vogues-cultuuragenda-de-mooiste-tentoonstellingen-die-je-wil-bezoeken-268632
©Courtesy David Benjamin Sherry & Enari Gallery

Tijd om te ontdekken wat de Nederlandse musea ons te bieden hebben. En dat is veel. Pak je agenda erbij, want deze exposities, tentoonstellingen en culturele events en festivals in Nederland (en iets daarbuiten) wil je niet missen. De exposities staan op volgorde van nieuw naar oud, met de tentoonstellingen die net geopend zijn, of binnenkort openen, bovenaan.

Deze tentoonstellingen in Nederland wil je zien

Ai Weiwei In Search of Humanity | 30 september 2023 t/m 2 maart 2024

De grootste overzichtstentoonstelling ooit in Nederland van het werk van de wereldberoemde kunstenaar Ai Weiwei kun je binnenkort bezoeken in de Kunsthal in Rotterdam. De tentoonstelling met maar liefst 120 werken belicht alle fasen van Ai Weiwei’s carrière. Zo zijn er kunstwerken die herinneren aan zijn jeugd in China tot politiek werk die bedoeld zijn als kritiek op de Chinese overheid. Zijn kunstwerken weerspiegelen het verlies van traditioneel Chinees vakmanschap en dienen als een monument voor nutteloze dingen, wat in tijden van democratische druk waardevolle reflectie biedt. “In Search of Humanity” toont de kracht van kunst als middel om de verbeelding te stimuleren, juist in een tijd waarin dit cruciaal is.

Ai Wei Wei – In Search of Humanity in Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

Ai Weiwei, detail of S.A.C.R.E.D. (Supper)
©Courtesy Ai Weiwei Studio and Lisson Gallery © Ai Weiwei
ai-wei-wei-details-of-prison

NN Kunstfestival | 28 september t/m 8 oktober

Uit meer dan 900 internationale studies blijkt dat kunst een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Het zou zorgen voor meer ontspanning en stress verminderen. Nationale-Nederlanden introduceert daarom het NN Kunstfestival, een elf-daags festival waar je door heel Nederland meer dan twintig musea kunt bezoeken om de positieve impact van kunst te ervaren, mét korting. Zo kun je voor een gereduceerde prijs naar de meest bijzondere exposities in ons land en extra activiteiten en workshops bijwonen. Zo kun je naar Royals & Rebels – British Fashion in Kunstmuseum Den Haag, of naar een lezing over de positieve impact van kunst in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

NN Kunstfestival, door heel Nederland

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nationale-Nederlanden (@nn_nederland)

Unseen Amsterdam| 22 t/m 24 september 2023

Al sinds de eerste editie staat Unseen Amsterdam – een internationale kunstbeurs gewijd aan hedendaagse fotografie – bekend als een toonaangevend evenement. In deze komende elfde editie staat de natuur centraal als bron van inspiratie voor kunstenaars wereldwijd. Het thema wordt benaderd vanuit diverse perspectieven, variërend van klassieke onderwerpen zoals landschap en stillevens tot documentaire projecten die de impact van de klimaatcrisis belichten. Je ziet er onder meer een expositie van Unveil – een digitaal fotografie platform – met werk van Awoiska van der Molen, Thomas Albdorf  en Kim Boske.

Unseen Amsterdam, Westergas Amsterdam, Klönneplein 1, Amsterdam

David Benjamin Sherry tentoongesteld bij Unseen Amsterdam
©Courtesy David Benjamin Sherry & Enari Gallery

Royals & Rebels – British Fashion | 9 september 2023 t/m 7 januari 2024

Vanaf 9 september kunnen modeliefhebbers hun hart weer ophalen in het Kunstmuseum Den Haag, waar dan de tentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion van start gaat. De expositie omvat onder meer kledingstukken van wijlen prinses Diana: een zwart jasje van Karl Lagerfeld voor Chanel en een glitterjurk ontworpen door Catherine Walker. Ook brengt de tentoonstelling een eerbetoon aan de vorig jaar overleden ontwerper Vivienne Westwood, met als spektakelstuk de trouwjurk die Westwood maakte voor Carrie Bradshaw in de eerste Sex and the City-film en die recent weer tevoorschijn kwam in And Just Like That. Daarnaast is er werk te zien van onder anderen Alexander McQueen, Stella McCartney, de recent gestorven Mary Quant, Paul Smith en Richard Quinn.

