vogues-cultuuragenda-de-mooiste-tentoonstellingen-die-je-wil-bezoeken-292809
©RVDA

Het culturele programma zit deze lente vol bewonderenswaardige activiteiten. Dus pak je agenda er maar bij, want deze exposities, tentoonstellingen en culturele events en festivals in Nederland (en daarbuiten) wil je niet missen. De exposities staan op volgorde van nieuw naar oud, met de tentoonstellingen die net geopend zijn, of binnenkort openen, bovenaan.

Deze tentoonstellingen in Nederland wil je zien

CDK in Theater | 18 mei 2024 en 26 mei 2024

Je kunt ze kennen van hun deelname aan Holland’s Got Talent in 2022, of misschien wel van hun viral choreografie op Somebody That I Used To Know, gekleed in op de jaren zeventig geïnspireerde outfits: dansgroep CDK staat op 18 en 26 mei met maar liefst honderd dansers op het podium van De Schalm in Veldhoven, met hun gloednieuwe dansshow. Kunst, passie en creativiteit komen hier samen, en vormen een unieke dansstijl die niet te plaatsen is in één specifiek genre. De groep zal een show neerzetten die bestaat uit bekende choreografieën in combinatie met nieuwe routines. Het team staat onder leiding van Sergio Reis, Mauro van de Kerkhof en Jowha van de Laak, die in de afgelopen jaren internationale bekendheid kregen door hun samenwerkingen met niemand minder dan Troye Sivan en Charlotte Tilbury.

CDK in Theater in De Schalm, Meiveld 3, Veldhoven

Beelden van de choreografie op 'Somebody That I Used To Know' van CDK.
©CDK Youtube

Universal Tongue | 12 april 2024 t/m 12 mei 2024

Verdwaal in een installatie van meer dan 8800 dansvideo’s tijdens de expositie Universal Tongue door Anouk Kruithof. De kunstenaar vindt dat dans een universele taal is die ons allen met elkaar verbindt. Zo struinde ze met een team van zo’n vijftig onderzoekers het internet af op zoek naar dansvideo’s in duizend verschillende stijlen om te onderzoeken hoe de wereldwijde mediacultuur en dans zich tegenwoordig online manifesteren.

Universal Tongue in de Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, Rotterdam

Sari/Statement | 12 april 2024 t/m 2 november 2024

In april komt de reizende expositie Sari/Statement van het Design Museum in Londen naar het Wereldmuseum in Nederland. De tentoonstelling laat zestig baanbrekende sari’s zien van verschillende internationale modeontwerpers. De collectie toont onder andere sari’s gedragen door Lady Gaga en koningin Máxima. In de mode-expositie zie je hoe ontwerpers en dragers van het traditionele kostuum op hun eigen manier betekenis geven aan, en een statement maken met, de sari.

Sari/Statement in het Wereldmuseum Amsterdam, Linnaeusstraat 2, Amsterdam

Beelden van de Sari/Statement tentoonstelling
©Wereldmuseum

Painting as Prop | 30 maart 2024 t/m 1 september 2024

Het Stedelijk Museum presenteert in de gloednieuwe tentoonstelling Painting as Prop vijfentwintig schilderijen van de Poolse schilder en videokunstenaar Wilhelm Sasnal. Een aantal van de getoonde werken speelde een rol in Sasnals recente filmproject The Assistent, waarin de grenzen tussen kunst en film vervagen en botsen in de hedendaagse wereld. Voor deze film stak Sasnal moderne en avant-gardistische meesterwerken in een nieuw jasje.

Painting as Prop in het Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam

Schilderij 'Untitled' van Wilhelm Sasnal, geïnspireerd op 'Dance' van Henri Matisse.
©Wilhelm Sasnal, ‘Untitled’ (After ‘Dance’ by Henri Matisse), 2018. Courtesy van Wilhelm Sansal en Foksal Gallery Foundation. Foto: Marek Gardulski.

Fabrique des Lumières | vanaf 22 maart 2024

Immersief kunstcentrum Fabrique des Lumières opent in Amsterdam twee nieuwe digitale en bewegende exposities waarin de werken van verschillende wereldberoemde kunstenaars van Nederlandse bodem in de schijnwerpers staan. Een unieke kans om de werken van deze schilders op één plek samen te zien. Niet alleen Van Vermeer tot van Gogh: Hollandse Meesters, maar ook de expositie Mondriaan, een overdaad aan kleur wordt hier getoond. Een bijzondere ervaring die al je zintuigen prikkelt.

