de-zomerse-modetrend-brazilcore-heeft-alles-met-politiek-te-maken-259582
©Courtesy of haveboo.com

De opleving van Brazilcore is een feit. De Y2K-modetrend die vooral populair was onder Braziliaanse voetbalfans in de jaren tachtig tot de zeroes, heeft de eenentwintigste eeuw bereikt. Celebrities als Hailey Bieber, Emily Ratajkowski en Rosalia zijn al in de kleurrijke mode gespot.

De timing van de opleving heeft alles met politiek te maken, vindt de Braziliaanse mode-expert en performance-artist Barros. “Eerst werden de Braziliaanse vlag en de kleuren geassocieerd met voetbalfans en aanhangers van president Bolsonaro. Nu dragen meer mensen het om hun trots terug te winnen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Trotse Brazilcore

Blauw, groen en geel zijn de kleuren die je draagt als je trots bent op je Braziliaanse afkomst. Trots is sowieso het overkoepelende woord. Of het nou om voetbal, de mensen, de diversiteit van het land of mode gaat. “Het is iets waar wij (red. Brazilianen) mee opgroeien.

Het is voor ons dus normaal mensen dingen te zien dragen die verwijzen naar Brazilië”, legt Barros uit. “Je ziet de vlag overal, vooral vanwege voetbal. Rond de wereldkampioenschappen worden de straten letterlijk beschilderd met de kleuren van de vlag.”

Kritiek

Amerikaanse celebrities zoals Hailey Bieber en Emily Ratajkowski kregen door het dragen van Brazilcore veel kritiek op Instagram. Volgens critici op sociale media lijkt de trend meer op een ‘fetisj van de Braziliaanse cultuur’ dan trots. Ook zouden zij zich niet voldoende hebben ingelezen over de situatie in het land. ‘Dit is een geweldige manier om van een nationaliteit (en een cultuur) een look te maken die Amerikanen dragen voor de esthetiek’, schrijft iemand op Instagram.

‘Braziliaans is geen ‘kostuum’ dat je kunt gebruiken’, schrijft een ander. Is Brazilcore dan echt iets voor Brazilianen alleen? “Niet-Brazilianen moet hun verantwoordelijkheid nemen”, vindt Barros. “Ik heb het gevoel dat veel niet-Braziliaanse mensen de mode dragen zonder enig besef van wat er op politiek of sociaal gebied gebeurt.”

Opleving Brazilcore

Net wanneer de achtendertigste president van Brazilië, die bekendstaat als een enorm nationalist zonder enige empathie voor de LGBTQ+-gemeenschap van zijn troon wordt gekickt, bloeit de trend weer op. Bolsonaro heeft tijdens zijn lange politieke carrière standpunten geuit die als extreemrechts worden beschouwd.

Hij deed uitspraken die door sommigen als beledigend, homofoob, tot geweld aanzettend, misogynistisch, seksistisch, racistisch of anti-vluchteling worden beschouwd. Duizenden mensen gingen de straat op in tientallen steden in Brazilië om te protesteren tegen Bolsonaro en zijn politieke standpunten. Dit onder de kreet ‘Ele não’ (‘Niet hij’).

Nu hij sinds 31 december 2o22 geen president meer is, dragen veel meer mensen de mode die naar Brazilië verwijst. “Braziliaanse mensen zijn erg trots. Vanwege de cultuur, de natuur en vooral de mensen, dus we laten graag zien waar we vandaan komen”, vertelt Barros.

brasil mode brazil core
©Barros door fotograaf Martijn Kuyvenhoven

De beste Brazilcore op Instagram

Nu Bolsanoro out is ontstaat er hopelijk een frisse wind van verandering en wordt mode die Brazilië vertegenwoordigt toegankelijker voor een bredere groep mensen.  Scroll naar beneden en bekijk de beste Brazilcore op Instagram.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JULIANA NALÚ (@juliananalu)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Emilly Mello (@emymelllo)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door nss sports (@nsssports)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cassidy J (@casssidy_j)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Renderson Da Hora (@rndahora)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Luanna P. (@pinheiroluanna)