van-overheerlijk-brood-tot-patisserie-onze-9-favoriete-bakkerijen-in-amsterdam-355955
©BunBun

Tijdens mijn ochtendwandeling naar de sportschool loop ik ze regelmatig voorbij: bakkerijtjes in Amsterdam. De geur van verse baksels weet me vaak te verleiden. En wees eens eerlijk, wat kan deze geur evenaren? Oké, een kop koffie, vers van de pers graag, komt in de buurt (en op deze adressen in Amsterdam drink je de lekkerste van de stad). Maar ovenverse viennoiserie en ambachtelijk brood? Maak me daar alsjeblieft wakker voor, anytime; croissants, zuurdesem, kaneelbroodjes, de hele mikmak.

Bakkerijen in Amsterdam

Ver zoeken naar een bakkerij in Amsterdam is niet aan de orde. De stad wemelt namelijk van de bakhuizen – de een klassieker dan de ander (zei iemand Dubai chocolate croissant cube?). Maar welke zijn de moeite waard? Onze selectie vind je hieronder:

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Fort negen – West

Starting off strong met een bakkerij die inmiddels een begrip is binnen de ring: Fort Negen. Het bakhuis werd gesticht in 2015, maar in het leven van oprichter Maarten is brood al langer een terugkerend thema. Eerder de vaste leverancier van baksels voor restaurant De Kas, en nu de place to be voor goed brood of een bizarre (maar heerlijke) snack waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had: een croissant met softijs of het viral sesambroodje met kaassouflé waar mensen al te graag voor in de rij staan. Voor broodwaren en lekkernijen ben je in de zuurdesembakkerij aan het juiste adres. Meer zin in een belegd broodje? Drie deuren verder vind je hun sandwichbar. Tip: kies voor hun wisselende, bijzondere weekendspecials, zoals de hartige croissant met lasagne, of cruffin met duindoornbes compote en tonkaboon panna cotta.

Fort Negen, Jan Evertsenstraat 37H, Amsterdam

Boulangerie Farine – West

Stap binnen bij de gezelligste Franse bakkerij van Bos en Lommer en het is alsof je een knusse woonkamer binnenloopt. De felblauwe gevel is een knipoog naar Franse boulangeries, de inspiratie achter hun overheerlijke baksels. Want: brood is heilig in de Franse cultuur. En dat wilde ze naar Amsterdam brengen. Hier is geen toneel voor poespas, enkel brood- en deegwaren gemaakt van eerlijke ingrediënten. Als de pain au chocolats nog niet zijn uitverkocht voor je bezoek, dan wil je deze zeker proeven.

Boulangerie Farine, Bos en Lommerweg 96, Amsterdam

BunBun – Centrum

Als je het mij vraagt, is niets zo lekker als een versgebakken croissant. Vooral met toppings, of nog beter: een lekkere vulling. BunBun in de Jordaan, in de kleinste bakkerij van Nederland met uitzicht over de gracht, daar moet je wezen. Hier bestel je buns gemaakt van croissantdeeg met populaire vullingen zoals pistache of chocolade met hazelnoot. Maar wat écht je smaakpapillen prikkelt? De onverwachte smaken. Zoals een hartige bun met feta en zongedroogde tomaat, of het zomerse broodje met matcha, kokosnoot, mango en passievrucht. Om je vingers bij af te likken.

BunBun, Prinsengracht 16, Amsterdam

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BunBun (@bunbun.ams)

Gebroeders Niemeijer – Centrum

Als je met je boek over broodbakken de prijs van het beste bakkerijboek wint, dan weet je dat je goed bezig bent. Issa, de helft van het gebroeder Niemeijer-duo, sleepte de prijs in 2023 in de wacht. Hierin zijn de recepten beschreven van de baksels die je bij hun bakkerij in het centrum van Amsterdam kunt proeven. Amsterdamse banketbakker Holtkamp noemt het brood “de beste van de stad”. Schuif hier aan voor een klassieke Franse lunch of high tea met versgebakken creaties uit het ambachtelijke brood en patisserie-assortiment.