Van Vermeer tot Van Gogh: Hollandse Meesters en Mondriaan, een overdaad aan kleur in Fabrique des Lumières, Pazzanistraat 37, Amsterdam

Installatie met schilderijen van Van Gogh, geprojecteerd tijdens de expositie in Fabriques des Lumières.
©Fabriques des Lumières

Marina Abramović | 16 maart 2024 t/m 14 juli 2024

De legendarische Marina Abramović komt met haar grootste overzicht in Nederland tot nu toe naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. De tentoonstelling zal bestaan uit zestig sleutelwerken en toont sculpturen, foto’s, video’s en viert heruitvoeringen van haar iconische live-uitvoeringen door opgeleiden artiesten. De ontwikkelingen van haar vijftigjarige carrière staan centraal, waaronder haar vroegere werk in Amsterdam tot haar baanbrekende uitvoeringen met partner Ulay. Bezoekers kunnen zelfs deelnemen aan twee werken: Work Relation (werk met Ulay, 1978) en Counting the Rice van de Abramović Methode.

Marina Abramović in Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam

Marina Abramović, 'Four Crosses: The Good (positive)', 2019 (detail).
©Marina ABRAMOVIĆ
Marina Abramović, 'Four Crosses: The Good (positive)', 2019 (detail).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

RVDA the (un)known en Dance into the (un)known | 9 maart 2024 t/m 9 april 2024 en 5 april 2024

Hotel Arena presenteert een expositie van klassieke portretten geschoten door Nederlandse fotograaf Reinier van der Aart. Ontdek portretten van onder anderen Peter Lindbergh, Paul Smith, Viktor&Rolf en Damien Hirst, waarvan een selectie is geschoten tijdens events van Vogue. Overigens staan niet alleen bekende, maar ook onbekende gezichten in de schijnwerpers. En naast fotografie toont de expositie vier films en een serie dansbeelden met Michaela DePrince. Op 5 april organiseert RVDA een exclusieve avond op de dansvloer met een diavoorstelling aan beelden, muziek en drankjes in de Kapel van Hotel Arena.

RVDA the (un)known in Hotel Arena, ‘s-Gravesandestraat 55, Amsterdam

Viktor en Rolf door RVDA
©RVDA

Painting as a Last Resort | 1 maart 2024 t/m 1 september 2024

Painting as a Last Resort toont het unieke werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong in het licht van de artistieke en persoonlijke connectie tussen Wong en Van Gogh. Beide kunstenaars worstelden met mentale gezondheidsproblemen, wat voor zowel Wong als Van Gogh resulteerde in een tragische, vroegtijdige dood. De dynamische, kleurrijke en expressieve stijl van beide kunstenaars maakt hen aan elkaar gewaagd. De tentoonstelling brengt het werk van Wong in deze omvang voor het eerst naar Europa.

Matthew Wong, Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort in Van Gogh Museum, Museumplein 6, Amsterdam

Matthew Wong, The Kingdom, 2017, Collectie van Liz Lange and David Shapiro
©Matthew Wong Foundation c/o Pictoright Amsterdam 2023
Matthew Wong, The Kingdom, 2017, Collectie van Liz Lange and David Shapiro.

Foam Talent | 23 februari 2024 t/m 22 mei 2024

Is er iets – in de mode, maar ook in de kunst – leuker dan nieuw talent? Wie nieuwsgierig is naar een veelbelovende nieuwe generatie kunstenaars, wil de Foam Talent-expositie een bezoekje brengen: deze maand presenteert het fotografiemuseum het werk van twintig visionaire kunstenaars. De tentoonstelling toont werk in een nieuwe en gedurfde richting binnen de wereld van fotografie. De kunstenaars zijn geselecteerd via de tweejaarlijkse Foam Talent Call, waar maar liefst 2.500 fotografen uit 106 landen hun werk voor hebben ingezonden. Dat belooft dus veel goeds.

Foam Talent in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

Foam Talent in Vogue's Cultuuragenda
©Thero Makepe

Frans Hals | 16 februari 2024 t/m 9 juni 2024

Ontdek de geniale streken van schilder Frans Hals in het Rijksmuseum met een tentoonstelling van zo’n vijftig werken uit nationale en internationale topcollecties. Met zijn losse en levendige stijl schilderde Hals het ‘burgerlijk realisme’ in het zeventiende-eeuwse Haarlem. De tentoonstelling geeft zo een uniek inkijkje in de leefwereld van Hals, zijn opdrachtgevers en normen, waarden en tradities van zijn tijd. Tevens wist het Rijksmuseum Absolutely Fabulous-actrice én Frans Hals-fan Joanna Lumley te strikken als verteller van de Engelstalige audiotour. Mocht je liever voor de Nederlandse tour kiezen, dan zal niemand minder dan actrice Eva van der Gucht je audiotief rondleiden.

Frans Hals in het Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam

Frans Hals, Luitspeler, 1623
©Rijksmuseum
Frans Hals, Luitspeler, 1623.

