vogues-talent-to-watch-yasmina-ajbilou-wil-niet-meegaan-in-enorme-sneltrein-van-de-mode-industrie-227245
©House of Useless

In Vogue’s Talent to Watch creatievelingen die de toekomst van mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt is dat ze uiterst creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Deze maand: modeontwerper Yasmina Ajbilou (30). Yasmina is eigenaar van het in Utrecht gevestigde modelabel House of Useless en modevormgever van de mode-expositie Silhouetten van Yasmina Ajbilou in het Centraal Museum.

Vogue’s Talent to Watch: Yasmina Ajbilou

“Mijn liefde voor mode begon bij mijn moeder. Ze was naaister. Als klein meisje mocht ik voor ik naar school ging stofjes uitkiezen. Uit school zag ik dan dat ze daar een heel item van had gemaakt. Dit wilde ik ook kunnen dus schreef ik me in bij Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU) voor design. Mijn back-up plan was psychologie. Dat ik werd toegelaten tot mijn eerste keuze was een enorme opluchting. Psychologie vind ik heel interessant, maar ik móest mijn passie voor kleding voortzetten. Verder is de HKU, waar ik in 2016 ben afgestudeerd, een fijne en vrije omgeving.”

©House of Useless

Eerste solo-expositie 

“Van 27 augustus tot en met 27 november is mijn mode-expositie Silhouetten van Yasmina Ajbilou te zien in het Utrecht Lokaal van het Centraal Museum. Speciaal voor mijn eerste solotentoonstelling heb ik nieuwe ontwerpen in de vorm van eigentijdse, kleurrijk gedecoreerde kaftans gecreëerd. Ik sta hiermee stil bij de mooie tradities en technieken die ik ken vanuit mijn Marokkaanse achtergrond. Mijn zus – die de expositie heeft gezien – zei tegen me: “Wow, ik blijf maar kijken.” En dat is wat ik hoop te bereiken. Dat mensen de tijd nemen langer naar mijn werk te kijken en er de schoonheid van inzien. ”

Marokkaanse achtergrond 

“Mijn Marokkaanse achtergrond inspireert me in zekere zin. Met name het vakmanschap. Dat is in mijn cultuur groter dan in Nederland. Iedereen is daar wel iets aan het doen of ergens mee bezig. Ik haal mijn inspiratie uit kleurrijke stoffen. Mijn expositie draait om ambacht en folkloristische verhalen. Verhalen zoals de hemel die naar beneden valt als je er te lang naar kijkt. Ik telde vroeger de sterren, tot mijn moeder zei: “Wil je dat alsjeblieft niet doen, anders komt de hemel naar beneden vallen.”

Modelabel House of Useless

“Met het modelabel House of Useless maak ik kleding uit reststoffen. Daarvoor maakte ik kleding onder mijn eigen naam: Yasmina Ajbilou. Ook heb ik drie keer meegedaan aan Amsterdam Fashion Week, maar om de zoveel tijd iets nieuws bedenken vond ik niet houdbaar. In 2018 heb ik mezelf voorgenomen het rustiger aan te doen. Ik wil niet meegaan in die enorme sneltrein van de mode-industrie en hoop dat de industrie minder gaat produceren. Het is te gek voor woorden dat er ieder jaar nieuwe collecties uitkomen.

Ik ben trots op wat ik heb. Ik heb nu al een shop-in-shop in Green-Up, maar zou heel graag een eigen winkel in Utrecht willen. Ook wil ik toewerken naar een vast team voor House of Useless. Dat zou echt fantastisch zijn.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HOUSE OF USELESS (@house_of_useless)