Royals & Rebels – British Fashion in Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

Royals & Rebels in het Kunstmuseum Den Haag
©Kunstmuseum Den Haag

Seahorse Parents | 27 juli 2023 t/m 27 september 2023

In het kader van Queer & Pride Amsterdam 2023 komt fotografiemuseum Foam met de presentatie Seahorse Parents, waarin vier zwangere transgender mannen zichzelf als ‘seahorse parent’ hebben laten vastleggen, omdat het zeepaardje het enige diersoort op de aarde is waarbij het mannetje zwanger wordt. Het project, bestaande uit een documentaire en een serie foto’s geschoten door de bekende filmmaker en fotograaf Miriam Guttmann (onder meer bekend van haar serie Het Zaad van Karbaat (VPRO)), laat de bezoeker nadenken over wat ‘vrouwelijk’ en wat ‘mannelijk’ is, en zet de maatschappelijke beeldvorming rond zwangerschap op scherp.

Seahorse Parents in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

De tentoonstelling Seahorse Parents in Foam, in de Cultuuragenda van Vogue
©Ruben en kind, Seahorse Parents, Miriam Guttmann

Orange Babies Gallery | vanaf juli 2023 (elke twee maanden een andere kunstenaar)

Stichting Orange Babies opent een heuse galerie in haar eigen pand aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam, waar het werk van deelnemende kunstenaars bewonderd én gekocht kan worden. De eerste samenwerking was met mode-illustrator Piet Paris, die vijf tekeningen maakte speciaal voor de stichting. Elke twee maanden zal een andere kunstenaar de galerie overnemen met werk gelinkt aan Afrika of de Afrikaanse cultuur. In september is het de beurt aan visual storyteller Frank Visser IJM met zijn geschilderde Afrikaanse taferelen. In november zijn de ramen voor modefotograaf Jouke Bos, met werk uit een indrukwekkende serie die hij samen met stylist Xavièra Aubri op Curaçao schoot voor Vogue’s juli/augustusnummer.

Orange Babies Gallery, Czaar Peterstraat 155, Amsterdam

Het werk van Piet Paris voor Orange Babies
©Piet Paris

Ara Güler: A Play of Light and Shadow | 22 juni 2023 t/m 9 november 2023

De nieuwe hoofdtentoonstelling van fotografiemuseum Foam is een ode aan Ara Güler (1928-2018), beter bekend als ‘Het oog van Istanbul’. De tentoonstelling A Play of Light and Shadow is het eerste allesomvattende overzicht dat inzicht geeft in het iconische werk van de fotojournalist die de wereld in Turkije en daarbuiten documenteerde. Gülers werk brengt de rijke geschiedenis van Turkije in beeld en biedt bezoekers een blik op de steeds veranderende Turkse identiteit. De indrukwekkende zwart-witfoto’s van de fotograaf zijn zeker een bezoekje aan Foam waard; de beelden tonen op pakkende wijze Gülers liefde voor Turkije in het algemeen, en Istanbul in het bijzonder.

Ara Güler: A Play of Light and Shadow in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

Ara Güler: A Play of Light and Shadow in Vogue's Cultuuragenda
©Ara Güler

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Tussen grenzen | 3 juni 2023 t/m 22 oktober 2023

Museum Arnhem nodigt bezoekers met de tentoonstelling Tussen grenzen uit om zich te verdiepen in persoonlijke verhalen over migratie. De verhalen zijn van kunstenaars, ontwerpers en het publiek zelf, waarbij ervaring, herkenning en inleving van migratie centraal staan.

