tegenwoordig-drink-ik-mijn-matcha-en-koffie-alleen-nog-maar-met-aardappelmelk-365405
©Unsplash

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig bewust voor om geen koemelk te drinken. Sommigen verdragen lactose niet, anderen drinken het niet vanwege de ecologische belasting of eten veganistisch en drinken het niet uit respect voor de dieren. Dit heeft in de supermarkt ruimte gecreëerd voor een steeds groter wordend schap, namelijk de plantaardige melkalternatieven. Mijn nieuwe favoriet? Je raadt het nooit: aardappelmelk.

Tried and tested

Ook ik probeer zoveel mogelijk af te zien van koemelk, omdat ik die niet goed verdraag. Bij mijn zoektocht naar alternatieven heb ik al een aantal plantaardige dranken getest. Sinds ik geen havermelk meer drink, vind ik soja heerlijk in cappuccino. In matcha drink ik graag kokosdrank, in ijskoffie soms ook amandelmelk. Rijst- en erwtenmelk hebben me tot nu toe minder overtuigd. Ik heb dus weliswaar voor elk doel een favoriet gevonden, maar voor mij is het gewoon niet de moeite waard om permanent drie verschillende pakken open in de koelkast te hebben staan.

Heerlijk in koffie en matcha

Bij de verschillende alternatieven hangt het bovendien sterk af van de fabrikant van de producten, en meestal schuimen ze alleen echt goed als het een barista-versie met toegevoegde suiker is. Onlangs heb ik een nieuw alternatief ontdekt – en ik had deze plant ook echt niet verwacht: de good old aardappel. Ja, je hoort het goed – blijkbaar is dit knolgewas niet alleen geschikt als friet, puree of ander bijgerecht, maar ook in koffie. Dat moest ik natuurlijk testen.

Via deze link meld je je aan bij ons nieuwe Instagram Channel Before it’s in Vogue

Eerst heb ik de aardappelmelk van DUG geproefd in de ongezoete versie zonder toegevoegde suiker. Dit deed ik puur, dan proef je heel subtiel de aardappel. Daarna heb ik het opgeschuimd voor een kopje koffie en ik was echt verrast. De drank was prima op te schuimen; het schuim werd romig en stevig. Maar wat me vooral enthousiast maakte: in de koffie proef je helemaal geen aardappel meer. In plaats daarvan versterkt de drank juist de koffiesmaak en is de consistentie romig, niet waterig.

Volgende poging: ijskoude matcha latte met de barista-versie. Deze versie is inderdaad iets zoeter en nog iets romiger – perfect voor een cold foam, die ik in de melkopschuimer heb gemaakt. Ook hier benadrukt de drank de matcha-smaak en heeft hij nauwelijks een eigen smaak – superlekker!

Aardappelmelk is goed verteerbaar en milieuvriendelijk

De drank overtuigt mij niet alleen door zijn smaak en consistentie, maar is ook zeer licht verteerbaar. De ongezoete versie bevat geen suiker, lactose, soja, noten en gluten; ideaal voor mensen met allergieën. Nog een pluspunt: de drank van aardappelen is klimaatvriendelijker dan de meeste alternatieven. De fabrikant geeft aan dat voor de drank 96 procent minder water wordt verbruikt dan voor amandelen, 50 procent minder oppervlakte dan voor haver nodig is en dat de CO2-voetafdruk 67 procent kleiner is dan die van koemelk. Het idee hiervoor kwam overigens van prof. Eva Tornberg van de Universiteit van Lund in Zweden. Ik ben overtuigd en heb eindelijk mijn allrounder gevonden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.