van-top-tot-hoofdband-de-bandana-is-het-veelzijdigste-mode-accessoire-en-zo-draag-je-hem-zelf-249984
©STYLE DU MONDE

De bandana is een van de klassiekste accessoires ooit. In de jaren negentig maakte het item furore bij verschillende mode-iconen en popsterren, van Carolyn Bessette-Kennedy en Jennifer Lopez tot Carrie Bradshaw in Sex and the City. Inmiddels ondergaat de bandana een stijlvolle comeback, en wordt-ie gedragen door onder anderen Bella en Gigi Hadid. Maar ook op de catwalks van onder meer Dior, Versace en Chanel keert het vierkante sjaaltje in stijl terug.

Zo stijl je de bandana 

De bandana is niet enkel een ontwerp voor over je hoofd; je kan ‘m op talloze manieren dragen. Van de trending top tot een klassieke look à la Jackie Kennedy: de bandana is een van de veelzijdigste accessoires en dit zijn de beste stylingtips.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De klassieke bandana-look

Dit is de klassieke look waar de bandana wordt gedragen als headscarf – populair in de jaren zeventig en later in de jaren negentig. Door iconen als Carolyn Bessette-Kennedy is de look inmiddels weer helemaal terug in het straatbeeld. De styling kwam terug bij shows van Versace, Dior en Gucci en wordt gedragen door beroemdheden als Bella Hadid en Dua Lipa. Handig tegen de brandende zon én een accessoire om je look mee af te maken.

De bandana-top

De bandana-top werd mede beroemd door Beyoncés iconische look tijdens een optreden in Hyde Park in de vroege zeroes, en deze zomer is de sjaaltop weer helemaal terug. Het ontwerp gaat volledig viral op Instagram en TikTok en is misschien wel de gemakkelijkste DIY-look ooit. Je wikkelt hem om je middel in de vorm van een strapless top waarna je hem achter je rug dichtknoopt. Zie daar: de ultieme zomertop waarmee je de warmste dagen en aankomende hittegolven in stijl gaat overleven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Versace (@versace)

De bandana als sjaal

Een sjaal kan twee vibes geven: ofwel een rockachtige versie à la Mick Jagger of een chiquere versie zoals Upper East Side-moeders in crèmekleurige Ralph Lauren-outfits. Inmiddels wordt deze stylingtruc gedragen door iedereen: van jong tot oud, en van Normcore tot Barbiecore. Heeft je outfit iets extra’s nodig, maar heb je geen zin in sieraden? Door de bandana om je nek te dragen geef je je look extra flair. Toch iets te chic? Draag hem dan losjes over je schouders voor een relaxtere look.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hermès (@hermes)

De bandana als accessoire om je arm

Als we denken aan stylingopties voor de bandana die níet rond het hoofd, de hals of borst worden gedragen, denken we gelijk aan ‘dat’ ene moment in Sex and the City. Carrie Bradshaw verschijnt in misschien wel haar creatiefste outfit ooit, inclusief sjaal rond de arm gewikkeld. Het lijkt gek (is het ook) maar dat maakt het juist leuk. Omdat mensen verwachten dat je ‘m rond je nek of op je hoofd draagt, zorgt deze stylingmanier voor een onverwachts detail en een speelse twist.

Bandana in je knot of staart

Als je bandana’s tof vindt, maar ze niet prominent in je outfit wil opnemen, is deze stylingtruc iets voor jou. Voeg iets toe aan je knot of lage paardenstaart door er een sjaaltje in te verwerken. Gebruik een kleinere sjaal voor een subtiele look of kies een langere variant voor een meer zichtbaar effect en een iets opvallendere stijl. Twee keer om je knot heen et voilà, je geeft in een handomdraai een chique twist aan je outfit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door María Bernad (@maria_bernad)