Tussen grenzen in Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem

Tussen grenzen in Museum Arnhem in Vogue's Cultuuragenda
©Tussen grenzen

S/S 23 | 26 mei 2023 t/m 24 september 2023

Het werk van de in Canada geboren Sara Cwynar zoomt in op het effect van consumentisme – vaak specifiek in relatie tot de vrouw als consument. Onbewust vormt consumentisme onze schoonheidsidealen, schrijft het ons een levensstijl voor en bepaalt het ons zelfbeeld. In de nieuwe tentoonstelling S/S 23 (de zevende editie van Next Level) staat dit thema opnieuw centraal. S/S 23 – verwijzend naar spring/summer 2023, oftewel: lente/zomer 2023 – is de gebruikelijke aanduiding voor het nieuwe modeseizoen. Het refereert aan de trends die dit seizoen zullen overheersen, en die ons zullen stimuleren om nieuwe producten te kopen. Met haar werk moedigt Cwynar de toeschouwer aan om verder te kijken dan het kapitalisme, om te ontdekken wat ‘echt’ is.

S/S 23 in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

S/S 23, de tentoonstelling van Sara Cwynar in Foam
©Sara Cwynar

Realtime | 15 mei 2023 t/m 24 september 2023

De tentoonstelling Realtime brengt kunstenaars, curatoren, academici en het grote publiek samen om grote en open vragen over de toekomst van kunst te onderzoeken. Digitale kunst krijgt een steeds grotere rol binnen de culturele sector, zoals kunstmatige intelligentie. Met behulp van drie digitale kunstwerken verkent Realtime actuele onderzoeken en de sociale impact van toekomstige technologiën. De eerste Realtime-expositie is tot en met september 2023 te zien in museum Nxt.

Realtime in Museum Nxt, Asterweg 22, Amsterdam

Een voorbeeld van de tentoonstelling in Museum Nxt Amsterdam
©Amelia Winger Bearskin / Museum Nxt

 

 

 

 

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis | 22 april 2023 t/m 29 september 2024

Voor deze tentoonstelling in het Zeeuws Museum in Middelburg werkt internationaal bekend modeontwerper Duran Lantink samen met deelnemers van het Pennywafelhuis. Het Pennywafelhuis is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt de thuisbasis voor veelal nieuwe Zeeuwen. De samenwerking tussen Lantink en Pennywafelhuis veroorzaakte een interessant allegaartje (een hotchpotch), waarin de traditionele Zeeuwse streekdracht verweven raakt met creatieven uit diverse culturen en tradities.

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis in het Zeeuws Museum, Abdij 3-4, Middelburg

Voorkant Zeeuw Museum waar de tentoonstelling zal worden gehouden
©Pim Top / Zeeuws Museum

 

Diane von Fürstenberg – Woman Before Fashion | 21 april 2023 t/m 7 januari 2024

Diane von Fürstenberg schreef modegeschiedenis met een inmiddels iconisch ontwerp: de wrap dress. Deze ‘wikkeljurk’ zorgde precies vijftig jaar geleden voor een kleine, maar niet onbelangrijke revolutie in de modewereld. Het werd een van de meest geliefde kledingstukken voor vrouwen in de jaren zeventig. Deze jurk had geen rits, was daardoor makkelijk te dragen en stelde vrouwen in staat zich aan te kleden zonder hulp van de man. Wat velen echter niet weten is dat Von Füstenberg geboren werd in Brussel. In haar thuisstad kun je nu een grote tentoonstelling bezoeken in het Mode & Kant Museum. Deze tentoonstelling stelt het erfgoed en de invloed van de wikkeljurk – waarvan er meer dan tien miljoen verkocht werden – centraal.

Diane von Fürstenberg – Woman Before Fashion in het Mode & Kant Museum, Violettestraat 12, Brussel

Diane von Fürstenberg, 1972
©Mode & Kant Museum – Roger Prigent
Diane von Fürstenberg, 1972