vogues-cultuuragenda-de-mooiste-tentoonstellingen-die-je-wil-bezoeken-349903
©The Art of Banksy Without Limits

Het culturele programma zit weer vol bewonderenswaardige activiteiten. Dus pak je agenda er maar bij, want deze exposities, tentoonstellingen en culturele events in Nederland (en daarbuiten) wil je niet missen. De exposities staan op volgorde van nieuw naar oud, met de tentoonstellingen die net geopend zijn, of binnenkort openen, bovenaan.

Deze tentoonstellingen in Nederland wil je zien

  • Synergy Art Festival, Amsterdam
  • Wild Summer of Art in Brutus, Rotterdam
  • UNBROKEN, Keramiek Museum Princessehof, Leeuwarden
  • Pixação: Resistance and Rebellion in STRAAT, Amsterdam
  • The Denim Gorilla, in Art Zoo Museum, Amsterdam
  • The Tail in de Machinefabriek in Groningen en in Framer Framed in Amsterdam
  • Charley Toorop: Liefde voor van Gogh in het Krüller-Müller museum in Otterloo
  • Josephine Baker: A Life of Resistance in het Verzetsmuseum, Amsterdam
  • Tegenspel in Paleis Het Loo, Apeldoorn
  • World Press Photo tentoonstelling in De Nieuwe Kerk, Amsterdam
  • De ondergedoken Camera in Foam, Amsterdam
  • Maria Pinińska- Berés in het Kunstmuseum, Den Haag
  • Still Processing in NXT Museum in Amsterdam
  • Between the Sea and the Sky in Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht
  • Grand Dessert in Kunstmuseum Den Haag

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Synergy Art Festival | 25 juli 

Een divers programma staat voor de deur bij het Synergy Art Festival. Op 25 juli wordt het Amsterdamse Flevopark volledig omgetoverd tot een festivalterrein waar kunst uitbundig wordt gevierd. Denk aan live-performances, veel muziek en vooral een plek waar publiek en kunstenaars samenkomen. Met workshops en rondleidingen is het ook voor de echte doeners onder ons een feest om bij te zijn. Fans van de eighties kunnen bijvoorbeeld terecht bij het Belgische Vive La Fête, en bij Colourscape kun je een kleurrijk, opblaasbaar doolhof verwachten. Synergy is ontstaan uit een nauwe samenwerking met het No Art Festival, dat een dag later plaatsvindt. Het doel van het festival? Zoveel mogelijk buurtbewoners een bijzondere festivaldag laten beleven – net even anders dan de meeste festivals.

Synergy Art Festival, Flevopark, Valentijnkade in Amsterdam

Synergy Art Festival Coulourscape Colourscape
©Maarten Nauw

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wild Summer of Art | 11 juli t/m 24 augustus 

De derde editie van Wild Summer of Art, getiteld Traces We Keep, toont werk van vijftig kunstenaars en draait om de sporen die we achterlaten. Denk aan performances, scenografieën en kunstwerken die reflecteren op verleden en toekomst. De industriële setting van Brutus (ooit opslaghal voor scheepskettingen) vormt een decor dat even mysterieus als meeslepend is. Wie een zomer vol kunst ambieert is hier aan het juiste adres.

Wild Summer of Art in Brutus, Keileweg 10B, Rotterdam

Wild Summer of Art 2024 Fotograaf- Laura Siliquini
©Wild Summer of Art 2024. Fotograaf: Laura Siliquini

UNBROKEN | 5 juli t/m 16 augustus

Iets dat gebroken is, hoeft niet meteen weggegooid te worden. De Japanse kunstvorm Kintsugi (het repareren van gebroken keramiek met goud) laat juist zien hoe imperfectie schoonheid kan zijn. Die gedachte vormt het startpunt van de tentoonstelling UNBROKEN van kunstenaar Bouke de Vries. In het Keramiekmuseum transformeert hij scherven tot tedere, monumentale kunstwerken vol persoonlijkheid en betekenis. Denk aan een levensgroot koninklijk portret gemaakt van Delfts Blauw of een gerepareerde Han-vaas als antwoord op Ai Weiwei.

UNBROKEN in Keramiek Museum Princessehof, Grote Kerkstraat 9, Leeuwarden

Pixação: Resistance and Rebellion | 27 juni 2025 t/m 31 augustus 2025   

Deze zomer kleurt STRAAT in vurige Braziliaanse tinten. Pixação: Resistance and Rebellion werpt een scherp licht op de rauwe, verticale kalligrafie die de muren van São Paulo en Rio al decennia siert. Geen graffiti, maar een daad van verzet, geboren uit ongelijkheid, gegroeid tot kunstvorm. Met origineel werk van onder anderen Cripta Djan en Eneri, én met archiefbeelden en krantenknipsels, voel je de politieke lading van deze krachtige cultuur. Een must-see voor streetart lovers.