The Porcelain Body | 14 februari 2024 t/m 16 juni 2024

Wanneer is een zoektocht naar schoonheid een bevrijdende vorm van zelfexpressie en wanneer slaat het om naar een vorm van onderdrukking? Dit vraagstuk staat centraal in de eerste solotentoonstelling van Japans-Nederlandse modeontwerper en kunstenaar Lisa Konno in museum JAN. In haar tentoonstelling, bestaande uit een serie objecten en een video-installatie, treden culturele identiteit en ambacht op de voorgrond. Konno behandelt zowel Nederlandse als Japanse schoonheidsidealen, en gaat aan de haal met clichés.

The Porcelain Body in museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

The Porcelain Body in museum JAN
©Lisa Konno

Op Scherp | 10 februari t/m 9 juni 2024

Foto’s die zó levensecht zijn dat het net foto’s lijken: dat is de magie van fotorealisme. De stroming vindt haar oorsprong in de jaren zestig, toen kunstenaars zich verzetten tegen de overheersende abstracte kunst. Het resultaat? Hyperrealistische schilderijen die amper te onderscheiden zijn van de werkelijkheid. Deze worden momenteel tentoongesteld in het Centraal Museum in Utrecht.

Op Scherp in het Centraal Museum in Utrecht, Agnietenstraat 1, Utrecht

Hyperrealistisch schilderij van Jhonie van Boeijen.
©Jhonie van Boeijen, Girls Night, 2021

Barbie 65 Years, Always A Doll Moment | 27 januari 2024 t/m 8 september 2024

Barbie-lovers opgelet: Ooit al eens 1200 Barbiepoppen bij elkaar willen zien? Ter gelegenheid van de vijfenzestigste verjaardag van deze veelzijdige vrouw organiseert het Stedelijk Museum Almelo de grootste Barbie-expositie in Nederland tot nu toe. De evolutie van de pop wordt in kaart gebracht door middel van haar kleding door de jaren heen, maar ook gerelateerde objecten zoals auto’s en huizen. De Barbiepoppen in deze expositie zijn afkomstig van ’s werelds grootste Barbie-verzamelaar Bettina Dorfmann.

Barbie 65 Years, Always A Doll Moment in Stedelijk Museum Almelo, Prinsenstraat 13, Almelo

Dialect | 26 januari 2024 t/m 1 mei 2024

Dialect, de nieuwste tentoonstelling in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam, toont beelden van een groep jongvolwassenen die illegaal de zeegrens tussen Marokko en Spanje zijn overgestoken en in een migratiecentrum in Sevilla wachten op duidelijkheid over hun migratiestatus. Het werk van de Colombiaanse fotograaf Romero Beltrán kenmerkt zich door een sterke, bijna filmische compositie. Met zijn werk werpt hij onder meer licht op sociale ongelijkheid. Op donderdagavond 25 januari opent de tentoonstelling in het Amsterdamse museum in het bijzijn van de fotograaf zelf – waar je gratis bij kunt zijn.

Dialect in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

De tentoonstelling Dialect in Foam
©Romero Beltrán

What Comes Around Goes Around | 25 januari 2024 t/m 5 juni 2024

Fashion For Good Museum opent met de tentoonstelling What Comes Around Goes Around voor de laatste keer haar deuren voor het publiek. De speciale afsluiting van het museum staat in het teken van duurzaamheid in de modewereld, en is daarmee een laatste oproep tot collectieve actie. Door middel van installaties ontdekken bezoekers hoe een circulaire mode-industrie eruit zou zien. De tentoonstelling is een ode aan de ontwerpers die het tegenwoordige take-make-waste-model van de mode-industrie willen veranderen.

What Comes Around Goes Around in Fashion For Good Museum, Rokin 102, Amsterdam

Anton Corbijn – MOØDe | 22 december 2023 t/m 12 mei 2024

Ontdek de modewereld door de lens van Anton Corbijn. De toonaangevende portretfotograaf, die regelmatig een uitstapje maakt naar de modewereld, toont zijn omvangrijke oeuvre in MOØDe; een combinatie tussen ‘mood’ en ‘mode’. Ik fotografeer vooral persoonlijkheden, maar mode hoort er steeds meer bij”, legt Corbijn uit. Zo’n 200 van zijn succesvolste foto’s zijn te zien in de tentoonstelling, waaronder portretten van Kate Moss, Alexander McQueen en Naomi Campbell. Vogue sprak Corbijn voor het december/januari nummer over zijn tentoonstelling MOØDe.

