is-abba-de-grondlegger-van-deze-huidige-schoenentrend-uit-de-jaren-70-220224
©ANP

Plateauhakken zijn ongetwijfeld dé grote schoenentrend uit de jaren 70 die een comeback heeft gemaakt. Give credit where credit is due, vinden wij. Björn, groepslid van de Zweedse popgroep ABBA, deelt een filmpje op TikTok waarin hij suggereert dat hij de originele trendsetter is. Na het zien van de video wordt één ding duidelijk: plateauschoenen waren het favoriete schoeisel van Björn in de jaren 70. Dan rest de vraag: initieerde ABBA de comeback van de plateauhakken uit de seventies? TikTok-gebruikers denken van wel.

De opleving van ABBA en plateauhakken

Het is the summer of love, maar ook de zomer van de opleving van ABBA én van plateauhakken. Denk Valentino’s mierzoete roze exemplaren uit de herfst/winter 2022-collectie en de goth girl summer-waardige variant van Rick Owens uit de lente 2023-mannenmodeshow. Ook modehuis Versace introduceerde haar versie van de platforms: de ‘Medusa’. Kortom: de opleving van de plateauhakken is een feit. Jij weet het, wij weten het, iedereen weet het – en Björn van ABBA wilt graag zijn credits.

©Valentino, Versace

Originele trendsetter

“Ik heb deze schoenen niet gekozen, deze schoenen kozen mij”, schrijft de 77-jarige Björn als omschrijving van zijn TikTok-video. Het ABBA-groepslid laat via het TikTok-account van de iconische groep weten dat hij de schoenen al in de seventies droeg. De foto’s uit de oude doos dienen als hard bewijs: de Zweedse popgroep ABBA, die in 1972 in Stockholm gevormd werd door Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad, was in de jaren 70 al in de ban van de schoenentrend.

TikTok-gebruikers denken daarom dat de comeback van ABBA óók de comeback van de plateauhakken betekende. Bekijk de video, die inmiddels al meer dan 36 miljoen keer bekeken is, hieronder en oordeel zelf.

Zweedse popgroep Abba
©ANP