matchy-matchy-pantys-zijn-de-meest-controversiele-trend-van-de-lente-249898
©ANP

Weet je nog dat ‘matchy-matchy’ iets was wat je absoluut wilde voorkomen? Geef de schuld aan Bottega Veneta, of misschien aan Barbie, maar kleurcoördinatie van top tot teen betekent niet langer dat iemand te hard zijn best doet – het is zelfs helemaal de trend. Kijk maar naar Kendall Jenner, die in februari in een Bottega-look verscheen die helemaal kastanjebruin was, en op die manier bijdroeg aan de comeback van een veelbesproken item: de gekleurde, matchende panty.

Panty weer populair

Ooit had een bloot been altijd de voorkeur voor modemeisjes, ook in de winter. Zelfs een doorzichtige zwarte panty was voor sommigen (waaronder leden van het Vogue-team) een gruwel. Maar afgelopen winter – opnieuw met wat hulp van de zusjes Jenner – vond er een verschuiving plaats. Zo woonde Kylie in oktober de lente/zomer 2023-show van Loewe in Parijs bij in een zwarte panty met onderbroek, waarna haar grote zus in een eenvoudige Bottega-trui met zwarte panty en stiletto’s verscheen. Het ging er niet om dat ze een panty droegen, maar dat ze alléén een panty droegen, er was geen rok of broek te zien.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het besluit van de Gen Z-koninginnen om nadruk te leggen op hun panty’s (een rebelse look die in de jaren zestig werd gepionierd door Warhol-muze Edie Sedgwick) weerspiegelt wat er op de catwalk gebeurde, met merken als Valentino en Victoria Beckham die opvallende kousen showden. Dus voordat je je eigen zwarte panty uit de kast haalt, deze uitstapjes van beroemdheden suggereren dat het tijd is om te investeren in een nieuw, feller paar.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kendall Jenner draagt een matchende panty bij haar Bottega Veneta-jurk
©Michael Simon/Shutterstock/ANP
Kendall Jenner stemt haar kastanjebruine panty af op haar jurk (en manicure) in Bottega Veneta.

De gekleurde, matchende panty

Tot voor kort was balletdanser Rudolf Nureyev misschien wel de grootste fan van witte panty’s, of verpleegster Ratched. Dat veranderde allemaal in februari, toen supermodel Gigi Hadid zich een weg door New York baande in een witte panty met bijpassende witte blazer, Mary Jane-schoenen en een zonnebril. Daarop volgde een niet te missen verschijning van de actrice Anya Taylor-Joy, die memorabel opdook in een rode Magda Butrym-jurk, gestyled met een hoogglanzende rode trenchcoat, rode hakken en ja, een rode panty.

De afgelopen weken verruilde Victoria Beckham haar vinyl party pants voor witte visnetpanty’s uit haar voorjaarscollectie. De regenboog aan kleuren ging vorige week verder, toen Anne Hathaway een Bulgari-event in Tokio bijwoonde in een paarse mini-jurk van Valentino met bijpassende panty’s en plateaus – de laatste in een stroom van beroemdheden die staan te trappelen om een teen in de matching pantytrend te steken.

Het bewijs dat gekleurde panty’s steeds ‘normaler’ worden? Ze vonden hun weg zelfs naar koninklijke kringen. Neem bijvoorbeeld de zevenjarige prinses Charlotte, die op paaszondag een blauwe panty droeg passend bij de kobaltblauwe Catherine Walker-jurk van haar moeder, prinses Kate. Laten we hopen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat onze koningin Máxima de trend uitprobeert.

Gigi Hadid draagt een witte panty met matching witte Mary Janes
©Getty Images
Gigi Hadid draagt een witte panty met matching witte Mary Janes.
Anya Taylor-Joy in een rode look van Magda Butrym
©Getty Images
Anya Taylor-Joy in een rode look van Magda Butrym.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.