MOØDe in het Cobra museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1, Amstelveen

Foto van Anton Corbijn
©SUPREME New York 2017 © Anton Corbijn

Life in a Different Resolution | 27 september 2023 t/m 30 juni 2024

De tentoonstelling Life in a Different Resolution van kunstenaarsduo Random International, gecureerd door Bogomir Doringer, is nu te zien in het NXT museum. De tentoonstelling is een verkenning van grenzen tussen mens en technologie, met innovatieve kunstwerken van het duo. Een van de hoogtepunten? Het monumentale kunstwerk Living Room, dat op een interactieve wijze de fysieke en digitale werelden samenbrengt. Nog leerzaam ook, dus.

Random International – Life in a Different Resolution in het NXT museum, Asterweg 22, Amsterdam

Living Room kunstwerk in het NXT museum van duo Random International
©ESTEBAN SCHUNEMANN

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis | 22 april 2023 t/m 29 september 2024

Voor deze tentoonstelling in het Zeeuws Museum in Middelburg werkt internationaal bekend modeontwerper Duran Lantink samen met deelnemers van het Pennywafelhuis. Dit is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt de thuisbasis voor veelal nieuwe Zeeuwen. De samenwerking tussen Lantink en Pennywafelhuis veroorzaakte een interessant allegaartje (een hotchpotch). De traditionele Zeeuwse streekdracht raakte verweven met creatieven uit diverse culturen en tradities.

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis in het Zeeuws Museum, Abdij 3-4, Middelburg

Voorkant Zeeuw Museum waar de tentoonstelling zal worden gehouden
©Pim Top / Zeeuws Museum

Tentoonstellingen in Europa

From The Heart To The Hands: Dolce & Gabbana | 7 april 2024 t/m 31 juli 2024

Voor het eerst komen de unieke creaties van Dolce & Gabbana samen in één expositie. De tentoonstelling is een liefdesbrief aan de Italiaanse cultuur als de blijvende inspiratie achter het modehuis. Hier worden de ideeën van ontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana van het hart tot de realisatie met de hand in kaart gebracht. Kunst, architectuur, kunstzinnige ambacht, topografie, muziek, dans, theater en natuurlijk la dolce vita vormen de inspiratie die je hier kunt bewonderen.

From The Heart To The Hands: Dolce & Gabbana in Palazzo Reale, P.za del Duomo, 12, 20122 Milaan, Italië

Beelden uit de tentoonstelling van 'From the Heart to the Hands: Dolce & Gabbana'
©Dolce & Gabbana

Viktor&Rolf Fashion Statements – Kunsthalle München | 23 februari 2024 t/m 6 oktober 2024

De Kunsthalle München presenteert de eerste grote tentoonstelling van het Nederlandse modeduo Viktor&Rolf in Duitsland. Al meer dan dertig jaar maken Viktor Horsting en Rolf Snoeren kunst in de wereld van haute couture. Ze worden geroemd om hun onconventionele benadering van design en hun creaties worden omarmd door artiesten als Madonna, Lady Gaga en Doja Cat. Daarnaast werden ze ook opgevoerd in verschillende balletten en in een opera, geregisseerd door Robert Wilson. De tentoonstelling toont honderd gedurfde creaties van het duo, samen met talloze video’s, schetsen en poppen gekleed in de iconische creaties van de ontwerpers en werken van bekende kunstenaars zoals Andreas Gursky en Cindy Sherman. De tentoonstelling laat nog even op zich wachten, maar is de moeite waard voor een plekje in je agenda van volgend jaar.

Viktor&Rolf Fashion Statements in Kunsthalle München, Theatinerstraße 8, 80333 München, Duitsland

Tentoonstelling Viktor en Rolf in Kunsthalle Munchen
©KUNSTHALLE MÜNCHEN, VIKTOR&ROLF FASHION STATEMENTS

Iris van Herpen – Sculpting The Senses | 29 november 2023 t/m 27 april 2024

Groot talent van Hollandse bodem wordt dit jaar in het Parijse Musée des Arts Décoratifs tentoongesteld. Meer dan honderd couturestukken van de Nederlandse Iris van Herpen, gecomplimenteerd met moderne kunststukken van verschillende kunstenaars, zijn te zien in de expositie Sculpting the Senses. Haar onderzoek naar innovatieve materialen en futuristische ontwerpen staan hierin centraal. Ook wordt de relatie tussen lichaam en ruimte, kleding en omgeving, en de toekomst in een snel veranderende wereld bevraagd. Afgelopen november opende van Herpen de tentoonstelling met naast haar zijde niemand minder dan koningin Máxima en Franse first lady Brigitte Macron.

Sculpting the Senses in Musée des Arts Décoratifs, 107 Rue de Rivoli, 75001, Parijs, Frankrijk

Koningin Máxima, Iris van Herpen en Brigitte Macron bij de tentoonstelling in Parijs
©Getty Images