes, toen Jennifer Garner in Alias speelde en Gisele Bündchen een cameo maakte in The Devil Wears Prada. Al snel vielen de nerdy brillen, zoals alles, in de vergetelheid ten gunste van meer glamoureuze, oversized brillen. Tegenwoordig hebben deze monturen dankzij hun heropleving weer een goede reputatie. Ze worden Bayonetta-brillen genoemd – vernoemd naar de superheld uit de gelijknamige videogame. De stijl past overigens perfect bij een andere microtrend: de sexy, zakelijke office siren-stijl.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Megan Fox, Februari 2007 en Jennifer Garner, Augustus 2004
©Getty Images
Megan Fox, Februari 2007 en Jennifer Garner, Augustus 2004

Zeroes-trend

Een van de belangrijkste momenten voor het aanzwengelen van de Bayonetta-revival? De Miu Miu herfst/winter 2023-show, en enkele recente looks van Bella Hadid. Miu Miu, die een versie van de rechthoekige, omrande bril ontwierp voor hun collectie, stuurde sexy maar warrige bibliothecaressen de catwalk op, terwijl Hadids eerste verschijning met het montuur op haar neus het gesprek op gang bracht vanwege de weird girl aesthetic.

Een andere liefhebber van de trend is model en zangeres Gabbriette, die een soort beschermheilige van de look is geworden op social media. (Zo schreef een TikTok-gebruiker: “Jongens, zeg me alsjeblieft dat ik #gabbriettecore uitstraal met deze bril”.) Doja Cat en Reneé Rapp zijn ook fan, net als Emma Chamberlain, die het montuur opnam in haar recente samenwerking met brillenmerk Warby Parker. En zelfs Kim Kardashian heeft kennis van de trend genomen; de oprichter van Skims droeg een soortgelijke bril in haar tepelbeha-campagne, waarmee ze de sexy secretaresse-vibe van de commercial versterkte.

Google-zoekopdrachten naar de Bayonetta-bril bereikten deze week een nieuw record. Hoewel alle trends gewoon opnieuw verpakte versies van hun voorgangers zijn, zal het interessant zijn om te zien hoe de bril deze keer in de modewereld tot uiting komt en wie zijn gezicht ermee omlijst.

Gisele Bündchen en Emily Blunt in The Devil Wears Prada (2006)
©©20thCentFox/Courtesy Everett
Gisele Bündchen en Emily Blunt in The Devil Wears Prada (2006)
Bella Hadid in de bayonetta bril
©Getty Images
Gabbriette met een geeky bril
©Getty Images
Doja Cat met bril
©Getty Images
Doja Cat
Emma Chamberlain met bril
©Getty Images
Emma Chamberlain

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.