waarom-een-bad-nemen-goed-is-voor-je-gezondheid-288056
©PHILIPPE VOGELENZAG, VOGUE LIVING

Een lang, warm bad nemen is een vast onderdeel van elke selfcareroutine, maar het heeft meer invloed op je welzijn dan je misschien beseft. Lees hier waarom een bad nemen goed is voor je gezondheid, en ontdek Vogue’s tips voor de beste producten om aan je bad toe te voegen.

Waarom een bad goed is voor je gezondheid

“De geest en het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze wisselen voortdurend informatie uit en reageren op elkaar terwijl we door de wereld bewegen”, legt Sarah St John, oprichter van het Londense wellnesscentrum Grey Wolfe, uit. “Onze emoties beïnvloeden ons lichaam en ons lichaam beïnvloedt onze emoties. Een manier om negatieve energieën onder ogen te zien en los te laten, is door middel van een helend bad.”

Waarom een bad nog meer goed is voor je gezondheid, lees je hieronder.

Het kan stress en angst verminderen

Onregelmatige schommelingen in het circadiane ritme – de dagelijkse biologische veranderingen die ons lichaam en onze hersenen beïnvloeden en ons vertellen wanneer het tijd is om wakker te worden en wanneer om te slapen – komen vaak voor bij mensen die lijden aan een depressies en/of angststoornissen. Veranderingen in deze ritmes betekenen ook veranderingen in de lichaamstemperatuur. Badderen is niet alleen een ontspannend ritueel, maar ook een goede manier om de lichaamstemperatuur te verhogen. Zo breng je het circadiane ritme van het lichaam weer op gang. Een onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Freiburg, toont aan dat dit het geval was bij 45 mensen met een gediagnosticeerde depressie. “Badderen kan ook het gevoel van de baarmoeder nabootsen, waardoor je je veilig en getroost voelt”, voegt St John toe.

Als je je voortdurend gestresst voelt, is daarnaast je cortisolniveau waarschijnlijk verhoogd. Te veel cortisol veroorzaakt niet alleen verstoringen in je slaappatroon, het kan ook een negatieve invloed hebben op andere dingen, zoals je huid, spijsvertering en zenuwstelsel, dat daardoor ontregeld kan raken. “De meesten van ons voelen zich opgelucht als ze uit een lekker bad komen, omdat het onze cortisolspiegel op natuurlijke wijze verlaagt”, aldus St John. “Cortisol is het zogenaamde stresshormoon, dus als er minder van in ons systeem zit, voelen we ons meer op ons gemak.”

Het verhoogt gevoelens van geluk

Naast het verlagen van cortisol kan een warm bad het zenuwstelsel kalmeren door het lichaam aan te moedigen neurotransmitters zoals serotonine vrij te geven. Serotonine draagt bij aan gevoelens van tevredenheid en welzijn. “Je huid geeft endorfine af als reactie op het kalmerende warme water, net zoals endorfine vrijkomt wanneer je de zon op je huid voelt”, legt St John uit. Er wordt ook aangenomen dat badderen het parasympathische zenuwstelsel activeert, dat verantwoordelijk is voor een kalm en ontspannend gevoel. Eén onderzoek rapporteert zelfs dat het nemen van twee baden per week een gematigde maar aanhoudende stemmingsverbetering veroorzaakt, een resultaat dat vergelijkbaar is met lichaamsbeweging.

Het verzacht ontstekingen

Naast een ontspannend moment voor je geest is een bad een ware warmtebehandeling voor je hele lichaam, die kan helpen bij een aantal lichamelijke kwalen. Een warm bad zorgt ervoor dat bloedvaten uitzetten, waardoor de bloedstroom naar je spieren toeneemt en ze ontspannen. De warmte van het water is ook belangrijk voor het verhogen van de flexibiliteit van collageenvezels, waardoor stijfheid die vaak optreedt na het sporten vermindert en je mobiliteit verbetert. Een betere doorbloeding kan ook de gezondheid van het hart ten goede komen, omdat het de viscositeit van het bloed vermindert.

Het kan je helpen makkelijker te ademen

De impact van een warm bad blijft niet beperkt tot pijnlijke spieren of pijnlijke ledematen, het kan ook de longfunctie verbeteren. Het is daarom een bijzonder goede gewoonte voor astmapatiënten of iedereen met een chronische longziekte. Een betere doorbloeding betekent dat zuurstof vrijer door het lichaam kan stromen, waardoor de longcapaciteit verbetert en we dieper en gemakkelijker kunnen ademen. Het kan ook een goede remedie zijn tegen verkoudheid. “De stoom die vrijkomt in een warm bad kan de vervelende symptomen verminderen die je hebt als je verkouden bent”, voegt St John toe. “Het maakt je neusholtes vrij en helpt de borstkas en sinussen te reinigen.”

Het kan de immuniteit ondersteunen

Een verhoging van de lichaamstemperatuur is een essentieel hulpmiddel om het lichaam te helpen infecties te bestrijden. Recente studies tonen aan dat een bad van 20 tot 30 minuten al genoeg is om meer infectiebestrijdende witte bloedcellen aan te maken, die een cruciaal onderdeel vormen van de immuunafweer van het lichaam. Het toevoegen van natuurlijke kiembestrijdende essentiële oliën kan de potentie van je bad nog verder verhogen. Eucalyptus, rozemarijn en pepermunt zijn allemaal antibacterieel en zullen je badwater bovendien heerlijk laten ruiken.

Producten om aan je bad toe te voegen

Badolie van Laura Mercier

Deze voedende olie op basis van plantaardige extracten is rijk aan antioxidanten die de huid extra hydrateren. Handig: je kunt de olie in je badwater schenken, maar ook gebruiken als bodyolie ná het bad.

Laura mercier neroli du sud bath body oil
©De Bijenkorf

Aromatische bad- en lichaamsolie van Laura Mercier, € 78

Badzout met magnesium van Alo

Kijk vooral ook naar producten met magnesium om je vermoeide spieren te kalmeren. Deze bath soak bevat daarnaast anti-oxidantrijke amlabessen en kokos- en avocado-olie die je huid hydrateren en voeden. Perfect als je houdt van badderen vlak voor het slapengaan.

alo magnesium bath soak
©Alo

Mindful Magnesium Bath Soak van Alo, € 57

Badolie met lavendel van Dr. Hauschka

Ook goed vlak voor het slapengaan is lavendel. Daarnaast hebben amandel- en avocado-olie een hydraterende werking op de huid. Dit product gaat ook nog eens lang mee: voor één bad heb je maar twee dopjes nodig.

dr Hauschka lavendel bad douche product
©Douglas

Moor Lavendel Bad van Dr. Hauschka, € 19,50

Badzout met lavendel van This Works

Dit therapeutische badzout helpt stress en spanning te verminderen en laat je huid lekker ruiken met de ‘supermix’ van lavendel, vetiver en kamille.

this works deep sleep bath soak badzout
©De Bijenkorf

Deep Sleep Bath Soak van This Works, € 29

Badolie met vitamines van Nature of Things

Geïnspireerd door de oude badrituelen van Cleopatra en Alexander de Grote, zit deze badolie vol vitamines uit planten- en zeealgenextracten om de genezing en de conditie van de huid te ondersteunen. Ook bevatten de ingrediënten Egyptische blauwe lotus en saffraan antioxidanten die de celvernieuwing van de huid stimuleren.

nature of things skin replenishing vitamin bath
©Douglas

Skin Replenishing Vitamin-badproduct van Nature of Things, € 33,99

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.