Pixação: Resistance and Rebellion in STRAAT, NDSM-Plein 1, Amsterdam

Werk van Cripta Djan, binnenkort in STRAAT
©Courtesy of STRAAT

The Denim Gorilla | vanaf 26 juni

In het pas geopende Art Zoo Museum schittert nu al een imposant hoogtepunt: The Denim Gorilla. Gemaakt door het kunstenaars- en taxidermiecollectief Darwin, Sinke & Van Tongeren in samenwerking met G-Star, is dit metershoge kunstwerk volledig bekleed met denim. De gorilla poseert als een klassiek standbeeld uit de oudheid en vormt een intrigerende ontmoeting tussen natuur, mode en geschiedenis. Het museum zit in een van de mooiste monumentale 17e-eeuwse grachtenpanden van Amsterdam en is zeker de moeite waard om te bekijken.

The Denim Gorilla, in het Art Zoo Museum, Herengracht 368, Amsterdam

The Denim Gorilla in Art Zoo Museum
©Courtesy of Art Zoo Museum

The Tail: a performance installation on transformation and identity | 10 juni 2025 t/m 17 augustus 2025

Geïnspireerd door De Kleine Zeemeermin, maar dan met een eigentijdse twist: Maison the Faux presenteert een multidisciplinaire performance-installatie over transformatie en identiteit, waarin mode, muziek, performance en beeldende kunst samenkomen. Als bezoeker ben je niet alleen toeschouwer, maar ook onderdeel van het verhaal. Verwacht een poëtische en prikkelende ervaring waarin de zeemeermin symbool staat voor persoonlijke groei, zelfexpressie en queer empowerment.

The Tail: a performance installation on transformation and identity in Theater de Machinefabriek, Bloemstraat 38, Groningen (10 en 12 juni) en in Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71, Amsterdam (20 juni t/m 17 augustus)

Charley Toorop: Liefde voor van Gogh | 24 mei 2025 t/m 14 september 2025

In haar eerste tentoonstelling over Toorops bewondering voor Van Gogh brengt het Kröller-Müller Museum zestig werken samen die haar artistieke reis onthullen. De invloed van Van Gogh is voelbaar in Toorops werk uit de vroege jaren twintig. Aan de hand van zelden getoonde schilderijen en persoonlijke archieven werpt de expositie nieuw licht op een van Nederlands meest eigenzinnige kunstenaars.

Charley Toorop: Liefde voor van Gogh in het Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterloo

Kröller Müller
©Kröller Müller

De Ondergedoken Camera | 2 mei 2025 t/m 1 september 2025

Ter ere van de 750ste verjaardag van Amsterdam en de tachtigjarige herdenking van de bevrijding presenteert fotomuseum Foam een indrukwekkende tentoonstelling: De Ondergedoken Camera. Deze tentoonstelling bestaat uit werken van professionele fotografen die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Hongerwinter in het geheim hun beroep uitoefenden. Ze stonden bekend als De Ondergedoken Camera en werden gerekruteerd door leden van het verzet om de Nederlandse regering in Londen te informeren. In de vorm van negatieven, originele fotoafdrukken, albums en fotoboeken biedt de tentoonstelling een unieke en indringende blik op het leven in Amsterdam tijdens de oorlog.

De ondergedoken Camera in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

De Ondergedoken Camera
©Foam

World Press Photo-tentoonstelling | 19 april 2025 t/m 21 september 2025

Waarschijnlijk ken je ’s werelds meest prestigieuze persfotowedstrijd wel: de jaarlijkse World Press Photo. Ook dit jaar worden de meest indrukwekkende beelden van over de hele wereld gepresenteerd, met thema’s die variëren van politiek en gender tot migratie, conflicten en de klimaatcrisis. Een internationale jury en zes regionale jury’s beoordeelden maar liefst 59.320 inzendingen uit 141 landen. Uiteindelijk zijn 42 winnende projecten en fotografen geselecteerd. De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt voor deze bijzondere tentoonstelling omgetoverd tot een indrukwekkende fotogalerij. De expositie reist de wereld rond, maar vanaf 19 april kun je de beelden eerst in eigen land bewonderen.

World Press Photo-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk, De Dam 12, Amsterdam

World Press Photo
©De Nieuwe Kerk

The Art of Banksy Without Limits | 6 juni t/m 24 augustus

 Je hoeft geen kunstliefhebber te zijn om Banksy te kennen. Of nou ja, kennen? Wat de daadwerkelijke identiteit is van de Britse graffitikunstenaar is nog altijd onbekend. De kunst die hij maakt is daarentegen wel alomtegenwoordig en blijft een favoriet van velen. Na al in dertig steden wereldwijd te zijn tentoongesteld, keert The Art of Banksy Without Limits eindelijk terug naar Nederland. Banksy maakt rauwe kunst en gaat geen controversiële thema’s uit de weg. Met meer dan 200 werken beloofd de tentoonstelling een interessante, interactieve beleving te worden die je eigenlijk niet mag missen.

