van-top-tot-hoofdband-de-bandana-is-het-meest-veelzijdige-mode-accessoire-deze-zomer-en-zo-draag-jem-218062
©STYLE DU MONDE

De bandana is een van de meest klassieke accessoires ooit. In de jaren 90 maakte het item furore bij verschillende mode-iconen en popsterren; van Carolyn Bessette-Kennedy en Jennifer Lopez tot Carrie Bradshaw in Sex and the City. Inmiddels ondergaat de bandana een stijlvolle comeback op de catwalks van onder meer Dior, Versace en Chanel. Wat blijkt? Het vierkante stuk stof is niet enkel een sjaal voor over je hoofd, het kan op talloze manieren worden gedragen: van de huidige bandanatop trend tot de klassieke bandanalook à la Jacky Kennedy. De bandana is het meest veelzijdige accessoire van de zomer en dit zijn de beste stylingtips.

1: De klassieke bandanalook

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Gigi Hadid (@gigihadid)

Dit is de klassieke look waar de bandana wordt gedragen als headscarf. Populair in de jaren 70 en later in de jaren 90. Door iconen als Carolyn Bessette-Kennedy is de look inmiddels weer helemaal terug in het straatbeeld. De styling van de bandana kwam terug bij shows van Versace, Dior en Gucci en wordt gedragen door beroemdheden als Bella Hadid en Dua Lipa. Handig tegen de brandende zon én een accessoire om je look mee af te maken.

2: De bandanatop

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Versace (@versace)

Het ontwerp werd mede beroemd door Beyoncé’s iconische look tijdens een optreden in Hyde Park in de vroege zeroes en deze zomer is de sjaaltop weer helemaal terug. Het ontwerp gaat volledig viral op Instagram en TikTok en is misschien wel de meest gemakkelijke DIY-look ooit. Je wikkelt hem om je middel in de vorm van een strapless top waarna je hem achter je rug dichtknoopt. Zie daar – je hebt de ultieme zomertop waarmee je de warmste dagen en aankomende hittegolven in stijl gaat overleven.

3: De bandanasjaal

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Hermès (@hermes)

De bandana gedragen als sjaal kan twee vibes geven; ofwel een rockachtige versie à la Mick Jagger of een meer chique versie zoals Upper East Side-moeders in crèmekleurige Ralph Lauren outfits. Inmiddels wordt deze stylingtruc gedragen door iedereen: van jong tot oud, van normcore tot barbiecore. Heeft je outfit iets extra’s nodig, maar heb je geen zin in sieraden? Door de bandana om je nek te dragen geef je je look extra flair. Toch iets te chic? Draag hem dan losjes over je schouders voor een meer relaxte look.

4: Als accessoire om je arm

Als we denken aan stylingopties voor de bandana die níet rond het hoofd, de hals of als top zijn, denken we gelijk aan ‘dat’ ene moment in Sex and the City. Carrie Bradshaw verschijnt in misschien wel haar meest creatieve outfit, inclusief bandana rond de arm gewikkeld. Het lijkt gek, is het ook, maar dat maakt het juist leuk. Omdat mensen verwachten dat je een bandana rond je nek of op je hoofd draagt zorgt deze stylingmanier voor een onverwachts detail en een speelse twist.

5: In je knot of staart

Als je bandana’s tof vindt, maar ze niet prominent in je outfit wilt, is deze stylingtruc iets voor jou. Voeg iets toe aan je knot of lage paardenstaart door er een bandana in te verwerken. Gebruik een kleinere sjaal voor een subtiele look of kies een langere variant voor een meer zichtbaar effect en een iets opvallendere stijl. Twee keer om je knot heen et voilà, je geeft in een handomdraai een chique twist aan je outfit.