de-stretchy-haarband-is-terug-en-chiquer-dan-ooit-265957
©Spotlight

Het begon allemaal eerder dit jaar tijdens de herfst/winter 2023 Coutureweek in Parijs. Italiaans modehuis Schiaparelli liet modellen in de chicste couture over de catwalk lopen met het meest simpele haaraccessoire ooit: de zwarte, strechty haarband. Daarna dook hij op tijdens Copenhagen Fashion Week en in meer streetstylelooks dan ooit tevoren. Ik vroeg me af: hoe kan een basaal accessoire dat we hebben gedenigreerd naar onze badkamerkastjes om ’s avonds ons gezicht mee te wassen een stijlvolle comeback maken? Het antwoord is duidelijk, want de haarband-trend is overal en blijkt chiquer dan ooit.

Haarband-trend

Ik noemde al eerder de Schiaparelli-show die de haarband-trend voeten aan de grond gaf. Modellen droegen de meest gracieuze en ingenieus gemaakte couturestukken met als contrasterende aanvulling een simpele zwarte rekbare hoofdband. Een grotere tegenstelling van low- en highbrow op het gebied van mode kan bijna niet. Maar met zijn minimalistische ontwerp maakte de simpele haarband iets los. Een item dat zo onbelangrijk (en vrijwel stijlloos) leek te zijn werd plots een van de meest chique accessoires die ik in lange tijd had gezien. Vooral de combinatie met grote oorbellen zoals bij Schiaparelli maakte het accessoire verrassend stijlvol.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dan een fast forward naar Copenhagen Fashion Week afgelopen augustus. Daar spotte ik de elastische, brede haarband opnieuw op verschillende catwalks. Baum und Pferdgarten liet zowat elk model met een haarband in de haren over de Kopenhaagse straten lopen. En ook labels als Stine Goya en Saks Potts kozen hier en daar voor het accessoire. Maar ook buiten de shows droegen talloze modeliefhebbers het simpele item in hun haar waardoor outfits plots een minimalistische maar preppy-chique look kregen. Daarnaast zijn er verschillende celebs zoals Bella Hadid, Sofia Richie en Nicola Peltz die de haarband-trend hebben omarmd – juist als ze niét naar de sportschool gaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Schiaparelli (@schiaparelli)

Van doodnormaal naar überchic

De wortels van de elastische hoofdband reiken terug tot de jaren 1950, toen elastische stoffen hun intrede deden. Deze innovatie viel samen met de opkomst van meer ontspannen mode en letterlijk lossere kapsels. Denk aan Brigitte Bardot die haar zwierende blonde lokken los droeg met een brede zwarte haarband. De jaren 90 en het begin van de jaren 2000 waren hoogtijdagen voor de elastische hoofdband. Destijds werd het vooral geassocieerd met sporty en preppy stijlen. Iconische figuren uit die tijd, zoals Dionne in Clueless maar ook supermodel Linda Evangelista gaven de elastische hoofdband een stijlvolle look.

Nu we zijn beland in een tijdperk waarin trends als Tenniscore en Balletcore de boventoon voeren, is het niet gek dat de haarband juist nu weer zijn intrede doet. “Hoe hoger je komt in de stratosfeer van luxe, hoe basaler het aanvoelt,” zei Daniel Roseberry, creative director van Schiaparelli eerder. Een soortgelijk idee vormt de kern van de quiet luxury-trend, waarbij het meest simpele item de meeste allure uitstraat. Zo geldt ook voor een basaal item als de haarband. Dus; haal het haaraccessoire uit je badkamer en gun het wat daglicht, en je zult verstelt staan hoe verrassend chic zo’n simpele haarband kan zijn.