The Art of Banksy Without Limits in Amsterdam, NDSM-Plein 85

Banksy tentoonstelling
©The Art of Banksy Without Limits

Josephine Baker: A Life of Resistance | 18 april t/m 9 november

In de Verenigde Staten werd ze geconfronteerd met racisme, dus zocht ze een nieuw thuis in Parijs. Daar groeide Josephine Baker uit tot een wereldster. Maar ze was meer dan een artiest — ze was ook een activist en speelde een belangrijke rol in de strijd voor gelijke rechten én in het verzet tegen de nazi’s. Als zangeres, danseres en een van de eerste zwarte filmsterren behoort Josephine Baker tot de meest iconische artiesten van de twintigste eeuw. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat ze overleed. Ter ere van haar indrukwekkende leven presenteert het Verzetsmuseum de bijzondere tentoonstelling A Life of Resistance.

Josephine Baker: A Life of Resistance in het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

Josephine Baker
©Verzetsmuseum

Tegenspel – de eeuw van vrouwelijk koningschap | 18 april 2025 t/m 31 augustus 2025

Paleis Het Loo is dé plek om meer te leren over de geschiedenis van onze Oranjes. Maar vanaf april stap je écht in de wereld van drie iconische koninginnen: Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Ze waren de belangrijkste vorstin van hun tijd, maar bewandelden hun eigen pad. Hoe was het om in een tijd waarin vrouw-zijn vaak als een uitdaging werd gezien, tóch het gezicht van het land te zijn? In deze tentoonstelling ontdek je hoe zij hun rol hebben ingevuld en waar ze tegenaan liepen. Een bijzondere kijk op drie vrouwen die niet alleen de monarchie, maar ook Nederland zelf hebben gevormd.

Tegenspel in Paleis Het Loo, Koninklijk Park 16, Apeldoorn

Tegenspel Paleis Het Loo
©Paleis Het Loo

Maria Pinińska- Berés | 8 maart 2025 t/m 17 augustus 2025

Machtsstrijd, seksualiteit, politieke rebellie — Maria Pinińska-Berés schuwde geen enkel thema. Als kunstenaar in het communistische Polen en getuige van de tweede feministische golf verwerkte ze deze strijd in haar werk. Vrijheid staat centraal, benadrukt door haar kenmerkende gebruik van de kleur roze. Het is niet haar eerste keer in het Kunstmuseum Den Haag; in 1979 was ze onderdeel van de groepstentoonstelling Feministische Kunst Internationaal. Nu krijgt ze eindelijk haar eerste solotentoonstelling in Nederland — een primeur.

Maria Pinińska- Berés in het Kunstmuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag

Maria Pinińska-Bereś, Kunstmuseum Den Haag
©Kunstmuseum Den Haag

Jimmy Nelson: Between the Sea and the Sky | 9 februari 2025 t/m 21 september 2025

De internationaal bekende fotograaf Jimmy Nelson brengt een bijzondere tentoonstelling naar Maastricht. Misschien ken je hem van Before They Pass Away, waarin hij diverse culturen over de hele wereld vastlegde. In zijn nieuwste tentoonstelling, Between the Sea and the Sky, richt hij zijn lens op Nederland en viert hij de rijkdom van ons cultureel erfgoed. Met 65 indrukwekkende fotowerken en twee video’s laat Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in traditionele klederdracht zien. De beelden, vastgelegd tegen de achtergrond van pittoreske vissersdorpen, uitgestrekte polderlandschappen en historische vestingstadjes, ademen historie en identiteit.

Between the Sea and the Sky in het Fotomuseum aan het Vrijthof, Vrijthof 18, Maastricht

Fotowerk van Jimmy Nelson
©Fotomuseum aan het Vrijthof

Still Processing | 7 februari 2025  t/m 5 oktober 2025

In een wereld waarin technologie ons in razendsnel tempo vooruit beweegt, krijgen we voortdurend nieuwe indrukken en informatie te verwerken. Maar hoe gaan we daarmee om? Curator Bogomir Doringer brengt in NXT Museum de grens tussen mens en machine in beeld met Still Processing. Deze expositie, met werken van zeven visionaire kunstenaars, verkent de interactie tussen machine-algoritmen en menselijke perceptie. Hoe beïnvloedt technologie de manier waarop we de wereld begrijpen? Bezoekers worden uitgenodigd om de tentoonstelling op hun eigen manier te beleven. Er is geen vaste route, begin waar je wil en ervaar de steeds innigere relatie tussen mens en technologie in je eigen tempo.

Still Processing in NXT Museum, Asterweg 22, Amsterdam

Grand Dessert | 23 november 2024 t/m 26 oktober 2025

Heb je je ooit afgevraagd hoe toetjes zijn ontstaan? Dan zal deze tentoonstelling zeker in de smaak vallen. Van de vlaflip tot aan de baklava: in deze tentoonstelling word je meegenomen door de geschiedenis van toetjes. Aan de hand van kookboeken, bakvormen, serviezen, schilderijen en nog veel meer maak je kennis met de zoete wereld van desserts. Maak je klaar voor werken van hedendaagse makers en bakvoorwerpen, met Janny van der Heijden als gastconservator.

Grand Dessert in het Kunstmuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag

Toetjes op een tafel
©Kunstmuseum Den Haag