de-krijtstreep-ga-je-overal-zien-dit-seizoen-en-zo-draag-je-m-294833
©Spotlight

Het is eigenlijk een klassieke herfstprint, maar nu brengt de fashion crowd hem ook naar dit (zonnige) seizoen, domineert hij het straatbeeld en is het een office staple geworden: de krijtstreep. Weinig prints zijn zo blijvend als de good old pinstripe, zeker ook als we een duik in de (mode)geschiedenis nemen en daar in de jaren dertig Marlene Ditrich de Corpcore-trend zien rocken. De Duits-Amerikaanse actrice en zangeres zou moeiteloos tussen de streetstyle-sterren van nu passen.

De krijtstreep domineert het straatbeeld

Of het nu in een meer traditionele en klassieke vorm gegoten is (lees: mét stropdas) of juist gedeconstrueerd, de krijtstreep is overal. Designers hebben dit seizoen duidelijk hun inspiratie gehaald uit de directiekamer. Zo gaf Coperni zijn eigen twist aan de krijtstreep, door Naomi Campbell op de runway in een grijs exemplaar gecombineerd met een edgy pastelgroene blouse te laten verschijnen. Maar er liepen ook sexy stripes voorbij tijdens de shows van onder anderen Schiaparelli, Bottega Veneta en Marni.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Even een leuk weetje over de pinstripe: het krijtstreeppak heeft Engelse roots. Bankiers uit het Victoriaanse tijdperk hadden een diepe liefde voor zo’n pak en de strepen zelf dienden als een soort gecodeerde boodschap. Je had namelijk namelijk verschillende diktes en afstand tussen de strepen, iets wat stond voor verschillende bankinstellingen.

Maar de krijtstreep is ook gewoon eindeloos de combineren. Bijvoorbeeld gelaagd over een slipdress met bijpassende brogues, of boven een crispy en soepelvallend wit overhemd. En gedragen als set is het uiteraard ook een match. Toe aan een nieuwe krijtstreep? Shop hieronder een aantal items die door de redactie zijn geselecteerd.

Strapless vest van The Frankie Shop

©The Frankie Shop

Sunny strapless vest – navy/beige pinstripe, € 220

Broek met krijtstreep van Dries van Noten

©Dries van Noten via Net-A-Porter

Pinstriped cotton-twill straight-leg pants, € 465

Minirok met krijtstreep van Sandro

©Sandro via De Bijenkorf

Minirok van wol met krijtstreep, € 195

Roze blazer met krijtstreep van The Attico

©The Attico via Miinto

Roze blazer met kristallen krijtstreep, €  3.465

Blouse met streep van Victoria Beckham x Mango

©Victoria Beckham x Mango

Gestreepte cut-out blouse, € 80,00

Cropped blazer van Aaiko

©Aaiko via De Bijenkorf

Mille double-breasted blazer met krijtstreep, € 209,95

Blazer met krijtstreep Ganni

Krijtstreep blazer
©Ganni via Miinto

Oversized blazer met krijtstreep, € 361,78

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.