Gebroeders Niemeijer, Nieuwendijk 35, Amsterdam

Wils Bakery Café – Zuid

Aan de ene kant van de zaak een open keuken, de andere een bakkerij. Onder leiding van chef Joris Bijdendijk, verkozen tot Chef van het Jaar 2025, loopt het eigenzinnige restaurant moeiteloos over in een informele, Franse bistro. Geniet van je verse baksel in het restaurant, of neem het lekker mee naar huis: de keuze is aan jou. Bakker Marie-Claire is de sleutel tot het succes van de creaties vers uit eigen oven: stokbroden, chocoladebroodjes en brioche.

Wils Bakery Café, Stadionplein 24, Amsterdam

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wils Bakery Café (@wilsbakerycafe)

Louf – West en Zuid

Wat begon als een vriendschap op de vloer bij café Binnenvisser, groeide uit tot een gedeelde passie voor bakken en het openen van drie bakkerijen in de stad. Louf heeft de kunst van het zuurdesembrood geperfectioneerd. Wat hen zo uniek maakt, is de samenwerking die ze aangaan om hun baksels naar een hoger niveau te tillen: met ambachtelijke ingrediënten zoals kaas van Kef en groente en fruit verzorgd door Jimmy Loves Food zet hij lokale producenten op de kaart en tilt hij zijn eigen creaties naar een hoger niveau. En dat proef je.

Louf, Bilderdijkstraat 38, Nicolaas Berchemstraat 4 en De Wittenkade 96, Amsterdam

 

View this post on Instagram

 

A post shared by louf (@bakkerijlouf)

Selma’s Nordic Bakery – Centrum en West

De oma van eigenaresse Anna is de inspiratie achter de Scandinavische bakkerij op de grachtengordel. De Zweeds-Finse familierecepten zijn van generatie op generatie doorgegeven en geperfectioneerd. Het resultaat? Smørrebrød, kardemombrood en roggebrood met verse zalm. Allemaal van natuurlijke ingrediënten, in navolging van de Scandinavische filosofie: want dan smaakt alles beter.

Selma’s Nordic Bakery, Herenstraat 35 en Jan van Galenstraat 70, Amsterdam

Have a Roll – Zuid

De Antwerpse bakkers achter Have a Roll veroverden in no time België en nu ook Nederland met hun vegan cinnamon rolls. Van frisse appel tot zoete speculoos of een breakfast roll met espresso: je likt er gegarandeerd je vingers bij af. Tip: heb je gebak nodig voor een bijzondere gelegenheid? Bij Have a Roll bestel je ook cinnamon roll-taarten in de smaak naar jouw keuze. Perfect om iemand mee te verrassen! Meer weten over de bakkers achter de lekkernijen? Dat lees je hier:

Have a Roll, Van Woustraat 42, Amsterdam

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Have a Roll (@havearoll)

Le Fournil de Sébastien – Zuid

Hij bracht zijn Franse bakkunsten in 2007 naar de Nederlandse hoofdstad en was daarmee de eerste bakker die de Amsterdammers kennis liet maken met écht Frans ambachtelijke baksels. 18 jaar na dato, staat er nog vrijwel altijd een rij, maar het is het wachten waard. Alle producten worden met de hand gemaakt. Naast de authentieke Franse gebakjes, (en het decor, een lust voor het oog is immers ook aangenaam), croissants en baguettes ben je hier ook aan het juiste adres voor een vers, belegd broodje.

Le Fournil de Sébastien, Olympiaplein 119, Amsterdam

Bakkerij Wolf – Centrum

In de altijd gezellige Negen Straatjes komt de geur van versgebakken zuurdesembrood en focaccia je tegemoet. Neem je het mee, of blijf je liever zitten in het prachtige café? De keuze is aan jou. De amandelcroissants zijn niet aan te slepen en ook de belegde broodjes en zuurdesembroden vliegen over de toonbank. Met twee locaties, en een derde die bijna haar deuren opent, is er altijd een Wolf-bakkerij in de buurt.

Bakkerij Wolf, Wolvenstraat 22, Rozengracht 200 en Utrechtsestraat 79A (opent binnenkort), Amsterdam

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bakkerij Wolf (@bakkerijwolf)