copenhagen-fashion-week-is-all-grown-up-deze-trends-spotten-we-tijdens-de-deense-modeweek-284938

De modeweek in Kopenhagen is weer voorbij; tijd om de balans op te maken qua trends. Er was uiteraard genoeg opvallends te zien op de catwalk. Dit zijn de grootste trends voor herfst/winter 2024 volgens de shows tijdens Copenhagen Fashion Week.

Copenhagen Fashion Week herfst/winter 2024

Over het algemeen kan gezegd worden dat Scandi-stijl een flinke upgrade heeft gehad. Of in ieder geval: wat volwassener is geworden. De stijl en het kleurenpalet van de meeste modehuizen waren ingetogener dan we de afgelopen jaren hebben gezien tijdens deze modeweek, die bekend stond om de kleurrijke stijl op en buiten de catwalk, met een kakofonie van prints en uiteenlopende materialen. Dit keer waren het vooral rustige tinten en natuurlijke materialen als wol, leer en katoen op de runway.

Hoe we dit kunnen verklaren? Je kunt zeggen dat Copenhagen Fashion Week, toch een van de ‘jongste’ modeweken, zelf volwassen werd. De plek op de modekalender is verdiend, de belangrijke nadruk op duurzaamheid wordt eindelijk gemeengoed en hoeft misschien minder bevochten te worden. Het is er gewoon. Die kalmte wordt gereflecteerd in die klassiekere collecties. Je kunt ook stellen dat Scandi-stijl hiermee teruggaat naar de roots. Jaren terug dachten we bij Scandinavisch design, dus ook interieur, toch vooral aan aardetinten, wit en hout. Dat rustieke is nu vertaald naar mode die de nadruk legt op warmte, ambacht en een duurzaam karakter dat zich niet alleen uit in maakmethodes maar ook in een stijl die jarenlang meegaat.

Deze trends spotten we tijdens CPHFW

Kortom: het is allemaal minder trendgevoelig, minder druk en vooral prettig klassiek en grown up. Met nog wat uitschieters, die we hieronder graag bespreken.

Transparante rok

De no pants-look is nu al een tijdje populair, maar om nu te zeggen dat alle varianten daarvan echt ‘ingeburgerd’ zijn: nee. Met een compleet doorschijnende broek, of alleen een gedecoreerde ieniemini hotpants, naar kantoor gaan doet niet iedereen. En dus zagen we deze CPHFW op de catwalk een variant voorbijkomen die wat draagbaarder is. Het gaat dan om semi-transparante (lange) rokken met daaroverheen een trui. Deze bedekt dan soms wel en soms niet de billen. Zo spotten we bij Remain een prachtige lila variant, met een lange rok en bijpassende top en tas in dezelfde tint. Gestuz pakte het wat heftiger aan met een knalrode look, maar ook hier ging het om een lange rok die zelfs over de grond sleept. Overigens werd deze trend ook al meteen gespot bij de streetstylesterren.

remain
©Spotlight
1/9
Native Share
Remain

Ruches

The Garment toonde een van de mooiste collecties, in een eveneens schitterende locatie. In stadspaleis Montke’s Palace zagen we klassieke, romantische looks, waaronder een satijnen jurk met opengewerkte achterkant met ruches. In het eveneens indrukwekkende Opera-gebouw showde OperáSport een collectie met meerdere tops en jurken met aangerimpelde stoffen en ruches. Hierdoor ontstaat een subtiel spannende vormentaal, met nadruk op bijvoorbeeld buik, borst of middel. Ook frivool: de tassen met eveneens glooiende vormen en aangerimpeld effect. Opkomend merk TG Botanical toonde in het CIFF-gebouw een collectie met gerecyclede materialen, waaronder opengewerkte breisels met ruches en ook popcorn-achtige aangerimpelde stoffen.

Operasport ruches trend Copenhagen fashion week
©Spotlight
2/9
Native Share
Operasport

Kant

In hetzelfde materialen-straatje, maar dan net anders: transparante materialen zijn een grote trend. Remain toonde in diens sterkte collectie niet alleen transparante rokken – er was ook een volledig kanten, semi-transparante look en we zagen een paar doorschijnende laarzen. Baum & Pferdgarten vierde het 25-jarige bestaan met een veelzijdige collectie met onder meer een kanten witte jurk en rok. Bovendien toonde Gestuz transparante jurken en tops met print.

