deze-merken-steunen-de-lgbtq-community-met-speciale-pride-collecties-262737

Internationaal staat de maand juni jaarlijks in de schijnwerpers als internationale Pride Month; de maand waarin liefde, vrijheid en tolerantie voor elkaar centraal staan. In Nederland verlengen we de festiviteiten met Pride Amsterdam, dat dit jaar plaatsvindt van 1 t/m 6 augustus. Even terug in de tijd: Pride is een eerbetoon aan de strijd van de LGBTQ+ gemeenschap en werd in het leven geroepen na de beroemde Stonewall-opstand van 1969 in New York, een keerpunt voor de homobeweging in de Verenigde Staten. Inmiddels wordt Pride overal ter wereld uitbundig gevierd – zo ook in de modewereld. Dat doen ze door middel van speciale collecties, donaties, het creëren van awareness en meer.

Deze merken vieren Pride met speciale collecties

Van mooie samenwerkingen van COS en Filling Pieces tot een spraakmakende tentoonstelling in Batavia Stad Lelystad. Deze Pride-collecties en initiatieven van modemerken vieren samen met de LGBTQ+ gemeenschap de liefde, vrijheid en tolerantie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Filling Pieces

Het Nederlandse modemerk Filling Pieces heeft niet één, maar twee speciale capsulecollecties voor Pride ontworpen in samenwerking met het Duitse queer skatemerk Dagger én met de LGBTQ+ activist en kunstenaar Yamuna Forzani. Met deze projecten wil Filling Pieces de weg voortzetten om LGBTQ+ talent een podium te geven. Waar we in de collectie met Dagger gedurfde stijlen zien (zoals shorts met luipaardprint), bestaat de capsule met Forzani uit zachte, kleurrijke items (inclusief een paar loafers met orgieprint). Samen vormen ze misschien wel de meest ultieme combinatie voor Pride.

Bekijk hier de capsulecollecties van Filling Pieces.

De Pride collectie van Filling Pieces en Dagger
©Dion Bal
1/7
Native Share

Pink Gellac

Een regenboogmanicure is misschien wel de makkelijkste manier om je steun aan de LGBTQ+ community te betuigen. Speciaal voor Pride lanceert Pink Gellac – naast alle felgekleurde lakjes – ook nail art-stickers, met symbolen die geassocieerd worden met Pride, zoals hartjes, de regenboog, het peace-teken en het woord ‘LOVE’. Je kunt de stickers aanbrengen op je transparante nagel, maar uiteraard ook op je favoriete kleur. Pink Gellac doneert een euro per verkocht stickervel aan COC Nederland.

Bekijk hier de collectie van Pink Gellac voor Pride.

De Pride-collectie van Pink Gellac
©Pink Gellac
2/7
Native Share

Dr. Martens

De iconische schoenen van Dr. Martens worden al sinds de Stonewall-rellen gedragen door activisten, wereldverbeteraars en kunstenaars. Voor Pride 2023 werkt het merk samen met drie queer kunstenaars, die de opdracht hebben gekregen om een van de klassieke stijlen van Dr. Martens te transformeren. Een van de samenwerkingen is met kunstenaar Wednesday Holmes, die de 1460-laars een Pride-make-over heeft gegeven door deze te versieren met vrolijke illustraties en positieve boodschappen.

Bekijk hier de door Wednesday Holmes ontworpen 1460-laars van Dr. Martens.

De Pride-collectie van Dr. Martens
©Dr. Martens
3/7
Native Share

COS

We trappen af met de unieke collectie van het minimalistische Scandi merk COS. Zij lanceren voor de Pride Month van 2023 speciaal een collectie in samenwerking met verschillende queer-celebrating clubs over de hele wereld. Waaronder: Sink The Pink in Londen, Churros Con Chocolate uit Spanje en de New Yorkse club House of Yes. De collectie is een set van vier t-shirts met elk een print met het logo van de club erop gedrukt. Elk shirt kost negenenveertig euro en honderd procent van de winst gaat naar verschillende goeden doelen die zich inzetten voor de rechten van LGBTQ+ gemeenschap.

Bekijk hier de Pride-collectie van COS.

Pride collectie van COS
©COS
4/7
Native Share

Levi’s

Ook Levi’s brengt een speciale Pride-collectie op de markt. Dit jaar ligt de nadruk op zelfexpressie. In de collectie wordt gebruik gemaakt van een lavendelkleurig palet. Deze kleur is een eerbetoon aan de LGBTQ+ activistische groepen uit de jaren zeventig en negentig. Naast de kleurrijke collectie doneert Levi’s ook nog eens honderdduizend dollar aan de mensenrechtenorganisatie Outright International.

Bekijk de Pride-collectie van Levi’s hier.

Levi's pride collectie
©Levi’s
5/7
Native Share

Calvin Klein

De Pride-collectie van Calvin Klein is een jaarlijks terugkomende collectie. Elk jaar geven ze aandacht aan een thema en werken gekozen kunstenaars samen met het ontwerp team van CK aan een exclusieve collectie. Het thema dit jaar luidt Let It Out en ook is gekozen voor een samenwerking met Amandla Stenberg en Brandon Flynn. De This Is Love-collectie van dit jaar viert vrijheid van expressie door middel van levendige stukken die zijn ontworpen met veelzijdigheid in het achterhoofd. Denk aan vloeiende stukken die kunnen worden gestyled met alles, door iedereen, tijdens Pride-festiviteiten en het hele jaar door (uiteraard). Naast de collectie zelf zal Calvin Klein ook nog 220.000 dollar schenken aan verschillende goeie doelen.

Bekijk de This Is Love-collectie van Calvin Klein hier.

Pride collectie calvin klein
©Calvin Klein
6/7
Native Share

 

Batavia Stad 

Batavia Stad in Lelystad viert deze maand ook zeker Pride Month. Dit doet de fashionoutlet met de tentoonstelling Be Proud, be you en een collectie tote bags die is ontworpen in samenwerking met drag queen Ma’MaQueen. De prints op de tassen staan symbool voor de veerkracht van de LGBTQ+ gemeenschap; om altijd te blijven bloeien en de authentieke versie van jezelf te zijn.

Meer informatie over de tentoonstelling en andere festiviteiten vind je hier.

Pride Batavia Stad
©Patrick Ouwerkerk / Batavia Stad
7/7
Native Share