fan-van-de-tabi-look-dan-wil-je-dit-duurzame-scandinavische-schoenenmerk-kennen-217500
©Courtesy Tabi Footwear

Een van de meest controversiële ontwerpen ooit is misschien wel de Tabi-stijl. De schoen met het befaamde gesplitste ontwerp heeft niet alleen een gespleten teen, maar veroorzaakt ook een letterlijke splitsing in publieke opinie. De stijl staat synoniem met Maison Margiela en is sindsdien niet meer weg te denken uit de modescene. Fan van de stijl? Dan wil je het nieuwe Deense modelabel Tabi Footwear, dat het Japanse ontwerp met Scandinavisch design combineert, kennen.

Het ontstaan van de Tabi-stijl

Hoewel bekend van vele streetstyle-looks van de afgelopen jaren, stamt het Tabi-ontwerp al uit de 15de eeuw. Ontwikkeld in Japan, werd de stijl in eerste instantie niet als schoen, maar als sok ontworpen. De grote teen werd gescheiden van de rest met als doel de reflexologie van de voet te verbeteren door meer evenwicht te creëren. In 1921 ontwikkelde de sok zich tot een schoen genaamd de Jika-Tabi, ontworpen door Tokujirō Ishibashi.

67 jaar later introduceert Martin Margiela in 1988 de Tabi-laars aan de modewereld. De schoen groeide uit tot een waar cultontwerp en is vrijwel exclusief synoniem geworden met dit merk – en is dat nog steeds. Van Tabi-laarzen tot Tabi-ballerina’s en zelfs Mary-Janes. Maar het meest impactvolle is dat het ontwerp het idee dat alles in mode ‘mooi’ moet zijn om iets te kunnen betekenen, uitdaagt.

Hoewel het voor velen nog steeds durf vereist om de schoen met hoefafdruk te dragen, duiken er steeds meer merken op die een variant van de stijl maken. Zo zijn er sportievere varianten zoals de Nike Air Rift die gelanceerd werd in 1996 en Onitsuka Marathon Tabi-renschoen van Asics. Maar een Tabi-schoen die tussen sportief en gekleed zit, was er nog niet. Tot nu.

Tabi Footwear

Een nieuw Deens schoenenmerk Tabi Footwear is, zoals de naam al zegt, een label volledig gewijd aan de Tabi-stijl. Mocht je jouw Margiela Tabi-collectie willen uitbreiden of op zoek zijn naar een iets sportievere variant, dan ben je bij dit merk aan het goede adres. Het merk is ontstaan met een grote nadruk op modern design, functionaliteit en comfort. Met drie verschillende modellen en in meerdere minimalistische kleuren is er voor elke stijl een Tabi-ontwerp.

Gemaakt van een volledig afbreekbare en gerecyclede Tencel-stof, is het tevens een duurzaam alternatief. Ook is de prijs van de schoen toegankelijk, variërend van €137,95 tot €150,95. Naast het onderscheidend design biedt deze schoen vele ergonomische voordelen, zoals het ontwerp ook ooit bedoeld was. Mocht je overstag gaan: het merk biedt tevens Tabi-sokjes voor in de schoenen. Handig.