dit-worden-de-modetrends-volgende-zomer-volgens-de-scandi-merken-219838

Copenhagen Fashion Week luidde vorige week het Lente/Zomer 2023-seizoen in. Hoe gaan we ons kleden volgende zomer volgens de Scandi-merken? In de nieuwe collecties van de merken werd een interessante balans tussen contrasten zichtbaar. Van opvallende looks vol glinsterend strass en transparante details tot ingetogen outfits met een minimalistische maar moderne twist: dit zijn de grootste modetrends voor volgende zomer gespot tijdens Copenhagen Fashion Week.

Copenhagen Fashion Week modetrends 

1: Strass

We constateerden het al eerder: de strass-trend is hier om te blijven. Dat bevestigen de Scandi-labels wederom tijdens CPHFW; als er één ding is dat zowat bij elke show terugkwam, is het wel strass. De fonkelende steentjes – die je niet kunt vergelijken met de bekende pailletten – waren te zien op alle mogelijke mode-items: van naked dresses en fonkelende tops tot rokjes en ja, zelfs op broeken. Labels als Samsøe Samsøe en Stine Goya liepen voorop, maar ook Ganni en Rotate toonden fonkelende items op de catwalk. Wat je er ook van vindt, een ding is zeker: de strass-trend geeft onze looks volgende zomer net die extra sparkle die we nodig hebben.

©Courtesy GANNI/Gorunway.com/Copenhagen Fashion Week/
1/5
Native Share

2: Transparant

Dan komen we bij een volgende trend die we de afgelopen tijd al vaker de revue hebben zien passeren: transparante looks. Hoewel deze tendens tijdens de Deense modeweek vaak hand in hand ging met de strass-trend, was de doorschijnende stijl ook te zien in de vorm van transparante knitwear en volledig doorschijnende silhouetten. Vooral het opkomende en gewilde Zweedse label A.Roege Hove toonde de trend, gevolgd door cool girl-label Jade Cropper, Ganni en Rotate. A. Roege Hove’s collectie bestond zowat uit alleen maar doorschijnende looks gemaakt van ingetogen materialen, terwijl Rotate en Ganni vooral gingen voor transparante party looks.

Transparant trend
©Courtesy Ganni/ANP
2/5
Native Share

3: Zomers knitwear

Scandinavische zomers staan niet bekend om hun zonovergoten dagen die weken voortduren. En om eerlijk te zijn: in Nederland is het niet heel anders. Om je volledig in stijl aan te kunnen passen aan deze Noordelijke zomers, is er zomers knitwear: niet te dikke truien gemaakt van zwaar wol, maar fijne breisels met vaak open structuren voor een luchtige look en hier en daar een tikkeltje bloot. Op de catwalk van onder meer Aeron, A. Roege Hove, Jade Cropper en The Garment werd getoond hoe dat eruitziet. Zo zagen we fijngebreide of gehaakte tops, rokken en jurken die je zowel warm als luchtig én stijlvol houden.

Zomerse knitwear trend
©Courtesy Copenhagen Fashion Week
3/5
Native Share

4: Vernieuwende shirts

De Scandinavische stijl kan twee kanten op: of het is een explosie van kleur en print, of het is ingetogen en minimalistisch. Die laatste stijl kwam deze fashion week veelvuldig terug, en dan vooral gelinkt aan één specifiek item: het witte shirt. Misschien wel het meest klassieke kledingstuk ooit kreeg tijdens de Deense modeweek vaker dan één keer een moderne upgrade. Van gelaagde vormen bij Mark Kenly Domino Tan tot een gecropte versies bij Baum und Pferdgarten, een off-shoulder variant bij Stine Goya en een tie-dye ontwerp bij Jade Cropper. Het tijdloze item komt dus ook volgende zomer weer terug, maar dan in een modern jasje.

Vernieuwde shirts trend
©Courtesy Gorunway.com/Copenhagen Fashion Week
4/5
Native Share

5: Baggy pantalon

Hoewel de hevige lockdowns inmiddels redelijk ver achter ons liggen, is de invloed van thuiswerken op mode nog steeds voelbaar. Tijdens CPHFW werd dit extra duidelijk door de brede en vloeiende ontwerpen, waaronder de baggy pantalon. De pantalon is misschien wel het meest kenmerkende kantoor staple piece, maar niet per se de meest comfortabele. Om de terugkeer naar het normale leven qua stijl volledig te omarmen zonder in te hoeven leveren op comfort, is er nu de baggy pantalon. Na het item gespot te hebben bij onder meer By Malene Birger, The Garment en Mark Kenly Domino Tan weten wij het zeker: dit zijn de broeken waar we volgende zomer in wonen.

Baggy pantalon trend CPHFW
©Courtesy By Malene Birger, The Garment, Mark Kenly Domino Tan
5/5
Native Share