Gestuz
©Spotlight
3/9
Native Share
Gestuz

Ingetogen kleurenpalet

Het was overduidelijk bij de catwalkshows van deze CPHFW: de felle kleuren en prints, waar deze modeweek toch jarenlang bekend om stond, hebben het veld moeten ruimen. Hiervoor in de plaats is een veel ingetogener kleurenpalet gekomen. Denk aan good old zwart, muisgrijs, donkerblauw en chocoladebruin. Eigenlijk hielden bijna alle sterke shows zich aan dit beperkte kleurenpalet, van Remain, The Garment en Mark Kenly Domino Tan tot Skall Studio en Lovechild1979. Toevoeging op dit ingetogen palet was er in de vorm van pasteltinten bij Remain, aardetinten bij OperáSport en de verschillende kleuren rood.

skall studio
©Spotlight
4/9
Native Share
Skall Studio

Rood

Dat brengt ons bij rood, dat nog steeds populair is, zowel op de catwalk als daarbuiten. De felle pop of red zagen we bij bijvoorbeeld The Garment en Gestuz. Daarnaast is burgundy enorm populair. Remain, Mark Kenly Domino Tan en Han Kjøbenhavn hadden bijvoorbeeld allemaal een wijnrode look in de collectie. Bij Remain een gestroomlijnde, vloerlange, gebreide jurk met transparante delen. MKDT Studio toonde bruinrode looks die zowel geinspireerd waren door vliegenier Amelia Eckhart als door Aziatische wikkeljurken. En in Han Kjøbenhavns club inspired collectie was het meer een uitvergroot sportpak met grote schouders. Zo zie je maar dat je met één kleur veel kanten op kunt.

The Garment rood trends Copenhagen fashion week
©Spotlight
5/9
Native Share
The Garment

Breisels

Het kan niet uitblijven bij herfst/winter-collecties: de breisels. Dit jaar vielen ze extra op, omdat er zoveel varianten zijn. We zagen compleet gebreide looks bij bijvoorbeeld Henrik Vibskov, sowieso een koning op dit gebied. Hij gaf bijvoorbeeld modellen gebreide looks met bijpassende balaclava’s – die we sowieso veel zagen op de runway en daarbuiten. Ook Remain bleek dol op breisels. Aeron knoopte gebreide kabeltruien om als sjaal. Net als Skall Studio, die daar nog een broche aan toevoegde. Dit lokale merk laat dan ook in Denemarken zelf op ambachtelijke manier truien en vesten breien, van die klassieke exemplaren die decennialang meegaan. Tijdens de show waren er bijvoorbeeld gebreide gilets met prachtige zilveren knopen – een samenwerking met lokaal merk Kinraden.

henrik vibskov
©Spotlight
6/9
Native Share
Henrik Vibskov

Dierlijke materialen

Het gebruik van dierlijke materialen zouden we niet als een trend willen bestempelen. Maar het is wel opvallend dat we veel leer en nepbont zagen op de runway. Willen de Deense merken hiermee benadrukken dat ze gaan voor een meer traditionele look? Bij OpéraSport zagen we naast een grote faux fur-jas ook stola’s van nepbont. En het overgrote gedeelte van de modellen bij Remain droeg transparante laarzen met een leren omlijning. Gestuz koos voor stoer, met leren bikerjacks in verschillende vormen (boxy, getailleerd of als gilet). Als accessoire kregen de modellen leren handschoenen aan met ritsen. Ook de collectie van Saks Potts bevatte veel leer, waaronder een lange jas met koeienprint.

dierenprint trend Copenhagen fashion week
©Spotlight
7/9
Native Share
Saks Potts

Dubbele laag 

Op de catwalk spotten we meerdere keren een dubbele laag. En dan bedoelen we niet een diepzinnige betekenis (al zijn die er ook), maar letterlijk meerdere lagen van hetzelfde. Zo zagen we bij Aeron en Skall Studio, zoals al eerder genoemd, dat truien (twee dezelfde of verschillende) samen werden gedragen: de een als trui, de ander als sjaal. Maar ook werd er gespeeld met het trenditem van het moment: het vest met knopen. Bij Lovechild 1979 werden twee verschillende exemplaren over elkaar heen gedragen.

aeron
©Spotlight
8/9
Native Share
Aeron

Jas met sjaal

Dat de mode meer ingetogen is in Kopenhagen, is vooral te zien aan de jassen die op de runway voorbij kwamen. Vrolijk gekleurde pufferjassen maken plaats voor chique mantels. Opvallend: veel van die jassen bevatten een extra detail, zoals een cape of een ingebouwde sjaal. Dit zagen we bij Lovechild1979, Mark Kenly Domino Tan en The Garment. De drapering van deze jas zorgt voor een luxueus effect – ongeacht wat je onder de lange mantel draagt.

jas met sjaal
©Spotlight
9/9
Native Share
Lovechild 1979